Pečená švestková povidla
Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 389 kJ / 3 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,08 g |
Tuky | 4,25 g |
Vláknina | 50,63 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 84 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 752,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud plech před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím.
Krok 2: Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.
Krok 3: Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
Krok 4: Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce.
Krok 5: Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut.
Krok 6: Horká povidla jen naplníme do čistých sklenic a nahoru dáme ještě malou lžičku rumu kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je.
Krok 7: Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.
Zveřejněno 29. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
Moje poznámka
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
Nejnovější recepty
Vařený květák se strouhankou
Přidáno před 2 hodinami
Masové kuličky se sušenými rajčaty a olivami
Přidáno před 2 hodinami
Svěží salát s olivami
Přidáno před 3 hodinami
Pstruh s cuketovo-ořechovým pyré
Přidáno před 4 hodinami
Domácí kuřecí gyros
Přidáno před 9 hodinami
Bublanina s cuketou a ovocem
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hruškový koláč s ořechy, skořicí a drobenkou
vaclavagregrova před 51 minutami
Ovocné řezy s drobenkou
Babuna2 před 1 hodinou
Kroupová fazolačka s uzeným
Kajkajak před 2 hodinami
Vepřové plátky na másle a žampionech
fazzy75 před 5 hodinami
Těstoviny se špenátem
Palenka před 6 hodinami
Patison s jogurtem a olivami
TondaJ před 6 hodinami
Hrníčkový makový koláč se švestkami a drobenkou
Viki7216 před 6 hodinami
Pečená švestková povidla
ceslo před 7 hodinami
Ovocné kůže
Lahvacek před 10 hodinami
Medovník originál
AndreaMachacova před 18 hodinami
Tématické fráze:
švestková povidla,
švestková povidla pečená v troubě,
švestková povidla v troubě,
pečená povidla,
povidla,
povidla pečená v troubě,
svestkova povidla recept,
recept na švestková povidla,
švestková povidla z trouby,
vyroba svestkovych povidel,
recept na povidla,
švestkové povidla,
recept na švestková povidla v troubě,
povidla z trouby,
jak uvařit povidla,
švestková povidla bez cukru,
pečené povidla,
povidla v troubě,
výroba domácích povidel,
povidla recept
Suroviny:
švestky,
cukr krupice,
ocet,
skořice mletá,
rum,
koření hřebíček
Komentáře (406)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
povedlo se mi udělat fakt hustý povidla , jen se nevydařil trik s papírem .Hodně povidel se mi nalepilo na papír i přes to namočení ...
Děkuji za recept.
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Každopádně zase a znova vřele doporučuji
Jsou top ????????
Dělala jsem ze tří kil,asi ještě přidělám.
V neděli vyzkouším jablečná.:-
už jsem dělala dvakrát a super... poprvé jsem fakt měla strach,bez míchání a podruhé taky,že poprvé to byla jen náhoda.... povedlo se vždy....moc děkuji za recept ... odrazovalo mě od povidel ta dlouhá doba,než se udělají... Váš recept je fakt TOP.... děkuji
Pekla jsem v nerez.hlub.pekáči bez papíru,a naprosto v pohodě....
Příště jen zkusím přidat ještě trošku badyánu...
Děkuji za recept
P.S. Zase mi krásně voní celý dům
Určitě vyzkouším z jablek a hrušek.
Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení...
Současně jsem vařil i toto: https://www.toprecepty.cz/recept/48911-svestkova-m... (bez koření)
***
Postup jsem dodržel (teplota 225°C, časy jak stojí psáno),
Postup jsem i nedodržel - přirozenou chuť jsem nekazil přidaným kořením
Na závěr jsem podle doporučení nechal v troubě zahustit (30 minut!)
***
Překvapení se konalo: ze 2kg ovoce bylo výsledné množství na chlup stejné, jako u marmelády z 1kg ovoce
Překvapení se i nekonalo: koncentrovanější chuť se samozřejmě nevytratila, ale povidla (na která jsem zvyklý) to nebyla,.
No, rozhodně se to povidlům podobalo víc, než např. carpaccio z červené řepy původnímu carpacciu, že
ad. 1 postupu: "Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče."
komentáře ad. 9. 9. 2018 19:11:23 tedy fčéééra
Lenunka: O hlubším pekáči píši hned v první větě postupu, také si myslím, že toto asi bude problém té paní, ale to já bohužel nemůžu ovlivnit. Chce to pořádně číst postup, popř. ještě komentáře a pak by neměl být problém.
Super. Radka
Jednoduchý a rychlý recept
Záleží na tom, jakou máte troubu, do jednoho pekáče bych 6 kg nedávala, rozdělte to raději do dvou a pečte naráz. Po dalším přídavku cukru bych pozice vyměnila, ale však vy si poradíte, ať se daří
http://www.korenizivota.com/pecena-povidla-bez-mic...
Bylo to hodně tekuté, tak jsem to nechala péct o 25 min déle a konzistence pak akorát.
Kvůli tomuto receptu jsem si založila účet, abych Vám poděkovala ! Díky :)
Jj, to se nedá srovnat...
***
No, a rum jako konzervant je zbytečný...
Jani, díky letošní nadměrné úrodě jablek došlo i na tato povidla, dělala jsem je poprvé v životě a tak trošku jako Babica
Jestli chcete postup i s fotkami, tak jsem je hodila na web www.korenizivota.com
http://www.korenizivota.com/pecena-povidla-bez-mic...
Pripojuji se take ke chvale. Moc dobre a pomahal mi i pritel. Byla to zabava a navic krasne provoneny byt.
Autorce receptu udeluji pochvalu.
Moc mě zaujal Váš receptík na pečená-nejen švestková povidla.
Chystám se na něj a jen bych měla otázku. K čemu je dobrý ten ocet?
děkuji za odpověď Jarka
Jinak jabka švestky a hrušky vynikající !
Nemá to hezkou barvu je to velmi tmavé. Místo octu jsem dala kyselinu citronovou ,ale až ke konci. Takže meruňky nedoporučuji dělat tímto spusobem. Naopak jablka šlo udělat dobře a používám je do štrudlu,jsou chutné .
Nicméně by mě zajímalo, jestli se jedná opravdu o povida-barva téměř hnědočerná, nebo o marmeládu ze švestek, které je víceméně řidší a daleko světlejší - spíš hnědočervená.
Uvařím vždy takové, jak husté potřebuju ! Opačný postup nedoporučuju,uvařit husté a pak přidat vodu ,ztratí se chuť!