Staročeská pučálka
Potřebný přísun vitamínů i uprostřed zimy vám dodá naklíčený hrách ve skromném a postním pokrmu zvaném pučálka. Hotový hrášek je lehce křupavý a nasládlý. Stačí si dát práci a nechat hrách v zavařovací sklenici naklíčit pár dní předem.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 143 kJ / 34 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,98 g |
| Tuky | 0,17 g |
| Vláknina | 4,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeská pučálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D2ln
Moje poznámka
Staročeská pučálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D2ln
Nejnovější recepty
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 3 hodinami
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 3 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 5 hodinami
Kari korma
Přidáno před 12 hodinami
Plněná červená řepa
Přidáno před 17 hodinami
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nakládané vepřové řízky
Danulka52 před 26 minutami
Pikantní rajčatová polévka s fazolemi
Verunkavh před 28 minutami
Krkovice na houbách a kapiích
jarmila58 před 33 minutami
Bramborovo-kuřecí špízy z horkovzdušné fritézy
Danulka52 před 56 minutami
Čokoládovo-banánové muffiny
Andyzvesnice před 2 hodinami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Pep.e před 4 hodinami
Szegedinský guláš
MonkaF před 12 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 12 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 12 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 14 hodinami
Tématické fráze:
jak se dělá pučálka,
staročeská jídla,
hrách na sladko,
jídlo pučálka,
co nebo kdo je pucalka,
staročeské jídlo,
jakou polévku na štědrý den,
pučálka na sladko,
pučálka jídlo,
staročeská postní jídla recepty,
staročeská čočka,
staročeské stedrovecerni menu,
staroceske menu,
pučálka z cizrny,
jak udělat pučálku,
pucalka na velikonoce,
velikonoční pučálka,
receptypucalka,
pucalkarecepty,
postní jídlo na štědrý den
Suroviny:
hrách naklíčený,
sádlo,
cibule,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (25)
Štědrovečerní večeře
Jakmile vyšla první hvězda, hospodyně začala nosit na stůl. Hospodář zapálil svíčky na stromečku a všichni se pomodlili. Poté usedli ke stolu. Hospodář rozkrojil jablko na tolik dílů, kolik bylo členů rodiny. Každý svůj kousek snědl, to proto, aby všichni z rodiny trefili domů a aby se po roce opět sešli. Potom hospodář nakrájel na malé kousky chléb, pomazal je medem a každému dítěti dal. Říkal u toho: “Kraju chleba, mažu medem, abyste všeci byli po celý rok tak dobří, jak ten med je.“ Dále se jedla jídla ze společné mísy. Nejdříve hrách, ten spojoval rodinu v dobrém i zlém, poté polévka pro sílu, čočka pro hojnost a peníze a nakonec se pro radost a pohodu jedl kuba, ryba nebo jiný masitý pokrm. Po dobu jídla se nikdo nesměl od štědrovečerního stolu zvednout. Znamenalo by to, že rodina se příští Vánoce nesejde celá.
A na sladko se ochutila cukrem a skořicí. No vidíš, díky za připomenutí,