Vepřové nudličky s vůní nového koření a zakysanou smetanou

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: Do 60 min. 4 porce Vepřové maso 20 názorů

Suroviny

Vepřová plec 600 g
sůl
pepř mletý bílý
nové koření 5 kuliček nebo 1/4 lžičky mletého (já použila mleté + celé)
bobkový list 1 ks
kořenová zelenina 300 g (mrkev 2 díly, petržel 1 díl, celer 0,5dílu)
cibule 2 ks
olej
máslo
hladká mouka 1-2 lžíce
zakysaná smetana jihočeská 250 ml
voda horká na podlití
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso nakrájíme na hrubší nudličky a promícháme se lžičkou oleje a novým kořením. Můžeme nechat odležet.

  2. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky. V pekáčku (kastrolu) si rozehřejeme lžíci oleje a 2 lžíce másla, vložíme na jemno nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata. Pak vsypeme zeleninu a restujeme jí několik minut, až nám začne krásně vonět a pouštět barvu.

  3. Poté vložíme maso a zprudka ho opékáme do zatažení. Přidáme bobkový list, podlijeme horkou vodou (do poloviny výšky masa), osolíme a jemně opepříme.

  4. Poté pekáček přikryjeme poklicí a vložíme ho do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme do změknutí masa. Dle potřeby podléváme.

  5. Měkké maso vyjmeme stranou, do vypečené šťávy se zeleninou přidáme mouku a za stálého míchání jí zarestujeme. Pak podlijeme vodou, rozmícháme a necháme přejít varem.

  6. Po 15 min omáčku rozmixujeme a nebo přepasírujeme na hladkou omáčku. (Lze zahustit i moukou rozmíchanou v zakysané smetaně).

  7. Vložíme zpět maso, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a necháme lehce přejít varem. Podle chuti dosolíme - můžeme i jemně dosladit - ovoníme čerstým pepřem a podáváme.

  8. Jako příloha se hodí houskový knedlík, gnocchi, brambory.

Poznámka

Recept jsem si našla na zadní straně balíčku s kořením a lehce jsem si ho upravila.

Jídlo je krásně voňavé, jen pozor! abyste to s novým kořením nepřehnali. Doporučuji držet se receptu.

Mouky se dává tolik, kolik chceme mít omáčky - ke knedlíkům více,...ale nejlepší je jen rozmixovaná zelenina a přidat zakys. smetanu. Krásně v tom vynikne, to propojení chutí.

Zakysanou smetanu používám jihočeskou proto, že se mi v teplých jídlech nesráží.

Jinak zakysanka musí mít pokojovou teplotu! Nebo si ji nejdříve "ohřejeme" přidáním trošky omáčky a pak teprve vlijeme do kastrolu, jinak se nám srazí.

NOVÉ KOŘENÍ je výrazné koření, které se používá v rozumných dávkách do polévek (vývary, zahuštěné-bramboračka,...), smetanových omáček, paštik, k masu hovězímu, skopovému, zvěřině, drůbeži, do rýže a nezbytné je při nakládání hub, zeleniny, okurek. Vhodné je též do těžce stravitelných pokrmů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 801 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřové nudličky s vůní nového koření a zakysanou smetanou

  • Tereza Blazkova Tereza Blazkova

    Děkuji za dobrý oběd, pochutnali jsme si :yes:. Jako přílohu jsme měli halušky a byla to dobrá volba. Přidávám bodík a fotečku.

    Odpovědět

  • Jiřina Jiřina(neregistrovaná)

    nemá chybu, jen to, že nejdřív napíšete maso nakrájet na nudličky a pak dál vyjmout maso stranou... no je to fakt unikátní lovit nudličky mezi zeleninou, příště bych ho nechala vcelku... ;-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Miri,
    dnes jsem vařila podle tvého receptu a spěchám s pochvalou a jedním obrázkem. Díky za inspiraci k dnešnímu obědu:-K

    Odpovědět

  • lidka58 lidka58

  • Karin Karin(neregistrovaný)

    Milá Mirko,moc zdravím z Olomouce,protože mi došla inspirace,co stále vařit,našla jsem Tvůj recept- vepřové nudličky- super. Našla jsem i další Tvé recepty,takže můžu oblažit manžela dobým papu. Smekám před Tebou,jsi stejný ročník jako moje dcera,ale já Ti nesahám ani po kolena s vařením,prostě kdo umí ten umí,a Ty toho umíš opravdu moc. Ahoj Karin

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Moc zaujímavý recept,ako stvorený na zimu,ukladám;-):yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-pUkládám;-)a bude se vařit:-))+:yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Díky všem za milé komentáře:-). Budu moc ráda pokud zkusíte a pak dáte vědět,jak chutnalo;-). Něco víc o novém koření,jsem napsala do poznámky.
    Papriko:-),já mleté používám,ale jinak si ho do tady toho jídla můžeš třeba nadrit v hmoždíři a nekupovat celý sáček. Mleté tu není podmínkou;-).
    Elizo:-),trochu svíčková,ale hlavně trochu něco jiného:-p. Já jsem si na téhle voňavé kombinaci moc pochutnala a ani jsem k tomu nepotřebovala knedlíky;-).

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Miru:-Kdalší dobrota:-p jež cuká našimi koutky;-)mleté nové koření mám ráda, používám jej s citem téměř všude i když to postup receptu neudává:-8, 11.bodka je udělena a já mámtip na víkendové jídlo;-):yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Mirčo75 - je to mňamka - dělávám, kluci měli o víkendu - doporučuji- chuťově opravdu svíčková - nezklame:yes::-p

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Miruš :-) - to je zase krása a vonět to musí úžasně.:-p :yes::yes:
    Mleté nové koření vůbec nemám a tak jsem ho nikdy ani nepoužívala, musím se po něm mrknout.;-) +

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Hm, to bych mohla vyzkoušet...:-p Taková jako hóódně zjednodušená a rychlejší svíčková - myslím chuťově, ne? :-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • indulina28 indulina28

  • michsamant michsamant

1 2

Tématické fráze: vepřové nudlicky na houbách kuřecí nudličky se zakysanou smetanou vepřová plec na nudličky jídlo se zakysanou smetanou vepřové nudličky pokrmy se zakysanou smetanou jídla se zakysanou smetanou jidlo se smetanou pokrmy ze zakysané smetany vepřové nudličky na smetaně vepřové na houbách se zakysanou smetanou jídla se smetanou vepřové maso se zakysanou smetanou nakládání svíčkové před pečením vepřové se zakysanou smetanou vepřové maso na houbách se smetanou jak zahustit smetanou vepřové se smetanou svíčková se zakysanou smetanou vepřové maso na nudlicky

Zapomněl/a jsem heslo