Jemný máslový mazanec
Jemný máslový mazanec připravíte snadno podle našeho receptu. Omládek mu dodá na kyprosti a vláčnosti. Dozlatova upečený moučník je plný rozinek, kandovaného ovoce a v každém plátku ucítíte křupnutí mandličky. Velikonoce mohou začít.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 987 kJ / 4 299 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 85,51 g |
| Tuky | 128,46 g |
| Vláknina | 24,94 g |
| Cholesterol | 567 mg |
| Sodík | 562 mg |
| Sůl | 1,28 g |
| Sacharidy | 687,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky spaříme vroucí vodou a namočíme do rumu. Necháme v něm co nejdéle odležet.
Krok 2: Připravíme omládek: Ve vodě rozmícháme med a cukr, přidáme rozdrobené droždí, mouku a promícháme. Necháme na teplém místě vzejít tak asi 20-30 minut.
Krok 3: Mezitím v jiné misce smícháme zbylé sypké suroviny na těsto. Přidáme tekuté suroviny, změklé máslo a vykynutý omládek.
Krok 4: Promícháme a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodiny.
Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části. Na pomoučeném vále z každé části vytvarujeme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Včas předehřejeme troubu na 180 °C.
Krok 6: Mazance necháme na plechu asi 15 minut nakynout, poté z vrchu lehce nařízneme do kříže a potřeme vajíčkem. Posypeme mandlemi a vložíme do předehřáté trouby asi na 30-40 minut (správné propečení vyzkoušíme špejlí). Ještě teplé mazance potřeme rozpuštěným máslem.
Zveřejněno 5. 2. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jemný máslový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xjwn
Moje poznámka
Jemný máslový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xjwn
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 11 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 16 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 40 minutami
Likérové špičky
Sahula před 2 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 2 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 2 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 3 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 3 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 4 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 4 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 4 hodinami
Tématické fráze:
nejlepší máslový mazanec,
máslový mazanec,
maslovy bochanek,
velikonoční mazanec maslovy,
maslovy mazanec recept,
kynutý máslový mazanec,
mazanec máslový,
jemny velikonoční mazanec,
recept na máslový mazanec,
velikonoční máslový mazanec,
mazanec nejlepší recept,
máslový mazanec - recepty,
máslový mazanec s mandlemi,
másloví mazanec,
nejlepší mazanec,
mazanec recept,
recepr na mazanec,
recept na máslový mazanec se smetanou,
máslový mazanec nejlepší recept,
jemný velikonoční mazanec recept
Suroviny:
voda,
droždí,
mouka hladká,
cukr,
med,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
máslo,
cukr,
cukr vanilkový,
žloutek,
mléko plnotučné,
sůl,
zázvor mletý,
kůra citronová,
rozinky,
ovoce kandované,
máslo,
vejce,
mandle
Komentáře (3)