Rajská omáčka
Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept vám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka s vařeným hovězím masem nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 307 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,37 g |
Tuky | 50,71 g |
Vláknina | 15,44 g |
Cholesterol | 363 mg |
Sodík | 279 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 74,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso očistíme a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Lehce osolíme a zvolna vaříme doměkka asi 2 hodiny. Hotové maso vyjmeme a vývar prozatím odložíme bokem.
Krok 2: Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Před krájením je můžeme oloupat. Citron dobře umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kůru nevyhazujeme.
Krok 3: Na oleji zpěníme cibuli, přisypeme rajčata a pár minut dusíme. Přidáme rajčatový protlak, koření, plátky oloupaného citronu a kousek citronové kůry.
Krok 4: Vše zalijeme vývarem z masa a vaříme asi 20 minut. Jakmile se rajčata rozvaří, omáčku propasírujeme a dolijeme vývarem do konzistence méně husté omáčky.
Krok 5: Z mouky a másla usmažíme jíšku. Přidáme ji do omáčky a provaříme alespoň 15 minut. Dochutíme solí, cukrem, případně okyselíme citronovou šťávou (nebo octem).
Krok 6: Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a vše krátce prohřejeme.
Krok 7: Omáčku podáváme s plátky masa a houskovými knedlíky.
Zveřejněno 27. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
Moje poznámka
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
Nejnovější recepty
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 1 hodinou
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 14 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 20 hodinami
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno před 20 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 20 hodinami
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Borůvkové muffiny
olivka před 54 minutami
Dvoubarevná hrníčková bábovka
Dagemar před 54 minutami
Vepřové kostky na česneku
Nikijaho před 1 hodinou
Maďarská houbová polévka
Fitulka před 1 hodinou
Polévka z červené čočky s česnekem
KuchtinkaHaninka před 1 hodinou
Čevabčiči s bramborem
erikpatrik@email.cz před 1 hodinou
Rajská omáčka s karbanátkem
Aknytsirk před 1 hodinou
Kaše z ovesných vloček
Petr9 před 2 hodinami
Kefírová bábovka s mákem.
Beruna před 4 hodinami
Chuťovky z listového těsta
marekdd před 5 hodinami
Tématické fráze:
rajska omacka,
rajska omacka recept,
rajska,
rajská omáčka z rajčat,
recept na rajskou omacku,
top recepty rajska omacka,
rajska recept,
recepty rajská omáčka,
rajska omacka recepty,
recept rajska omačka,
jake maso na rajskou omacku,
rajska omacka z rajcat recept,
recept rajska,
rajská omáčka top recepty,
jaké maso na rajskou,
recepty na rajskou omačku,
recept na rajskou,
rajská omáčka s masem,
rajská omáčka s hovězím masem,
rajskaomacka
Suroviny:
hovězí zadní,
rajče,
protlak rajčatový,
cibule,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
koření hřebíček,
tymián,
skořice,
paprika sušená sladká,
šťáva citronová,
cukr krupice,
olej,
sůl,
citron,
máslo,
mouka hladká
Komentáře (197)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pošesté - smetana. Ta se dává do rajské polévky, ne omáčky. Neumím si představit plněnou papriku v rajské omáčce se smetanou... Zkrátka to k sobě nejede.. K dochucení na talíři už pak klidně můžete použít citronovou šťávu, ale je to jedno jestli ji nebo ocet, citrónová šťáva je pořád jenom kyselina citronová a ne vitamin C. Vitamin C je její optický izomér, tzn. pravá část molekuly je vlivem světla o pár °° pootočena proti směru ručiček. Vitamin C nad 60°C degraduje, takže i to málo, co ho v citronu je, se v horké omáčce zničí.
Suma sumárum ingredience:
Rajčatovej protlak nebo pyré
Cibule
Sádlo na cibuli
Cukr
Hřebíčky
Skořice
Ocet
Žádná mletá paprika
Žádná syrová (nebo zavařovaná) rajčata
Žádný citron
Žádné závratné množství cibule
Jíšku záměrně nespomínám, rajská polévka/omáčka má být hustá od protlaku, ne od jíšky...
Ještě jednou děkuji a dávám bodík
http://www.toprecepty.cz/recept/6047-rajska-polevk...
http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...
Co člověk, to rajská
Jak příše předcházející ner. kuchařka, že jí omáčka zhořkla, myslím, že to udělal citron s kůrou, když máte větší citron i s kůrou a déle vaříte vždy to zhořkne. Já nedávám s kůrou, okrajuji, nebo pouze dochucuji. Mně se to jednou stalo u šípkové, kterou jsem dělal k divočákovi.
Dneska jí zrovna dělám na zítra