

Květák smažený v troubě
3-4 porce Zeleninová jídla 148 názorů
Suroviny
- 1 větší květák
- sůl
- hladká mouka
- 2 vejce
- strouhanka
- olej na smažení na plech
Postup přípravy receptu
Květák rozebereme na růžičky, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Růžičky osolíme.
V jedné misce uděláme těstíčko ze dvou vajec, hladké mouky a vody, důkladně vymícháme vidličkou dohladka.
Do druhé mísy nasypeme strouhanku. Osolené růžičky obalíme v těstíčku a ve strouhance a klademe na plech, kam jsme předem nalili olej ke smažení.
Růžičky pak ještě mírně polijeme olejem i po povrchu. Plech dáme do trouby a smažíme při 200°C, asi po 30 až 45 min. růžičky obrátíme a dosmažíme dozlatova.
Poznámka
Recepty na obalovaný smažený květák tu sice jsou, ale já květák připravuji zásadně takto, už kvůli tomu, že plech strčím do trouby a téměř se o smažení nestarám a stihnu při tom i jinou práci.
Nic se nebojte, předvaření v tomto případě není nutné!
Kuchařská škola mojí babičky je opět v tomto případě pro mě k nezaplacení.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 1 581 kuchařů a kuchařek
Ohodnoťte recept: Květák smažený v troubě
-
maja f: pridavam sa k rihane....nedala si tam vela oleja? totiz....ja takto robim karfiol roky a na posledy sa mi stalo presne to co pises aj ty. bolo to prilis mastne a uplne sa mi rozpadal. No a pozitivne viem, ze som dala vela oleja, lebo som chcela minut ten co som mala po opekani falafelu. Pod karfiol uplne staci lyzicou pofrkat spodok a lyzicou pofrkat povrch.
No a hlavne karfiol nevarit a robit ho surovy. -
maja.f Jestli jsi nedala na plech moc oleje. Autorka nepíše, kolik oleje dává na plech. Já myslím, že ho má být málo a navrchu květák trochu omašlovat. Aby nebyl moc nasátý. Alespoň tak tomu rozumím.
-
DajaH:mluvis mi z duse, lepe uz ani chutnat nemuze
-
Takhle květák dělávala moje prababička, bez předvaření a v troubě a fakt je, že měl mnohem lepší a výraznější chuť.
Už se těším, až budou nové malinké brambůrky, okurkový salát k tomu.. -
Dneska zase byl kvetacek v troubicce a zase mi plesa srdecko nad tim, jak bohovsky je to napad
-
Ivulinko,bodík šel už dříve,tak dnes už jen foto včerejšího obědu
Manžel s barambory moc nekamarádí,tak jsem dělala květák podle Tebe jako přílohu.Já jsem už dlouhé roky zvyklá rozebraný syrový obalený květák 5minutek osmažit v hlubším kastrůlku s větším množstvím oleje a pak 10minut dopéct na pečícím papíru v plynové troubě(po5ti minutách otočím a dopeču zbývajících 5minut)Byla jsem zvědavá na tuto verzi úpravy.Byl trochu měkčí,než jsme zvyklí,ale i tak jsme si pochutnali
-
maja f:Já smažím pouze na pečícím papíru a jen pomažu květák olejem a vše bez problému. A obaluji ho zasyrova a vždy byl perfektní
-
Poradí mi někdo prosím, co jsem udělala špatně? květák byl strašně nasáklý tukem - použila jsem papírové utěrky ale i tak to moc nepomohlo. Dávala jsem ho do pekáčku, až jak jsem obalila poslední kousek a troubu jsem už měla předehřátou. Taky mi z toho opadávalo to těstíčko či jak to mám nazvat. Navíc byl rozměklý. Děkuju
-
Dnes jsem zkusila a opravdu skvělé, žádné vaření, čekání až květák vychladne...za ten čas, co se v troubě peklo jsem udělala polévku a uklidila
. SUPER!!!!
-
Tak já květák, řízky, kapra...cuketu a vše co se dá smažit..dělám taky v troubě, ale na pečícím papíru ,bez oleje. Smažím na 200 st. a asi po 15 minutách otočím , když vidím,že zahnědne strouhanka...pak dopeču zase tak nějak 15 minut.
Po vyndání z toruby ihned horké potřu buď olejem nebo rozpuštěným máslem. Naprosto úžasné a hlavně bez práce a zdravé -
Ivulinko, díky za tak úžasnou vychytávku.
Přiznám se, že jsem nedoufala v takový výsledek. Ale dostavil se
Použila jsem olivový olej (určený na smažení - ze Španělska), jen lehce jsem růžičky pokapala a bylo to výborné
-
Tak Ivulinko, stavím se do zástupu gratulantů, recept je fakt super, jen jsem dala květák na pečící papír, pouze pomašlovala olejem a úplně to stačilo. Posílám velkého boďana a skromné foto
-
Alahatl:děkuji
a příště fakt celý plech vyskládej květákem
-
Luxusní záležitost na úsporu času
.... Místo vody jsem přidala pivo. Jen příště budu dávat květák do pekáčku všechen najednou, zbytečně se olejem nasákl.
-
1974andrea:Andri, moc ne, asi jak na řízky, ty dělám taky tak v troubě, vyliju jím plech, žádná vysoká vrstva oleje