Věnec - kynuté těsto ze šlehačky
Základem lahodných kynutých moučníků je těsto se správným poměrem surovin. Takové, aby se s ním lehce pracovalo a zároveň bylo vláčné. Přesně takový je náš recept na těsto se šlehačkou. Upéct z něj můžete třeba věnec, mazanec či vánočku.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 616 kJ / 3 493 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,68 g |
Tuky | 132,92 g |
Vláknina | 16,76 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 1,95 g |
Sůl | 4,80 g |
Sacharidy | 475,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru dáme do mísy a promísíme. Na uhnětení těsta lze použít také domácí pekárnu.
Krok 2: Smetanu ohřejeme aby byla vlažná, rozdrobíme do ní droždí, přidáme celá vejce a bílek, rozehřáté vlahé máslo a společně vidličkou dobře rozmícháme. Nalijeme do mísy k moučné směsi a vypracujeme hladké těsto.
Krok 3: Mísu s těstem přikryjeme fólií a utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 hodinu vykynout.
Krok 4: Když se blíží doba konce kynutí těsta, předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Krok 5: Po vykynutí dáme těsto na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a vyválíme velký obdélník jako na štrúdl (asi 40x25 cm a 3 mm silný).
Krok 6: Těsto posypeme rozinkami a stočíme jako závin. Pak z něj nakrájíme 1-1,5 cm plátky, konce použijeme na střed.
Krok 7: Kulatou (dortovou) formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.
Krok 8: Doprostřed formy dáme oba konce (na sebe) a nakrájené plátky těsta klademe svisle okolo něj (viz fotografie/video). Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout ještě na 20-30 minut.
Krok 9: Žloutek rozšleháme s mlékem a věnec po vykynutí potřeme mašlovačkou. Povrch věnce hojně posypeme sekanými mandlemi.
Krok 10: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut, pak zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí. Pokud ano, přidáme nějaké minuty pečení navíc.
Zveřejněno 16. 3. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Věnec - kynuté těsto ze šlehačky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jMXW
Moje poznámka
Věnec - kynuté těsto ze šlehačky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jMXW
Nejnovější recepty
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 3 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 17 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno 3. 5. 2025 06:00
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pavučinkový makový závin.
Veronika.Hrozna před 1 minutou
Tilápie na rozmarýnu s česnekem
Hanka99 před 12 minutami
Tvarohová pomazánka s pažitkou
Sarka771 před 59 minutami
Valašské frgály
bodie před 11 hodinami
Kapr na zelenině
Blofas před 12 hodinami
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 13 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 14 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 14 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 15 hodinami
Tématické fráze:
kynute testo se slehackou,
věnec z kynutého těsta,
vanocka ze slehacky,
velikonočni věnec z kynuteho těsta,
láda hrušká věnec,
mazanec ze slehacky,
kynutý věnec,
kynuté těsto ládi hrušky,
láďa hruška kynutý věnec,
věnec ládi hrušky,
šlehačkové kynuté těsto,
šlehačkové kynuté těsto,
recepty ládi hrušky věnec,
kynute slehackove testo,
tncz nova levné recepty ládi hrušky,
skořicovy věnec ládi hrušky,
lada hruska skořicovy venec,
věnec od ládi hrušky,
skořicovy věnec láďa hruška,
láďa hruška mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
smetana ke šlehání,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
sůl,
kůra citronová,
máslo,
droždí čerstvé,
vejce,
bílek,
žloutek,
mléko,
mandle sekané,
rozinky,
máslo,
mouka hrubá
Komentáře (45)
Co říkáte-povedl se?
Dříve jsem pekla na velikonoce tvarohový věnec, byl také dobrý, ale tento nemá chybu.
Vřele doporučuji vyzkoušet.
Samozřejmě posílám bodík