Bramboračka zase jinak

isindy Kuchařka: isindy

Doba přípravy: 45min. 3,5 l Polévky 11 názorů

Suroviny

1/4 celeru
1 petržel
2 mrkve
1 cibule
10 cm pórku
hrnek hub čerstvých na kostičky či sušených
(možno předem namočit, není nutné)
1/2 kg brambor na kostičku cca 1 x 1 cm
1 polévková lžíce majoránky
3 stroužky česneku na plátky či malou hrst sušených plátků
sůl
pepř
2 masoxy
1 lžíce Podravky či jiného polévkového koření
máslo či olej
tmavá jíška
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Celer, mrkev a petržel nastrouháme na hrubší nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka.

  2. Na másle či oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu a česnek a pomalu smažíme téměř dozlata. Je třeba hlídat a míchat, aby se nepřipálilo.

  3. Osmaženou zeleninu zalijeme 2-2,5 l vlažné vody, přidáme masox, houby, sůl, pepř, majoránku, koření, brambory a vaříme na mírném ohni cca 0,5 hodiny, za občasného promíchání.

  4. Nakonec lehce zahustíme jíškou, já používám pro urychlení tmavou instatní, lze samozřejmě i domácí tmavou jíškou z másla a hladké mouky.

  5. Jíšku nakonec dávám z ryze praktických důvodů, pokud ji dáme hned zkraje, má polévka tendenci se trochu zespodu připalovat, pokud často nemícháme...a instantní není třeba dlouho provařit.

  6. Na talíři přizdobíme nějakou zelenou bylinkou (petrželka, pažitka) a pak už jen pozorujeme blažené výrazy jedlíků.

Poznámka

První letošní úlovek hub mi dnes připomněl tuto klasiku, vím, že je zde bramboraček přehršel, prohlížela jsem recepty - co kuchařka, to jiný postup :)

Snad bude tento vyhovovat i někomu dalšímu, doporučuji vyzkoušet, osmažená zelenina dodá úplně jiný šmak, než jen vařená.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 451 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramboračka zase jinak

  • isindy isindy(autorka receptu)

    jéééééééééé :-O:-O:-O fakt že ne :-D:-D:-D hned opravuji, díky za upozornění :-K

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Houby, houby, houby, ale v polévce nejsou.:-D Postup čtu již po třetí, ale o houbách ani zmínka. Asi se chybička vloudila.;-) Isahu, dávám ti za pravdu.:yes: Dušená zelenina dává polévce lepší chuť, než zelenina ve vodě jenom vyčvachtaná. Jana Pá, sušené houby se do polévky máčet nemusí.

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    ivuš, to jsem moc ráda, že vám chutnala, děkuji za obrázky :yes: já díky dnešnímu tříkošíkovému úlovku ji budu asi vařit taky:-D

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    no ta bude asi moc výborná:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Ivči, ale že se povedla, fotky toho důkazem, děkuji za skvělý recept na polévku. Manžel husté a vydatné polévky miluje:yes:
    A koukám, že bod už jsem kdysi poslala.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Super:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Isahu, já také zeleninku s cibulkou nejprve osmahnu a to nejen u bramboračky, ona pak nemá tolik tu blátivou chuť a zůstane pěkně celistvá. Mám jí tu taky "Jihočeská bramborajda"Bramboračky jsou klasika, ať je její postup jakýkoliv a proto ti dávám 6.bod:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Isahu, moc hezké, jak obrázky tak receptík.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Také mám ve zvyku zeleninu i brambory neprve smažit (či restovat), jen to celé pak posypu moukou, prosmahnu a zaliju vývarem (vodou + masox). Dělávala to tak moje babička, takže mohu potvrdit, že bramboračka je tak mnohem lepší a poslat bod...:yes::-p

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    Ze všeho nejvíc se mě líbí ty houbyčky. Polévku dělám podobně, ale čerstvé houby ještě letos nemám, no ale ještě mám v mrazáku trošku.

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    :-O;-):-D,ale ty houby bych raději namočila předem;-):-p-myslím sušené:-D:-D:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: bramboračka z čerstvých hub jíška do bramboračky bramboračka ze sušených hub bramboračka bez hub jak dlouho vařit sušené houby domaci jiska bramboračka s čerstvých hub domácí tmavá jíška tmavá bramboračka bramboračka bez jíšky braboracka domácí bramboračka bez hub tmavá jíška recept jak dlouho macet susene houby bramboračka postup tmavá jíška postup jak dlouho varit cerstve houby braboracka polevka jiska postup jak dlouho macet houby

Zapomněl/a jsem heslo