Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslová vánočka z pěti pramenů

Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky, pletené z pěti pramenů.

Hodnocení receptu je 5,0 (113×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 35 min

90 min (55 min příprava + 35 min tepelná úprava)

28. 11. 2010 17:02

Suroviny pro 2 kusy

2 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie17 802 kJ / 4 255 kcal
Bílkoviny91,06 g
Tuky118,89 g
Vláknina24,52 g
Cholesterol 374 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy692,87 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i rozinky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

buryna

21. 1. 2011 15:22

Včera jsem pekla a je moc dobrá :-) Trošku se mi rozjela do šířky, přitom byla nakynutá dobře, ale chuťově moc dobrá :-p:yes::yes:

portishead

8. 1. 2011 01:46

Děkuji za tip, určitě vyzkouším. Pekli jsme jí asi 3/4 hodiny a rozjíždět se začala asi po 20 minutách...:-//

cathleen cathleen

7. 1. 2011 10:59

Zeptám se - jak dlouho jste ji pekl, když se "rozpadla"?
Každá trouba peče jinak, někdy je mezi nimi opravdu veliký rozdíl (mám už třetí troubu:-) )...je možné, že by bylo u vás lépe vánočku zapéct - tj. péct ji na těch 200°C třeba 10, možná i 15 minut a teprve pak teplotu zmírnit a vánočku dopéct. Jestliže jste ji dělal už třikrát, asi vám opravdu chutná :-)) - vyzkoušejte s teplotou pečení trochu experimentovat.;-) Je ale důležité pohlídat si, aby byla opravdu upečená - zjistíte vpíchnutím špejle.
Kdyby něco - klidně pište:-K

portishead

7. 1. 2011 10:38

Dobrý den, výborná vánočka, dělal jsem ji už třikrát. Jen se zeptám. Pletl jsem ji ze šesti pramenů najednou, nechal správně nakynout už upletenou na plechu hodinu, krásně naběhla. Ze začátku v troubě vypadala krásně, jenže potom se jakoby rozpletla, rozpadla na strany, prostě neudržela vůbec svůj tvar. Chuťově je výborná, ale je rozlezlá. Nevíte, čím by to mohlo být? Samozřejmě roztopím na 200°C a po vložení vánočky stáhnu na 170°C. Děkuji. :yes:

kudlova3 kudlova3

28. 12. 2010 17:09

:-p:-K:yes:

cathleen cathleen

23. 12. 2010 18:26

Petro, to mě moc těší! Krásné svátky přeju!:-K

nuderova petra

23. 12. 2010 18:20

Dobrý den zrovna peču Vaši vánočku a musím říci,že s těstem se moc dobře pracovalo ,ikdyž jsem ho zadělávala ručně a pletla také poprvé.Děkuji za dobře napsaný postup při pletení vánočky ,že jsem to pochopila i já.Zároveň posílám zasloužený bodík.

zdenicka00

21. 12. 2010 22:02

Cathleen, moc děkuji za odpověď, koupila jsem si Sladěnku,tak bych chtěla letos vyzkoušet vánočky podle tvého receptu. Ve čtvrtek se do nich s manželem pustíme /já dělám těsto a on plete/, tak doufám, že se taky podaří. Ještě jednou dík a krásné Vánoce.:-))

cathleen cathleen

21. 12. 2010 07:50

Zdeni, vánočka by před vložením do trouby měla kynout ASI hodinu - podle toho, jaké máte doma teplo a jak teplé je těsto. Nic se nemá uspěchat, protože při umělém zvyšování teploty (třeba nahřívání vánočky v troubě) ti vykyne pořádně jen jakoby zvenčí, vnitřní vrstvy to nestihnou a vánočka se při pečení trhá.
Tohle máslové těsto je poměrně těžké (máslem), proto kynutí trvá déle.....
A proč vodu a ne mléko? Nevím....ale mám vyzkoušeno, že veškeré kynuté těsto zadělávané vodou místo mléka je jakoby trošku odlehčené, lépe kyne a absence mléka není na chuti opravdu nijak poznat;-)

zdenicka00

20. 12. 2010 22:31

A ještě by mě zajímalo,proč se dává voda a ne mléko.

zdenicka00

20. 12. 2010 22:27

Chtěla bych se zeptat, jestli se má nechat kynout hodinu už upletená vánočka? Recept se mi moc líbí a chtěla bych ji vyzkoušet. Děkuji a dávám další bod.:yes:

cathleen cathleen

20. 12. 2010 07:33

Vkládám ji do dobře vyhřáté trouby (200°C), po chvilince (cca 2-3 minutky) teplotu snížím asi na 170°C a dopeču. Každá trouba peče úplně jinak, je třeba si vánočku pohlídat - pokud by moc rychle hnědla, zakrýt ji alobalem a teplotu ještě mírně snížit.
Po 30-35 minutách do ní můžete píchnou špejlí, jestli je upečená.
Opravdu se to odhaduje hodně těžko - mám třetí troubu a každá z nich pekla zcela jinak. Ale řekla bych, že je lepší péct ji raději na méně stupňů a delší dobu - aby se vrstva těsta stihla propéct.

evinka

19. 12. 2010 20:43

Hezký večer,můžete mi prosím někdo napsat při jaké teplotě a jak dlouho se peče? Děkuji!

cathleen cathleen

18. 12. 2010 09:06

Pokud nemáš Sladěnku a chceš ji něčím nahradit, spíš bych místo cukru použila med;-)

migela-v

17. 12. 2010 23:40

Může se ta Sladěnka nahradit obyčejným cukrem nebo ne? (Jsem začátečník, tak mě omluvte ;-) )

1 8 9 10 11 12 13

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení pletení vánočky z pěti recept vanocka vánočka recept vánočka z hladké mouky domácí vánočka pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku pletení vánočky z 6 pramenů vynikající vánočka

Suroviny: voda, med, droždí, mouka hladká, voda, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, vejce, vejce, mandle plátkové

TopRecepty.cz

Máslová vánočka z pěti pramenů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mEwp