Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou
Šťavnatá kuřecí prsíčka protknutá klínky uzené slaniny a přelitá jemnou, pikantně vonící omáčkou, jsou sice náročnější na přípravu, ovšem výsledek vás nezklame. Podávejte s nadýchanými houskovými knedlíky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 343 kJ / 1 516 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 151,94 g |
| Tuky | 82,92 g |
| Vláknina | 12,70 g |
| Cholesterol | 425 mg |
| Sodík | 811 mg |
| Sůl | 1,99 g |
| Sacharidy | 35,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kuřecí prsa nařízneme úzkým a ostrým nožem a vytvoříme v nich kapsu, kterou naplníme špalíčky uzeného bůčku nebo slaniny. Sepneme kovovými jehlami nebo párátky a na povrchu osolíme. (Pokud máme nějaký bůček nebo slaninu navíc, tak nakrájíme na kostky a použijeme do základu k zelenině).
Krok 2: Do kastrolu dáme olej, rozehřejeme ho a z obou stran rychle opečeme maso, které pak vyndáme.
Krok 3: Přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji restujeme.
Krok 4: Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na proužky a dále restujeme.
Krok 5: Jako další v pořadí přidáme k zelenině cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit - mírně zkaramelizovat, dále přidáme hořčici a malou chvilku mícháme, následovat bude ocet, který necháme odpařit.
Krok 6: Tento základ zalijeme drůbežím vývarem (nebo vodou), přidáme maso, které lehce posypeme tymiánem, přidáme pár kuliček celého pepře, nové koření, bobkový list, 2 plátky-řezy z omytého citronu. Přiklopíme pokličkou a necháme zvolna dusit, až je maso měkké. Dusíme asi 30 minut, ale řídíme se podle velikosti masa. Jednou v průběhu dušení maso otočíme a když je měkké, tak ho vyjmeme a udržujeme v teple.
Krok 7: Ze základu vybereme koření a zeleninu nejlépe tyčovým mixérem rozmixujeme, podle potřeby naředíme trochou vývaru nebo vodou, přivedeme k varu a zahustíme 1 až 1,5 lžící mouky, kterou rozšleháme ve smetaně. Omáčku stále mícháme, nejraději prošleháme metličkou, až nám zavaří.
Krok 8: Pak příkon tepla zmírníme a za častého míchání necháme nejméně 20 minut pozvolna provařit. Omáčku ještě dochutíme dle vlastní chuti (sůl, citronová šťáva, cukr).
Krok 9: Můžeme nakonec přidat i plátek másla. Před podáváním kuřecí prsa nakrájíme na šikmé řezy. Nejvhodnější přílohou jsou knedlíky.
Zveřejněno 9. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K2pJ
Moje poznámka
Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K2pJ
Nejnovější recepty
Jemné marokánky
Přidáno před 28 minutami
Mandlové laskonky
Přidáno před 1 hodinou
Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche
Přidáno před 6 hodinami
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 7 hodinami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 8 hodinami
Špaldové rohlíčky
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Denade před 41 minutami
Kuřecí supreme se žampionovou omáčkou podle Mirka Kaliny
frimlik před 1 hodinou
Polévka s červenou čočkou a mrkví
Pavel-Buco-Harwy před 1 hodinou
Kuřecí pikantní směs
Ajkad před 1 hodinou
Rychlé a chutné hrnkové sušenky
Irena1984 před 1 hodinou
Štrachanda z Plzeňska
Danulka52 před 1 hodinou
Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem
Sapasapa před 1 hodinou
Kapusta zapečená s uzeným a bulgurem
Sapasapa před 1 hodinou
Vánočka II
boomgo před 2 hodinami
Kuře na kari s jablky
Kody74 před 2 hodinami
Tématické fráze:
svičková omáčka s kuřeciho,
svíčková omáčka z kuřete,
svickova s kuřecím masem,
svickova omacka s kurecim masem,
svíčková z kuřecich prsou,
svíčková z kuřecího masa,
svíčková omáčka z kuřecího masa,
kuřecí prsa s omáčkou,
omáčka z kuřecích prsou,
svičkova s kuřecich prsou,
kuřecí prsa svíčková,
svíčkova omáčka z kuřecího,
kureci svickova,
kuřecí maso se svíčkovou omačkou,
kuřecí prsa recepty s omáčkou,
recepty svickova kureci maso,
svíčková s kuřeciho masa,
svíčková na smetaně omackou a kurecim masem,
svíčková z kuecích z kuřecích prsou,
svíčková kureci prsa
Suroviny:
prsa kuřecí,
bůček uzený,
olej,
zelenina kořenová,
cibule,
sůl,
cukr krupice,
ocet,
hořčice,
citron,
šťáva citronová,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
tymián,
vývar drůbeží,
mouka hladká,
smetana na vaření,
mléko
Komentáře (14)
Sekaná "svíčková"
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9Do podobnych nepridavam, neb jsem pouzila hovezi, ale ochuceni vypeku jiz v zacatku je stejne.
Pridavam bodik, mas to krasne