

Kuře na divoko. Kuře jako bažant
Suroviny 4 porce
- 1-2 kg kuře
- 150 g slaniny
- 1 střední mrkev
- 1 petržel kořenová
- 1/2 celeru asi velikosti jablka
- 2 dl červeného vína ( Frankovka , Modrý Portugal a pod. )
- 1 větší cibule
- 10 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 20 kuliček celého pepře
- sůl
- kmín
- 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
Očistěte kuře, opláchněte ve studené vodě a osušte. Prošpikujte ho dobrou slaninou a osolte ho uvnitř i z venku a posypte kmínem. Zbylou slaninu nakrájejte na kostičky. Zeleninu očistěte a pokrájejte na drobno.
S veškerým kořením dejte na pekáč a nakonec položte kuře na zeleninu prsy a zvolna pečte. Ke konci pečení otočte a přidejte na výkonu, aby byla dobrá kůrka. Nezapomeňte podlívat vínem. Při pečení polívejte také vypečenou šťávou.
Asi za půldruhé hodiny kuře vyndejte a koření vyhoďte. Zeleninu dejte do síta a protlačte nebo rozmixujte a dejte zase na pekáč. Rozmíchejte s tou šťávou a jestli je málo hustá, tak do ní přidejte trochu hladké mouky.
Kuře naporcujte, vraťte do šťávy a nechte ještě prohřát. Podávejte na talíři s bramborovým knedlíkem, červeným zelím a polijte šťávou z kuřete.
Poznámka od kuchařky
Bažanti bývají jen v dobách honů (pomineme-li ty zmrzlé chudinky v marketech). Tohle kuřátko bažanta skvěle zastoupí. Píšu počet porcí pro čtyři, ale hravě ho zvládnou i dva. V Makru jsou ke koupi bažantí stehna bez kůže to je taky žraso.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuře na divoko. Kuře jako bažant
-
čau,já ti něco řeknu ale psss
....+1 bod
za toho bažanta.
-
tomu říkám recept
-
Honzo, dnes jsem se pustila do realizace tvého receptu a dopadlo to výborně. Ze surovin, které uvádíš, vzniklo dostatečné množství husté omáčky, pouhým rozmixováním. Omáčka má nádhernou barvu díky použitému vínu.
Zelí jsem sice koupila, ale jako přílohu nepoužila, takhle s bramborovým knedlíkem nám to úplně stačilo.
Poslala jsem obrázky a zasloužený bod. -
Líbila se vtipnost s jakou byl recept napsán,gratuluji autorovi,doufám že to bude i tak skvěle chutnat
-
Jane,tak takhle podobně/bez vína/ jsem dělala teď v sobotu zajíce,bylo to výtečné,dávám bodík
a ukládám,protože budeme dělat ještě bažanty.
-
Jendo.Aloisi, děláš mi chutě
-
Hezký a velice vtipně napsaný recept, který vzkouším.
-
Máš pravdu kapr je cítit šrotem . Já mám výhodu že dcerky tchán ma rybník a ryby má rád tak jsou kapříci jen jim dát pusu. Šupináčci bríška zlatý a to je pak ryba rybou.
-
To máš pravdu, někdo divočinu nemusí, mně tam naopak chybí. On je velký rozdíl v tom, co ten bažant zobe. To samé je u kaprů, když do rybníka soukromníci nasypou ječmen. Kapři samé sádlo, no je to boa.
Po této zkušensti nekoupíme kapra dříve, naž na Vánoce ze sádek, až vytráví a to sádlo z nich aspoň částečně zmizí.
-
yanull . Občas koupím bažantí stehna a jsou v nich broky to je pravda . Jsou docela dobrá ale je pravda , že někdo divočinu nejí a tak faktem je že Kuřátko nezklame.
-
Jane.aloisi, nemám zkušenosti s bažantími chudinkami v marketech, ale zato mám zkušenost s bažanty uměle odchovanými, které pak myslivci vypustí do volného prostoru, aby do nich prali broky jako u Verdunu.
Ti bažanti z odchovu nemají pražádnou chuť divočiny, protože jsou krmeni obilím, maso je suché, bílé, proto raději upeču kuře na divoko dle Tvého receptu.
+ bod
-
Super
mám podobný recept
+1