Babiččina pečená husa
Vzpomínky na babiččina jídla nás většinou provázejí celý život. Pečená husa patří k majstrštykům zkušených kuchařů i kuchařek, ale podle tohoto receptu ji jistě zvládne každý. Šťavnatou pečínku servírujeme tradičně s knedlíkem a se zelím.
Postup přípravy
Zveřejněno 8. 4. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččina pečená husa
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/16vm
Moje poznámka
Babiččina pečená husa
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/16vm
Nejnovější recepty
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 5 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 20 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 21 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 23 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno 18. 12. 2025 12:01:02
Hrachová polévka s krutony
Přidáno 18. 12. 2025 11:04:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablečný koláč našich babiček
[email protected] před 1 hodinou
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 2 hodinami
Koňakové řezy
janatka před 4 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 4 hodinami
Medovníkové koule
evik_svistik před 5 hodinami
Kokosky
veveruska73 před 13 hodinami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 14 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 16 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 16 hodinami
Tématické fráze:
pečená husa,
husa recepty,
pečená husa recept,
husa recept,
husa pečena,
pečení husy,
husa recepty pečení,
jak správně upéct husu,
recept na pečení husy,
husa pečená přes noc,
recept na pečenou husu,
recept husa,
top recepty pecena husa,
pečeme husu,
jak se peče husa,
recept pečená husa,
jak upect husu,
recept na husu,
recepty husa,
pomalu pečená husa
Suroviny:
husa,
majoránka,
voda,
sůl
Komentáře (40)
Já to dělám takhle: Den předem husu řádně osolím a okmínuji vně i uvnitř. V den pečení do ní nacpu 1-2 rozkrojená jablka a 1 rozkrojenou cibuli. jedno jablko a velkou cibuli poházím okolo do pekáče.Podliji trochu vodou a dám do trouby péct na 70-80 stupňů na 12 slovy dvanáct hodin! Potom odklopím vrchní pekáč a na cca půl hodiny zvíším na 180 grádů aby se udělala kůrčička a potom servíruji!
Může to být ono? Také jsem to dost hledala
Dobrý den, myslím,že se pekla 4 hodiny na 150 stupňů, poté se nechala přes noc v troubě a ráno se dopekla již jen 45 min. - takto se peče kachna, podle mého názoru se tentýž postup dá použít na husu.
Třeba to pomůže.. Nashledanou.
Kategorie receptu: Drůbeží maso
Doba přípravy Doba přípravy: 6,5 hodiny
Počet porcí Počet porcí: 6
Suroviny:
3 ks husích prsou s kostí a kůží
sůl, kmín, voda
Postup
Husí prsa vydatně potřeme solí jak z vnitřní kostní části, tak i z vnější kožní části, posypeme celým kmínem a za pomoci nože kůži mnohokráte propícháme (bude hodně sádla). Husí prsa vložíme do pekáče kostí dolů a podlijeme 1 dl vody. Pekáč přikryjeme a pečeme v troubě při minimální teplotě cca 90-110 stupňů 3 hodiny. Po celou dobu nekontrolujeme a nenakukujeme-byť je to velmi těžké vzhledem k linoucí se vůni po kuchyni. Po 3 hodinách pekáč vyděláme, prsa přelijeme vypečeným sádlem, které v pekáči necháme, znovu zakryjeme, vrátíme do trouby a při stejné teplotě pečeme další 3 hodiny (opět nenakukujeme a držíme se stolu, neboť ta vůně dostupuje vrcholu). Po celkem 6 hodinách pekáč vyjmeme a nezakryté dopečeme na kůrčičku cca 30 minut. Husí prsa vyjmeme – opatrně neboť jsou nádherně rozpadající se. Odstraníme lehkým manévrem hrudní tenkou kost, podélně přepůlíme na porce a podáváme se zelím bílým, červeným, knedlíkem houskovým a bramborovým. A teď už jen dobrou chuť, neboť Vás čeká odměna: po 6,5 hodinách čekání luxusní chuť nevysušených a ve vlastním sádle konfitovaných husích prsíček. Z pekáče slijeme a scedíme vypečené husí sádlo, které se nám bude hodit při přípravě jiných kulinářských specialit – ale pozor v ledničce vydrží cca jen jeden měsíc.
Si myslím, že už ji nenajdete. Vždytˇ jste ji snědli !
A k receptu ? Věda to není: přes noc 10-12 hodin a pouze při max 90° a do poloviny podlitou, aby nevyschla. Poté otočíme prsíčkama nahoru a dopečeme při vyšší teplotě do zlatova. Poléváme. Dobrou chutˇ
nebo tohle? http://kmotrdrobek.mypage.cz/menu/drubez/nalozena-...
dále http://home.karneval.cz/0187246401/husa.html