Domácí chléb bez hnětení
Chcete si upéct domácí křupavý chléb, ale odrazuje vás složitý postup hnětení a překládání těsta? Právě pro vás je tento recept. Upéct podle něj chlebík zvládne doslova každý. Výsledek je vzhledem k vynaložené práci naprosto parádní.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 29 748 kJ / 7 110 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 211,75 g |
Tuky | 32,75 g |
Vláknina | 87,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12,84 g |
Sůl | 32,00 g |
Sacharidy | 1 448,20 g |
Postup přípravy
Přidáme vodu. Krok 2: Suroviny promícháme aby vzniklo řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse obrátíme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut. Krok 3: Zatím rozpálíme troubu na 230 °C a vložíme do ní prázdný kastrol (litinový nebo silný nerez či smalt, průměru asi 21-23 cm a suchý!). Hrnec necháme rozpálit cca 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem. Krok 4: Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 °C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 °C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.
Zveřejněno 28. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí chléb bez hnětení
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B8PJ
Moje poznámka
Domácí chléb bez hnětení
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B8PJ
Nejnovější recepty
Tortillové košíky
Přidáno před 1 hodinou
Sýrové hrudky s pažitkou
Přidáno před 3 hodinami
Bylinkové pesto
Přidáno před 20 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno 6. 5. 2025 14:09
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno 6. 5. 2025 13:33
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno 6. 5. 2025 12:40
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí roštěná na cibuli
Sahula před 12 minutami
Banánové muffiny
VitaKuchar20 před 25 minutami
Hovězí na česneku
Modraska před 1 hodinou
Špagety à la carbonara
Hanako17 před 4 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Moanka před 4 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Moanka před 4 hodinami
Koláčky jako kynuté, ale bez kynutí
Moanka před 4 hodinami
Carbonara špagety
Moanka před 4 hodinami
Rebarborový koláč s mandlemi, vločkami, kokosem a tvarohem
Moanka před 5 hodinami
Tématické fráze:
chléba bez hnětení,
chleb bez hneteni,
domácí chléb,
chleba bez hnětení recept,
domací chléba,
recept na chleba bez hnětení,
chleba bez hnětení video,
domaci chleb recept,
domácí chléb za 12 kč,
pečení chleba bez hnětení,
recept na chleba,
chléb bez hnětení pečený v kastrolu,
nejlepší recept na domácí chléb,
chléb pečený v kastrolu,
nejlepší domácí chléb,
recept na domácí chleba,
recept na domácí chléb,
nejlepší domácí chleba,
domácí chleba recept,
chléb z pekáčku
Suroviny:
mouka žitná,
mouka hladká,
kmín celý,
sůl,
droždí sušené,
ocet,
voda,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
mouka žitná,
sůl,
droždí sušené,
ocet,
voda
Komentáře (461)
Soudě podle vlastních úspěchů při pečení, tak toto je opravdu blbuvzdorný rcp, tedy až na tu pitomost s roztápěním pece bez vloženého pekáče, že
Kynutí je m.j. odvislé od teploty a času; vykyne i ve studené komoře, ale trvá to déle. Když mě žene čas, tak dám těsto do tepla a třeba mu i trošku přitopím
No a vaši antididakticky pojatou snahu stran kynutých těst nelze hodnotit jinak, než jako chvályhodnou, že
Priste zkusim dat mrizku v troube niz a uvidim, po par pokusech to snad vychytam
Jen jsou tu u každého vyžadovány základy slušného chování, včetně slušně psaných komentářů pod recepty - proto tahle upozornění
Toto je dobrý rcp (pominu-li tu pitomost v bodu 2 s rozpálením trouby na 230°C a teprve POTOM do ní dát hrnec...) a myslím že někde děláte triviální chybu (kdyby byl rcp s polohrubou moukou, tak bych tušil proč se "Italce" nedaří)
Zkuste to znovu od Adama. Nebo zkuste jiný rcp...Tento mám také odzkoušený: http://www.labuznik.cz/recept/chleb-bez-hneteni/
Někde děláte triviální chybu (blbě čtete, vážíte, odměřujete, špatný termostat, atd., atd.)
