Jemná játrová paštiková pochoutka

varilamyskakasicku Kuchařka: varilamyskakas…

Doba přípravy: 30 Jidlo minim. na tyden a porce individualni Pokrmy z vnitřností 8 názorů

Suroviny

750 g vepřových jater
150 g libové slaniny
8 - 10 plátků anglické slaniny
4 středně velké cibule
3 vejce
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
sůl
pepř čerstvý - mletý
špetička muškátového květu
špetička kari koření
4 lžíce vepřového škvařeného sádla
1 - 2 litry vody
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Játra nakrájíme na kostičky a vložíme do vody s bobkovým listem a novým kořením. Nesolíme. Vaříme, až jsou játra měkká, trvá to zhruba okolo 20-25 minut. Vodu pak ale nevylévejte.

  2. Formu (srnčí hřbet) vyložte plátky anglické slaniny a libou slaninu pak nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte, nakrájejte na jemno a osmažte na sádle v hlubším kastrolu, nebo na hlubší pánvi a jakmile cibule zlátne, přisypte k ni nakrájenou libovou slaninu a nechte ji vyškvařit.

  3. Pak do ni rozklepněte 3 vejce a míchejte, dokud neztuhnou. Nakonec přisypte uvařená a scezená játra a vše najednou orestujte a zamíchejte a vypněte.

  4. V mixéru postupně rozmixujte směs jater a všech surovin z kastrolu nebo pánve a pokud bude směs příliš hustá, dolijte malinko vývaru z jater a mixujte. Hustou, jemnou kaši odkládejte z mixéru do připravené misky.

  5. Paštikovou kaši nakonec v misce ochutíme a už dál podle sebe můžeme přidat sůl, pepř, koření. Zjemnit ji pak můžeme vývarem z jater, ne mnoho, aby dobře játrová kaše zhoustla.

  6. Pak nalijeme játrovou kaši do připravené formy vyložené slaninou, uhladíme a necháme chvíli vychladnout. Jakmile je játrová kaše studená, zakryjeme ji fólií a dáme do lednice ztuhnout.

  7. Já jsem si koupila více jater a pak jsem je použila na játrové knedlíčky do polévky. Abych měla tak najednou i více jídel.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jemná játrová paštiková pochoutka

  • Eliza Eliza

    Musím se přiznat, že jsem domácí paštiku ještě nikdy nedělala, protože mám z dětství nehezké vzpomínky. Jezdili jsme s rodiči na chalupu často za tmy a někdy se stalo, že jsme zajeli zajíce nebo i srnu a já jsem nenáviděla to jejich nadšení, že zabili lesní zvířátko ("bude maso" :-/:no:)...Dodnes mi je těch zvířat líto a při vzpomínce jsou mi rodiče zas tak nesympatičtí, jako tehdy. No a těšili se, že bude paštika... Nikdy jsem ji nevzala do pusy, stejně jako maso z králíků, se kterými jsme si hráli... Ale - když suroviny koupím, bude to něco jiného...takže ráda zkusím...

    Odpovědět

  • senky senky

    Domácí paštika je delikatesa už jenom proto,že víme,co jíme:yes::yes:

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Domácí paštika nikdy nezklame :yes::yes:+ bod

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Paštiky máme rádi:-pa tato je taky príma:-*+6:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jéé, to vypadá na dobrou paštiku!! Mńáám!! Já jsem paštiková a nedávno jsem dělala z drůbežích jater, jen nevím, jestli byla od jikotky, nebo Růži :-D, ale byla vynikající:-p:yes:

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    ukládám a určitě vyzkouším:yes:

    Odpovědět

  • marcik marcik

    ukládám, mám ráda paštiky:-K:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Ivi, posílám ti prvního bodíka, protože domácí paštičky mám moc ráda.

    Odpovědět

Tématické fráze: halloweenské pochoutky játrová paštika delikates recept pastikova forma retro paštiky paštikové formy játrová paštika jatrova pastika se slaninou posli recept jatrova pastika játrová paštika retro vepřová játrová domácí paštika recepty vynikajici játrová paštika pastikova omáčka jatrova paštika vepřova haloweenské pečivo játrová paštika za studena haloweenské pochoutky vetrnik delikatesa recept paštikové knedlíčky jak zjemnit játrovou paštiku recept na jemnou jatrovou pastiku

Zapomněl/a jsem heslo