Václavky na smetaně
Václavky na smetaně jsou lahodným pokrmem pro milovníky houbových specialit. Jemně povařené václavky v krémové smetanové omáčce vytvářejí bohatou a plnou chuť, kterou ocení každý gurmán. Lze podávat s knedlíkem, těstovinami či pečivem a přinášejí na stůl kousek lesa v každém soustu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 309 kJ / 1 269 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 21,72 g | 
| Tuky | 101,88 g | 
| Vláknina | 21,67 g | 
| Cholesterol | 309 mg | 
| Sodík | 445 mg | 
| Sůl | 1,26 g | 
| Sacharidy | 55,41 g | 
Postup přípravy
Zveřejněno 25. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Václavky na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l7Xg
Moje poznámka
					
				
Václavky na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l7Xg
Nejnovější recepty
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 26 minutami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 17 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 19 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 19 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 1 hodinou
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 1 hodinou
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 2 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 3 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 3 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 12 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 14 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 15 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 16 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 16 hodinami
						Tématické fráze:
						
							vaclavky, 
						
						
							jak dlouho vařit václavky, 
						
						
							václavky recept, 
						
						
							václavky recepty, 
						
						
							recepty na václavky, 
						
						
							nakládané václavky, 
						
						
							recepty na houby václavky, 
						
						
							václavka obecná recept, 
						
						
							václavky nakládané, 
						
						
							příprava václavek, 
						
						
							recept vaclavky, 
						
						
							recept na vaclavky, 
						
						
							recepty z vaclavek, 
						
						
							recepty z hub vaclavky, 
						
						
							jak upravit vaclavky, 
						
						
							jedlé houby václavka recepty, 
						
						
							houby václavky, 
						
						
							polévka z václavek, 
						
						
							omacka z vaclavek, 
						
						
							václavky příprava
						
					
						Suroviny:
						
							houby václavky, 
						
						
							smetana na vaření, 
						
						
							máslo, 
						
						
							bujón drůbeží, 
						
						
							paprika sušená sladká, 
						
						
							škrob kukuřičný, 
						
						
							šťáva citronová, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							sůl
						
					
	
			
	
	
	
	
	
Komentáře (18)
Magdalenko,já zatím 40 let bez problémů a tenkrát by mě to ani nenapadlo že mi může být zle
Ja som podpňovky iba nakladala do octu a robila som knedlíky - povarené, posekané do zemiakového cesta, uvariť a s osmaženou cibuľkou. A kdesi mám recept na podpňovky nakladané s kapustou - zelím, nastrúhaná kapusta s povarenými hubami a nakladač, klasický spôsob konzervovania.
Teraz som sa zapozerala do svojej hubárskej knihy a tam píšu, že václavky = podpňovky za surova spôsobujú tráviace ťažkosti, niektorým jedincom aj dôkladne tepelne upravená huba. Predpokladá sa, že niektorý z druhov podpňoviek, môže byť mierne jedovatý. Ohraničenie a taxonomické zhodnotenie týchto druhov nie je ešte definitívne...
Ja patrím k jedincom, ktorým zatiaľ podpňovka neublížila. Takže zbieram veselo ďalej.
Měli jsme sousedku pocházela z Ruska a ta je navlékala na niť,takové korále z toho dělala a sušila to pověšené nad sporákem v kuchyni,když jsme k ní přišli tak celý dům voněl houbami.Dávala to do krup a pohanky a s něčím zapékala v troubě
Tejajo, malinko ti budu oponovat, nejlepší polévka, co se hub týče je ze špiček, mají takovou hovězí chuť a je to uváděné i v knížkách a můžu to potvrdit
Holky všem díky