No, bych vám mohl vyprávět... Vedle mých kopanců je Pulp Fiction poze historka z podsvětí
Mám zaděláno již popáté, první byl dobrý a každý další vynikající, ale kůrčička má tvrdost přímo keramickou.
https://youtu.be/I0t8ZAhb8lQ
No, konkrétně u chleba, ale obecně u pečení při teplotách kolem 200°C mám odzkoušeno, že je to jedno
ráda bych se zeptala, zda-li jde hladká mouka vyměnit za zdravější variantu (kdo s tím má zkušenosti) a je možné použít jablečný ocet? To už by asi neměl správnou chuť, že?
Děkuji za odpověď!
Dělám ho velmi často pro jeho jednoduchost a úžasnou chuť. Povede se s kvasnicemi i s žitným kvasem (pak nedávám ocet), kombinuji různé mouky, přidávám semínka - slunečnice, len apod. Vždycky je vynikající.
V poslední době jej peču když jedu někam na návštěvu jako dárek a chutná prostě všem.
Na pečení se mi víc osvědčila kulatá mísa z varného - jenského skla, která do té doby ležela většinou stranou. Chleba se nikdy nepřichytí a vždy jde krásně vyklopit. Ten kdo ten recept vymyslel byl asi génius - já si jej nemůžu vynachválit.
Nejste šťoura
Pouze se mýlíte
Ďakujem
Zdraví Nataša (taky, :) )
Anneetta:
Ja jsem ho dnes taky zkousela v skl. misce, ale bohuzel se dole prichytil a uz se bochnicek nechtel odlepit, musela jsem ho odtrhnout a tak jsem taky zjistila ze jeste neni dopeceny. Ziji v zahranici a tady mame jinou teplotu na troube.
joyceee:
Té vody jste asi dala moc. Husté těsto nevadí, podstatné je, že musí dlouho kynout.
Zkoušela jsem tvůj chleba. První dva jsem dělala 2hrnky poloh. mouky a 2 hrnky hladké. Byl super. Snězený za 3 hodiny. Třetí chleba jsem dělala 1 hrnek žitné, 1 hladké a 2 polohrubé plus ostatní ingredience a vody 2 a čtvrt hrnku, zdálo se mi husté těsto. Po upečení bezva, ale když jsem ho rozřízla zdál se mi měkký a lepil se na nůž. naspod mi přišel jako zákalec. Můžeš mi poradit čím to bylo jestli vodou nebo moukou? Kyne mi 14 hodin. Moc Tě prosím o radu. Děkuji
casino: Taky si myslím, že nahřívat troubu půl hodiny před vložením hrnku je nesmysl. Záleží na tom, jak dlouho se ta která trouba rozehřívá. Podstatné je, aby se dostatečně rozpálil hrnec, jinak se chleba přilepí
omikalegu@post.sk
nicky292: Pokud je problém s vyklopením, dala bych do kastrolu pečící papír.
Vkládám fotku.
Leošku, nezbývá mi nic jiného, než Ti poslat pusu (snad Ti za to doma nenatlučou).
Ba ne, já už nejsem iluzionista
Pokud čirou náhodou mluvíme o stejném receptu, pak cituji:
"Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupnů a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min."
To kdysi dávno napsal, či spíše napsala, myšlením (technickým) nedotčená hvězda a po ní už to všichni papouškují (viz leosek: zde)
Než se vám vyhřeje trouba na 230°C trvá to asi 20minut. Pak do ní dáte hrnec a "žhavíte" ho dalších 30 minut. Tedy topíte a "žerete" eletriku celkem 50 minut, než vložíte chleba do trouby.
Můžete ale také dát hrnec do studené trouby, zapnout topení a když se vám asi za 20 minut vyhřeje trouba na 230°C, tak stejnou teplotu má i hrnec do kterého vložíte chleba.
Ve finále tedy ušetříte asi 30 minut provozu trouby běžící na plný přikon!
Autor měl patrně el. proud načerno
Stačí strčit hrnec s deklem do pece, zapnout ji, a až je teplota 230°C tak vložit těsto do hrnce...
