Povidla pečená v troubě
Jak se blíží podzim, přichází sezóna švestek. Pokud už jsme přejedení koláčem a nechystáme se pálit slivovici, povidla jsou skvělou volbou, jak úrodu přezrálých švestek zpracovat. V domácích podmínkách tuto lahůdku snadno připravíme v troubě.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 413 kJ / 4 879 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,75 g |
Tuky | 7,00 g |
Vláknina | 87,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 140 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 137,50 g |
Postup přípravy
Zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme asi 4 hodiny. Nemícháme. Krok 5: Necháme zchladnout, pak rozmixujeme tyčovým mixérem nebo šťouchadlem na brambory. Krok 6: Pokud povidla nejsou dostatečně tuhá, přendáme je do kastrolu a na mírném ohni za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Krok 7: Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijeme lžíci rumu. Krok 8: Dobře očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 minut dnem nahoru. Krok 9: Pokud chceme obětovat místo rumu kvalitnější destilát (nejlépe slivovici) nalijeme lžíci na dno víčka, zapálíme a víčkem ihned uzavřeme sklenici. Destilát steče na povrch povidel a malou chviličku hoří na nich i na víčku (dokud má kyslík) a prostor mezi povidly a víčkem se vysteriluje (povidla se nekazí). Když se víčko uzavře, plamínek zhasne. Krok 10: Varianta 2:
Zmírníme teplotu na 50 °C a pečeme 8-10 hod (nejlépe přes noc). Nemícháme. Krok 11: Pak povidla můžeme, ale nemusíme, rozmixovat.
Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijeme lžíci rumu. Krok 12: Dobře očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 minut dnem nahoru. Krok 13: Opět můžeme vysterilovat zapáleným destilátem (viz. bod 9).
Zveřejněno 9. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Povidla pečená v troubě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4RX7
Moje poznámka
Povidla pečená v troubě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4RX7
Nejnovější recepty
Pečený česnek uchovávaný v oleji
Přidáno před 1 hodinou
Krevety na víně, česneku a s rajčátky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové nudličky s cibulí v alobalovém balíčku v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 14 hodinami
Grilované mleté placičky s karamelizovanou cibulkou a rebarborou
Přidáno před 20 hodinami
Zapečený sýr s jahodovo-rybízovým chutney
Přidáno před 20 hodinami
Tartaletky s jahodovým tvarohem
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kedlubnová polévka s mrkví a novými brambory
Subrt173 před 34 minutami
Rajčatové lasagne s cuketou a ořechy (raw)
KrisZaezemi před 2 hodinami
Indické placky naan z pánve (bez droždí)
stepankov.s před 11 hodinami
Sirup z lipového květu
Jana2017 před 13 hodinami
Pečený vepřový bůček na cibuli
Tomasfaix před 14 hodinami
Pečené vepřové koleno
Eviip před 14 hodinami
Játra po tyrolsku (na způsob svíčkové)
Sahula před 15 hodinami
Vepřová tyrolská játra
Sahula před 15 hodinami
Buchta "Orgasmus"
Lokomotiva před 16 hodinami
Kefírka - bleskovka s ovocem
Alamatej před 17 hodinami
Tématické fráze:
švestková povidla z trouby,
švestková povidla v troubě,
hrušková povidla v troubě,
domácí švestková povidla v troubě,
vaření povidel v troubě,
pečená hrušková povidla,
švestkové povidla v troubě,
pečená povidla bez míchání,
povidla,
vaření povidel,
pečené švestky v troubě,
recept na svestkova povidla v troube,
švestková povidla bez míchání v troubě,
recepty svestkove povidla v troube,
pečená povidla z jablek,
jablková povidla,
pečená jablka v troubě,
hrušková povidla pečená,
pečení povidel,
pečené hruškové povidla
Suroviny:
švestky,
cukr krystal,
šťáva citronová,
rum
Komentáře (61)
Vaří se jako za mých dětských let pouze zahušťováním dobře vyzrálých švestek a to mícháme a mícháme a mícháme.
Recepty různných mazadel obsahující zkaramelizovaný cukr, x-tero koření nejsou povidla.
Já osobně např. při teplotě v receptu 200°C peču při 180°C.