Uzbecký plov (po česku)
Suroviny pro 6
6
Nutriční hodnoty
Energie | 9 577 kJ / 2 289 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,51 g |
Tuky | 16,62 g |
Vláknina | 41,05 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 401 mg |
Sůl | 0,95 g |
Sacharidy | 465,05 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: inspirace netkucharka.cz – místo vody jsem zvolila vývar a oleje jen trochu pod cibuli.
Tento pokrm je hodně rozšířen po střední Asii a vaří se při slavnostních příležitostech (svatby,narozeniny apod.). Jako koření se používají i kuličky dřišťálu, ale ten se může pro jeho kyselost vynechat a navíc u nás není populární. Důležitý je ale kmín římský, který má svoji charakteristickou chuť i vůni a nelze jej zaměnit s obyčejným kmínem.
Nejlépe použít maso skopové nebo jehněčí, ale běžně se dělá i z hovězího, či vepřového.
Může se k tomu servírovat kečup, feferonky, nebo se k tomu přikusují i bagety.
Pije se k tomu čaj, ale i pivo, víno a muži si mohou dovolit i vodku, protože v Asii dávají více tuku (pravý plov se totiž dělá na sádle z uzbeckých beranů).
A nakonec: recept, který moc nezaujme pro svoji jednoduchost, ale já ráda zkouším kuchyni z různých končin světa. Když to mohou jíst jiní, tak proč ne my :-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 5. 2017 12:34
26. 6. 2015 05:50
Tady je odkaz v rustine: www.youtube.com/watch?v=VHsTd1RaCB0
S pozdravem,
Hikmat
24. 8. 2012 23:07
kramtp.info/news/16/full/id=16424
Dobrou chuť
22. 8. 2012 10:36
http://www.navychod.cz/articles.php?id=d7e832b6-8e...
22. 8. 2012 10:33
https://www.google.cz/search?q=plov+uzbek&hl=cs&sa...
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/439632/uzbek-pl...
http://www.grouprecipes.com/34920/uzbek-lamb-plov-...
22. 8. 2012 10:28
A jestli je to obyčejné rizoto, tak podle mne ne, já rizoto připravuji jinak.
Už jsem zde psala, že budu velmi ráda !!!, pokud zde někdo přidá fotku, jak má správně recept vypadat. Všichni jen píšete, ale fotku nikdo nepřidá
Jinak díky všem na reakce a připomínky
22. 8. 2012 10:14
samozrejme ze kazdy dela plov jinak, ale lisi se to hlavne zpusobem pripravy, protoze v zakladu jsou ingredience a koreni v drtivem pripade stejne po cele centralni asii. plov je proste plov, ne rizoto.
21. 8. 2012 23:23
23. 6. 2011 10:05
Jinak, ty poznámky se číst musí, právě občas recept důležitě doplňují, pak nemusíš psát tento komentář
23. 6. 2011 09:51
13. 4. 2011 21:56
Ahoj Mili, doufám, že si můj komentář přečteš.
Já ale vůbec netvrdím v receptu, že je to pravý plov, snažila jsem se přiblížit originálu, o kterém jsem se dočetla na netu. Než jsem ho sem dala, pročetla jsem více variant a dovolím si tvrdit, že neexistuje pouze jedna varianta plovu- jeden originál, jak píšeš.
Prostě jsem chtěla vyzkoušet tu jednoduchost s minimálním množstvím surovin a kdy se vaří společně rýže s masem, příp. zeleninou a chuť s použitým římským kmínem.
Chtěla jsem sem zařadit jednoduchý a surovinami levný recept.
Hlavním masem Uzbekistánu je skopové a vepřové a i přesto, že vepřové korán zakazuje, stejně jej jedí téměř všichni.
A co jsem se dočetla, existují stovky variant tohoto jejich národního jídla.
Budu jen ráda za Tvůj originál, ovšem pokud jej uděláš opravdu z tuku uzbeckých beranů, tak mi recept na nic nebude.
I přesto se na Tvůj pravý uzbecký plov těším. Z toho, co jsi popsala, si ale bohužel recept nedovedu představit.
Zdraví jahoda
13. 4. 2011 19:18
13. 4. 2011 19:08
16. 2. 2011 12:26
Staré uzbecké přísloví praví: "Máš-li peníze, pak jez plov, nemáš-li peníze, tím více jez plov". 1. část přísloví pro ty, kdo má maso, 2. část pro ty, kdo maso nemá, dá alespoň zeleninu nebo houby.
16. 2. 2011 12:16
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 1 hodinou
Rohlíkové křupky
Přidáno před 13 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 13 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 15 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 15 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Extra rychlé lívance
aknorew uvařila před 2 hodinami
Řezy s Vitacitem
ruckovalucie uvařila před 2 hodinami
Domácí krtkův dort
Martina3 uvařila před 2 hodinami
Vepřová kotleta ve smetanovo hořčičné omáčce
Lucie1001 uvařila před 2 hodinami
Pejsci - křehké sušenky z kondenzovaného mléka
Saratice uvařila před 2 hodinami
Zelené smoothie s jogurtem
Valis uvařila před 3 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Le.e.nka uvařila před 3 hodinami
Kuřecí plátky na houbách
Pavlat.R uvařila před 3 hodinami
Bramboračka č. 3
peter9766 uvařila před 3 hodinami
Mini Pavlova
Strdada uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Další recepty
Tématické fráze: plov plov recept plof recept plov recept na plov jidlo plov plov recepty plov jídlo plov jídlo recepty plov uzbecké rizoto koření na plov uzbecké národní jídlo houbový plov plov fotografii netkucharka.cz plof recept plov z jehněčího masa uzbecké přísloví jehněčí plov
Suroviny: maso, rýže, mrkev, cibule, česnek, římský kmín mletý, vývar, sůl, pepř, olej
Uzbecký plov (po česku)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N8Zv
19 názorů