No a protože tu není fotka vykynutého těsta a protože se tu někdo na to ptal, tak si dovoluji přidat fotku s vykynutým těstem.
Jo a peču asi o 20 minut déle
Já ho zatím pekla nejdříve po 6 hodinách a byl fajn, ale těch 12 je prostě lepší. Peču ho každý týden, někdy i 3x, často z dvojnásobné dávky a mám-li ho třeba na grilovačku, musím ho mít schovaný a vytáhnout až když je hotové maso, jinak by byl sežrán předčasně
Tohle je naprosto geniální recept a tímto moc děkuji, Leosku
Nikdy se nepřilepil, pečící papír je naprostá zbytečnost a nikdy ho taky nijak nepřeklápím, vyklopím ho rovnou z mísy kde kynul, do rozpálené nádoby, tedy řádně pomoučený. Práce na pár minut, doslova
Zítra napíši jak chlebík po rozkrojení dopadl.
Prosím o radu co dělat, aby těsto nepřeteklo do rána z nádoby.
Poprve mě chléb moc neoslovil, chyba je totiž v mojí troubě, peče mi míň a tak chléb byl nedopečený, dnes jsem upekla podruhé, pekla asi o 15 minut déle a chléb je jak malovaný, chutný jak od profíka a co mi nejvíc udělalo radost, že mi z něj zbyla jen větší patka, protože se do něj zakousl každý, kdo se k němu namanul, dokonce i moji dva malí synovci. Dětem jsme namazali máslem, my dospělí škvarkovou pomazánkou s česnekem.
Dnes tedy s klidným svědomím mohu přidat fotku a zasloužený bod
chlebík vypadá krásně a je asi též víc než dobrý. Těším se, až ho zkusím, jenže musím sehnat tu chlebovou mouku a nebo to zkusit jak jsem zde vyčetla jen z polohrubé a hladké.
Jen mám hloupý dotaz. Mám jen nerezové kastroly s tím těžkým dnem a nějak si neumím představit, to třicetiminutovém zahřívání. Mám totiž strach, aby se to dno nespálilo - nezčernalo. A bojím se, aby se to dalo vyklopit. Aby se to navždy nepřikleplo.
Ve většině komentářů vyhrává skleněná mísa, ale tu já nemám. Děkuju za odpověď. Scarlet.
Žitná mouka neobsahuje lepek, potřebný ke kynutí...tím to nejspíš bude...
Stanislav:
Dovoluji si přidat foto.
Pro jistotu dávám na dno horkého kastrolu těsně před "vklopením" syrového těsta kolečko z pečicího papíru - jde pak krásně ven z formy
posílám bodík a foto
pekla jsem v nádobě z pomalého hrnce, vyklopila jsem ho pak bez problémů
A také jste těsto vlila do horké skleněné nádoby? chutove je chleba výborný, ale spodní část, která byla ve styku s horkou nádobou, je světlá....i když jsme propékali mimo na konci mimo mísu...děkuji za radu
Tymova:
Tymova:
Dobrý den. Mohu se zeptat, zda máte u celého chleba stejnou pěknou kůrčičku? Děláme jej poprvé a spodní polovinu chleba máme úplně bílou (ale není syrové, pouze tímto nevzhledné). zkoušeli jsem i dopékat mimo nádobu jen na mřížce a nic. myslím, že je to tím, jak to těsto nalejeme do žhavé mísy, to těsto se jakoby připeče. Máte s tím stejnou zkušenost? Nebo nemáte radu, co s tím? Aby měl celý chleba celou kůrčičku pěkně propečenou? děkuji za radu
Pečeno v PYREXU - smaltovaná litina
2polohrubé
1žitné
Zadělávám kvasnicemi na váhu a proto to nechávám kynout jen 5-6hod a chleba je výborný.Díky za recept!!!!
dávám 2 hrnky hladké a 2 hrnky žitné mouky, skleněnou formu je třeba vysypat hladkou moukou, jinak se chléb přilepí, mám to vyzkoušené, raději peču v nerezáku :)