Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 556 kJ / 2 045 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 170,00 g |
Tuky | 105,00 g |
Vláknina | 90,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 90 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 60,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 5. 4. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domací tofu - základní recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pZmV
Moje poznámka
Domací tofu - základní recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pZmV
Nejnovější recepty
Karbanátky s cuketou jako obláčky
Přidáno před 10 hodinami
Broskvovo-mandlový koláč
Přidáno před 10 hodinami
Dušená kuřecí stehna s rajčaty a paprikami
Přidáno před 14 hodinami
Košíčky Pavlova
Přidáno před 18 hodinami
Ostře-kyselá vietnamská polévka jako z asijského bistra
Přidáno 30. 7. 2025 08:00:07
Sýrové placky s houbami
Přidáno 30. 7. 2025 07:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pesto z medvědího česneku
jifin před 4 hodinami
Borůvkový drobenkový koláč šup-šup
MonikaHo před 4 hodinami
Kynuté borůvkové knedlíky
Rampepurda76 před 4 hodinami
Džem ze žlutých blum
Jarus87 před 4 hodinami
Fazolky na smetaně s hovězím masem vařeným
Kajkajak před 6 hodinami
Kořeněná černá čočka s mrkví
Lucie1001 před 6 hodinami
Zapečené jednoporcové těstoviny se sýrem v alobalu
Knapsik před 7 hodinami
Rychlokvašky
mkab před 8 hodinami
Moje bramboráky
Jurcka před 8 hodinami
Pečený patizon
stockova.veronika před 12 hodinami
Tématické fráze:
výroba tofu,
vyroba domaciho tofu,
seitan mouka,
jak vyrobit tofu,
tofu recepty,
tofu výroba,
příprava tofu,
výroba sojového mléka,
tofu recept,
sojové boby recepty,
jak se vyrábí tofu,
jak se dělá tofu,
recepty tofu,
recept na vyrobu tofu,
jak udělat tofu,
výroba tofu recept,
jak se jí tofu,
domácí projímadlo,
tofu vyroba recept,
tofu příprava
Suroviny:
boby sojové,
sůl mořská,
voda,
citron
Komentáře (28)
Sójové boby namočíme na 24 hodin. Na 1kg bobů jednou tolik vody.
Zároveň si připravíme siřidlo, které uděláme z 2 skořápek z vajec namočených v 5% rýžovém octu, také na 24 hodin. Jedná se o přírodní octan vápenatý.
Po 24 hod. směs rozmixujeme, vlijeme siřidlo (bez zbytků skořápek) a při teplotě 85°C ohříváme. Voda se nám začne srážet. Když se vytvoří souvislá hrouda a voda bude už mírně průsvitná, vylijeme ji do síťové formy vystlané plátnem. Rukama zatlačíme hmotu do rohů (pri kruhové formě taky tlačíme, aby jsme vytlačili vzduch). Navrch dáme také plátno, desku přesně na vnitřní plochu a zatížíme alespoň 5kg zátěží. Lisujeme alespoň 12, nejlépe 24 hodin.
Pak chycením trčícího spodního plátna tofu vytahneme a nakrájíme. Zbylou vodu pouzijeme jako základ polévky nebo na podlévání při vaření.
Pozn.: Když chceme dělat sójový nápoj, nedáváme siřidlo. Namočené boby rozmixujeme a scedíme přes plátno (i litr trvá dost dlouho). Nepomáháme vařečkou.
Okaru pak zalijeme cca polovičním množstvím vody, než je její masa, dobře promícháme a znovu necháme okapat, okaru vylisujeme, vody pak smícháme a máme hotovo. Nápoj můžeme dochutit cukrem a solí, někdo syrové sójové "mléko" navypije. Mám odzkoušené - na 1 litr čtvrtina čajové lžičky sůl a 1 čajová lžička na prach pomleté stévie.
velmi se zajímám o zdravou stravu a poslední dobou hodně i o tofu. Četla jsem si o něm různé informace: cs.wikipedia.org/wiki/Tofu. Děkuji moc za recept na domácí. Zkoušel jste někdo toto: www.eshop.ekokoza.cz/Jak-si-vyrobit-tofu/? Děkuji za jakoukoli radu! :)
Ostatní nechte v hrnci a z povrchu opět seberte pěnu. Potom rozmíchejte sádru s vlažnou vodou na řídkou kaši. Nejlépe se k tomu hodí nádoba s delší rukojetí, protože celou nádobu se sádrou musíte ponořit až ke dnu hrnce s mlékem a tam ji vylít. Po přidání sádry prudce vlejte zbylou 1/3 mléka do hrnce. Tím se obsah hrnce promíchá (je zakázáno používat vařečku). V této fázi musí mléko zůstat 5 minut v klidu. Pomalu se začne srážet, bělavé shluky se oddělí od nažloutlé vody. Znamená to, že v hrnci je tzv. mozeček tou-fu.
Zajímalo by mne jestli se dá nějak využít a zpracovat zbytek sojové drti, při výrobě sojového mléka a jestli třeba někdo nevíte o receptech z této suroviny. Díky
Mixovala som tyčovým mixérom a zdalo sa mi, že už to lepšie nebude. A myslela som, že ak to nechám v plátenku v umelohmotnom sitku, že všetko odtečie...Ale ja sa nevzdávam, neboj...
Robíš aj seitan? Ja sporadicky áno.
Ďakujem za odpoveď a želám pekný zvyšok dňa.+
Teraz som dočítala poslednú vetu v recepte, ja som nezaťažila...
Podle popisu je příprava podobná jako při výrobě tvarohu z mléka. Tam když dojde k vysrážení tvarohu, tak se přelije do plátěného sáčku, nechá se odkapat syrovátka a pak se sáček kroucením postupně utahuje podle toho, jak tvrdý tvaroh chceme mít.
Ale žádné pasírování tam není.
Ešte ma zaujala veta:"Zamichame, nechame srazit a prepasirujeme". Ako to bolo myslené? Nie precediť cez to plátno?