Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mišošky (bulky s bigou)

Hodnocení receptu je 4,9 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Porce: 8 kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 611 kJ /
1 819 kcal
Bílkoviny58,85 g
Tuky10,09 g
Vláknina15,72 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy365,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme suroviny na bigu dohladka a zakryté proti osychání ji necháme dvě hodiny v teple kynout. Pak ji promíchneme, zakryjeme víčkem a dáme zrát do lednice, odkud ji můžeme použít kdykoliv v průběhu následujících tří dnů. Já ji tam většinou nechávám jen do druhého dne. Krok 2: 1-2 hodiny před zaděláním těsta je dobré bigu z lednice vyndat, aby se v okolním teple trochu prohřála. Malinko jí můžeme pomoci i tím, že vodu, která do těsta přijde, lehce (opravdu trochu, ne horkou!) ohřejeme. Krok 3: Těsto je hodně řídké, vymíchávám ho robotem - k bize přidáme zbytek surovin a vymísíme hladké těsto. Stěrkou, namočenou v oleji pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl. Krok 4: Omoučenýma rukama těsto roztáhneme do stran a poskládáme (jako když překládáme kváskové těsto na chleba - fotku přikládám k receptu) a snažíme se nezapracovat do těsta moc mouky navíc. Poskládané ho uložíme do olejem lehce vymazané misky a necháme 30 minut odpočinout. Krok 5: Po odpočinku těsto vyklopíme na stůl a roztažení a skládání si zopakujeme (těsto se hezky zpevní a mnohem méně lepí). Složené ho znovu uložíme do olejem vymazané mísy a necháme asi hodinu kynout (aby neosychalo, kyne mi v míse v troubě nebo MWT). Krok 6: Vykynuté hedvábné těsto vyklopíme na stůl - pracujeme opatrněji, abychom z něj vymačkali co nejméně vzduchových bublin, natáhneme do délky a kartou nebo nožem nakrájíme na 8 kusů (je možné i širší obdélník těsta nejprve rozříznout podélně na dva úzké, kratší pásy a ty nakrájet na čtvrtiny, těsto před krájením by mělo být vysoké asi 2-2,5 cm). Krok 7: Nakrájené bulky - mišošky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme nakynout (i hodinu) a upečeme ve vyhřáté troubě. Krok 8: Před zapnutím vložíme na dno trouby kastrolek s trochou vody, troubu vyhřejeme na 250°C a rychle vložíme plech s bulkami. Krok 9: Po 5 minutách troubu zeslabíme na 230°C a ještě asi 15(-20) minut pečeme. Každá trouba peče jinak, je třeba to ohlídat. Po 10 minutách pečení vodu z trouby vytáhneme nebo alespoň kratičce vyvětráme. Mišošky mají být upečeny dočervena, s pevnou, křupavou kůrkou a mírně žvýkavou střídou.

Zveřejněno 21. 5. 2013

Poznámka autorky cathleen

- pára při pečení udržuje rozpínající se povrch pečiva vlhkým a bulky se více rozpínají a nepraskají

- biga vytáhne z mouky všechny její chutě a tyto bulky rozhodně nechutnají jako jiné, zcela bílé pečivo

- biga udrží mišošky vláčnými i druhý den (jsou vlastně stejné, jako v den pečení, pouze zmizí křupavost kůrky)

- dvojím překládáním se v těstě zlepší lepková struktura a střída je pak pevnější, žvýkavější

- tato mírná žvýkavost střídy je zároveň způsobena i obsahem chlebové mouky v těstě

- vyšší hydratace těsta (větší obsah vody v těstě) způsobí nádherné dutiny ve střídě (těsto by mohlo být "sestřenicí" těsta na ciabattu nebo pugliese)

- pekla jsem je ve dvojí velikosti a tak vím, že lepší jsou mišošky větší

- upekla jsem je jednou i méně (ne do červena) a druhý den to nebylo úplně ono - takže vypéct kůrku!

