Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka „kyselka“ jak jí měl rád tatínek

Sytá a hřejivá polévka z fazolových lusků, špeku, uzeného masa a další zeleniny. Díky pálivé paprice je lehce pikantní. Podávejte s vařenými vajíčky. Na závěr můžete ozdobit kouskem libečku či celerového listu.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 945 kJ /
465 kcal
Bílkoviny49,49 g
Tuky22,49 g
Vláknina6,05 g
Cholesterol 616 mg
Sodík 1,54 g
Sůl3,52 g
Sacharidy14,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli a mrkev nakrájíme i se špekem a uzeným na kostičky. Dáme do hrnce a osmažíme zhruba 5 minut. Krok 2: Pak přidáme polohrubou mouku, opražíme a přidáme pálivou papriku. Zalijeme vývarem. Promícháme metličkou a přidáme pokrájené fazolové lusky, kmín, sůl a tymián. Polévku povaříme cca 20 minut. Krok 3: Na závěr dochutíme octem, pepřem a přidáme nakrájená vařená vajíčka.

TIP: Top 7: Polévky našich babiček

Zveřejněno 13. 9. 2013

Poznámka autorky rozmarynaH

Nostalgická vzpomínka na tatínka. Na ozdobu jsem použila listy libečku a celeru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ArLP

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ArLP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

assot: Zdravím a děkuji za zprávu:-K. Oceňuji každého kuchaře, který mé recepty bere jen jako návod a dotvoří si pokrm k "obrazu svému".

Polévka výborná,děkuji za recept. Podruhé jsem zkusil s kysaným zelím a je skvělá. <3

Moc dobrá, pikantní, taky jsem přidala bramboru. S opečeným chlebem pokapaným olejem - výborný nápad.<3

Kopickova: Jsem moc ráda, že Vám polévka chutnala. :-K S nasucho opečeným chlebem, pokapaným olivovým olejem, je ještě lepší. Děkuji, že jste mě to napsala. Potěšilo mě to.:-K:-K

Jindřich 15. 10. 2016 10:40
Jen dotaz, prosím (ne každý spadl z kuchařského nebo :-p ) ... fazolové lusky čerstvé nebo sterilované? Děkuji.

Jindřich: Čerstvé, sterilované i mražené. V principu je to jedno. V sezoně čerstvé, v zimě používám většinou mražené. A přeji zdar při přípravě téhle výborné polévky.

Jindřich 17. 10. 2016 11:29
rozmarynaH: díky moc :-K

kitram71: Díky za vyzkoušení:-K. Až ji budu příště vařit, rozhodně přidám i pár brambůrek.

Jarmila1: Jarmilko, polévku rozhodně vyzkoušejte. Má říz a Vaši pánům bude chutnat. Já si k ní vždycky opeču chleba nasucho a pokapu ho olivovým olejem a lehce posolím. A děkuji samozřejmě za komentář:-K:-K

dnes uvařeno, přidány brambůrky ... je výborná :yes:

Vypadá zajímavě, moji "chlapi"jsou polévkoví, tak určitě vyzkouším. ;-):yes:

Ivan Chalaš Mgr.: Brambora by tam určitě nevadila. Je to hodně sytá polévka. Díky za komentář:-K a vyzkoušejte.

Ivan Chalaš Mgr. 1. 1. 2016 01:35
nic složitého a zdlouhavého,já mám fazolové lusky moc rád,možná, že bych tam mohl mít i bramboru,ale i taktzo to vypadá báječně !!!:-)

Rostislav BURA+Viler
Díky za komentář:yes:. Polévku vyzkoušejte, je fakticky dobrá.

Rostislav BURA 4. 12. 2015 08:54
Za týden udíme.Tak druhý den určitě bodne: :-p

jak jsem na ni koukl ,hnedle jsem dostal chuť na polívku :yes:

Děkuji všem, kteří si můj recept přečetli a zaujal je, za milé komentáře i hodnocení:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K

:-p:yes: vypadá lahodně:-K

Ta bude dozajista vynikající, vyzkouším :yes::yes::-p:-p:-p:-K

povedená:yes:

Ta bude výživná:-p musím si uložit:yes::yes::yes:

Mám rada recepty, ktoré sú z rodinného striebra. Vďaka, že si sa podelila s nami. :-K

varilamyskakasicku: Díky za bodík:-K a vyzkoušej, je výborná.

Zajímavá polévka, uložím si a vyzkouším;-):yes:

Děkuji Vám všem, opravdu díky:-K:-K za tak milé komentáře. Jen bych k té polévce dodala, že když nebyly fazolkové lusky, dávala maminka brambory.

Polévku kyselku neznám, ale není v ní nic, co by mi nechutnalo, proto 8.:-K:yes:bod a ráda ji vyzkouším :-p

I u nás by chutnalo:-p:yes::yes:

ta bude výborná, někdy určitě vyzkouším;-):-):yes::yes:

Mám moc ráda tyhle typy polévek :-)

rozmarynaH:Marcelko, moc pěkná polévečka a tatínek dobře věděl, co chutná:-p Dávám ti 5.bod:yes:

Hanis, Ivana Ch, děkuji Vám za komentář:-K:-K

Tématické fráze:
kyselka recept, polivka kyselka, kyselka polívka, recept kyselka, polékva kyselka, polévkakyselka, kyselka s vejci, fazolova kyselka, kiselka polevka, buř gulašova polevka, polávka kyselka, top receptykyselka, kyselka s uzeným masem, polevka.kyselka, recepty pro tatínky, polévka kiselka, poleka s fazolovych lusku, poleka kyselka, kyselka-polévka, polévka kyselka-recept

Suroviny:
lusky fazolové, vejce, špek, maso uzené, cibule, mrkev, mouka polohrubá, paprika sušená pálivá, kmín celý, sůl hrubozrnná, pepř mletý, tymián, libeček, vývar masový, ocet

Přidat fotografie receptu