Dědova vánočka
Taky si čas od času rádi dopřejete sladkou snídani v podobě vánočky s máslem nebo marmeládou? Pak určitě vyzkoušejte tento osvědčený rodinný recept. Ať připravíte z těsta jakékoli tvary, budou nadýchané jako peříčko a velmi vláčné.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 561 kJ / 8 021 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 185,21 g |
Tuky | 314,50 g |
Vláknina | 56,50 g |
Cholesterol | 1,78 g |
Sodík | 793 mg |
Sůl | 1,85 g |
Sacharidy | 1 084,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky. Uděláme kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Počkáme až droždí vzejde.
Krok 2: Kvásek nalijeme do mísy k mouce, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, rozinky a mandle.
Vše vypracujeme v těsto, do kterého podle potřeby přidáme mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Krok 3: Těsto necháme třikrát vykynout. Vždy když těsto nakyne, prohněteme ho vařečkou a necháme znovu kynout. Krok 4: Z potřetí vykynutého těsta upleteme vánočku. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba hodinu.
Vše vypracujeme v těsto, do kterého podle potřeby přidáme mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Krok 3: Těsto necháme třikrát vykynout. Vždy když těsto nakyne, prohněteme ho vařečkou a necháme znovu kynout. Krok 4: Z potřetí vykynutého těsta upleteme vánočku. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba hodinu.
Zveřejněno 17. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dědova vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OPmN
Moje poznámka
Dědova vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OPmN
Nejnovější recepty
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Přidáno před 2 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno před 3 hodinami
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno před 14 hodinami
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí vývar s domácí těstovinou
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jarní osvěžení s vejci
TondaJ před 16 minutami
Polévka s kapáním
TondaJ před 17 minutami
Vepřová pečeně na sušených houbách s hrnkovým knedlíkem
kimil před 1 hodinou
Pikantní polévka z červené řepy
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 1 hodinou
Hrnečkové knedlíky
alka.f před 1 hodinou
Boloňská omáčka
Aajina před 1 hodinou
Strouhaný koláč s tvarohem a broskvemi
JakubM před 1 hodinou
Litý koláč s ovocem a želatinou
Marcela0123 před 1 hodinou
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Tafa25 před 1 hodinou
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Katkabi před 1 hodinou
Tématické fráze:
vanocka,
vanocka recept,
recept vanočka,
plněná vánočka,
na kolik stupnu pect vanocku,
mala vanocka recept,
recept na vánočku,
slana vanocka,
vánočka podle stupky,
na kolik péct vanočku,
plněná vánočka recept,
na kolik stupnu se pece vanocka,
vanočka stupka,
vánočka s čokoládou,
top recepty vánočka,
vanocka plnena,
pletení vánočky 4+3+2,
stupka vánočka,
vánočka na slano,
vánočka z 1 kg mouky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr,
žloutek,
cukr vanilkový,
sůl,
droždí,
mléko,
citron,
rozinky,
mandle,
vejce,
mandle
Komentáře (46)
No, podobnou peču z 600g polohrubé mouky a i tak je to macek přes celý plech
Rozpékám v rozpálené peci při 225°C a jen co začne chytat barvu stáhnu na 160°C a dopékám asi 30´na špejli, dle potřeby i pod alobalem. Podle polohy v troubě, způsobu ohřevu má tendenci se od plechu připalovat.
Mou doménou je pekařina. Takže za vánočku po předcích dávám plusový bodík a přidávám si do oblíbených.
http://miric.unas.cz
Ale mám dvě otázky. Máš vyzkoušené, jestli je lepší jen ta žloutky, nebo celá vejce? A co to znamená 3xpřekynout?
+13
Rebi to vše je z vánočkového těsta - preslíky, rohlíčky, malé vánočky a bochníčky plněné čokoládou