A pokud někoho zajímá název bulek...........byly pečeny na přání mého manžela Miloše, kterého kdysi naše malá, sotva mluvící neteř překřtila na Mišoše.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mišošky (bulky s bigou)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EXmv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mišošky (bulky s bigou)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EXmv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

magdalenka: máš pravdu :-O - z původní verze receptu zmizelo slůvko "Dále:" a zůstala jen mezera, která tu ale nebyla vidět. Netuším, kdo takhle zasáhl, ale už je opraveno. Díky za upozornění ;-)

Neviem, ako došlo k zmene alebo zásahu, ale pochybujem, že by si zreteľne neoddelila suroviny na bigu...

Včera jsem Mišošky upekla a jsou opravdu výborné:yes: Jak píše Iva, kůrka druhý den už není tak křupavá, ale pokud je dáte na mřížku toustovače, jsou opět jak čerstvé, krásně křupavé. Dělám to tak s každým pečivem z předchozího dne;-)

zizala: děkuju :-8:-K

Tak hlásím konečně splněno :-8:-)) Pečivo je moc dobré, tvary mám tedy hodně rustikální (= každý jiný :-8:-))). Připomínají mi chlebíky, které jsme moc rádi kupovali v Itálii, taky měly takhle křupavou moučnou kůrku a uvnitř byly lehoučké a pórovité. Bod už jsem dala, tak jen fotku ;-)

Děkuji za odpověď, mišošky se povedly ale těsto mi dalo zabrat;-)

Veronika: ano, jak píše zizala - používám jen čerstvé droždí;-) Povedly se?

Veronika: Ještě jsem je nepekla:-8, ale dala bych čerstvé ;-)

Veronika 5. 9. 2013 07:06
Dobrý den, droždí se používá instantní nebo cerstvé. Děkujiwww.toprecepty.czwww.toprecepty.cz

nigina: :-8:-8 ááááž se stydím, za TAK velikou pochvalu (i když - mišošky jsou opravdu vynikající, manžel by mi v tomhle nelhal ani nemazal med kolem pusy.....je vždycky mým prvním kritikem, a to kritikem dost přísným :-p )
Jsem šťastná, že ti tohle časově náročnější pečivo tak chutilo a budu moc ráda za fotky, až přídáš :-K děkuju!

Milá Cathleen :-K posielam ti veeeľa pozdravov, objatie, poďakovanie a veľkú pusu :-DDD
Dnes som v tejto veľkej horúčave piekla tvoje mišošky a poviem teda, to je PARÁDA!!! Pečivko je fantastické.
Trošička som si dovolila urobiť malú zmenu - dala som len 1/2 z tých 150 g hladkej a 1/2 pšenično-ražnú (žitnú) zmes.
Podarilo sa mi upiecť zopár takýchto pekárskych dobrôt, ale toto pečivko nemá konkurenciu.
Ak dovolíš, dám sem pár fotiek, len ich idem ešte hodiť do PC a zmenšiť... veď vieš... a potom ich sem pridám.
Cathleenka, zlato moje :-K srdečná vďaka :-K:yes:
Odporúčam všetkým tento fantastický receptík:yes::yes::yes:nasavareska.blogspot.sk

cathleen: A, jak:-p

Tématické fráze:
kváskové bulky, chleba s bigou, bigou, bulka v puse, chléb s bigou, bulkapodvickem, rustikální bagetka s pohankou recepty, bulka pod víčkem, jak se dělá kváskové pečivo, chlebík s bigou, pečivo s bigou, biga skládání, kvaskove housky, kváskové houstičky, housky z kváskového těsta, recept na kváskové bulky, těsto bigu, recept na peceni bulky, těsto na bulky, pečení chleba s bigou

Suroviny:
mouka hladká, voda, droždí, voda, sůl, cukr, mouka hladká, mouka chlebová pšeničná, droždí

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu