Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka z kořenové zeleniny

Klasikou české kuchyně je rajská. Nasládlá omáčka, s kuličkami z hovězího masa, zachutná nejen dospělým, ale i dětem. Servírovat ji můžete s těstovinami, rýží, nebo houskovým knedlíkem.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

21. 3. 2011 14:16

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie2 360 kJ / 564 kcal
Bílkoviny101,36 g
Tuky17,00 g
Vláknina0,05 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 661 mg
Sůl1,91 g
Sacharidy1,36 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Prvně jsem vyzkoušela udělat rajskou tímto způsobem a celá rodina se olizuje ještě teď. Doporučuji!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Lenka

23. 4. 2012 19:28

Taky tak vařím zelenina tam patří akorát nedávám kečup jinak výborná:-):yes:

Snížek

10. 4. 2012 17:29

KEČUP! SATANE, ODSTUP!

Jinak je to moc fajn :D

Waluci

28. 3. 2011 13:22

moc pěkný receptík!!! Dávám bodík, o víkendu vyzkoušeno a mňam :) nebyla to sice ta "moje" rajská, ale dobrota to byla, zase něco jiného a moc oceňuji tu zeleninu - pro mojí malou dcerku ideální.

Fantom

22. 3. 2011 20:17

Fiona:Já teda u rajské neoželím nic!!!! A ZROVNA U RAJSKÝ NEUZNÁVAM cokoliv oželet, rajská musí být špičková, první co mě napadne, ta má krásnou barvu, druhé jak úžasně voní, a potom ta chuť už je všechno:yes::yes: ještě jsem nepotkal gurmána kterej ti řekne jé ta rajská je jak jednou už použitá:-(( tu si dam protože je z čerstvých rajčat a je jedno že nemá ani chuť ale hlavně že je z čerstvých rajčat:-D:-D:-D:yes::yes::yes:, ale zase aspoň se člověk zasměje:yes::yes::yes: Uvař rajskou pro 100 lidí a když ti 95 z nich řekne že je super, tak pak můžeš někoho soudit:yes::yes::yes:

chocolate chocolate

22. 3. 2011 11:17

Také mám ráda rajskou s kořenovou zeleninou, místo protlaku používám passatu od Valfruty.Z čerstvých rajčat ráda vařím, ale jen v sezoně, omáčky na těstoviny s bazalkou.
Receptu dávám bodík, protože znám a dělávám;-).

Lenka

22. 3. 2011 10:37

Mě přijde spíš zvěrstvo udělat rajskou z kečupu. Přesně takový recept jsem četla od jednoho profesionálního kuchaře. Pak jsem narazila na jiný recept od "Kluků v akci" :-) a ten byl podobný jako tento. Z kořenové zeleniny a protlaku. O víkendu jsem vařila a omáčka byla výborná. Místo protlaku jsem použila rajčatové pyré, což není nic jiného než spařená, oloupaná a propasírovaná rajčata.

spagetka spagetka

22. 3. 2011 09:31

Já bych ještě maris doplnila - když si udělám ten protlak sama z rajčat, která tu chuť už mají, pak ten protlak nemá chybu a rozhodně v jeho použití nevidím nic špatného.;-)

maris maris

22. 3. 2011 09:27

Fiono, já myslím, že vše už bylo řečeno, jestli se zajímáš o vaření, tak určitě jsi někde četla, že i špičkoví kuchaři doporučují v zimě sáhnout po konzervovaných rajčatech, která jsou daleko chutnější, než rajčata, která nemají vůbec žádnou chuť a sluníčko téměř neviděla. Tady opravdu nejde o to, jestli to někdo z čerstvých umí nebo ne, a věř tomu, že by to tady uměli až na malé vyjímky všichni, ale většina volí, především v zimním období, chutnější variantu.;-):-)

Fiona

22. 3. 2011 09:17

Tak když to z rajčat neumíte a obhajujete tu protlak ,tak vidím jak si tu jen hrajete na gurmány :-// Z těch rajčat,co jsem jí dělala byla fakt výborná a barvu klidně oželím ,pro tu pachuť protlaku

maris maris

22. 3. 2011 08:38

Jana Remkova: Jani,:-) já myslím, že tady opět platí - sto lidí, sto chutí. Já ji dělám bez zeleniny, tak jak ji dělala babička, maminka. Dokonce jsem se zeleninou i zkoušela, nebyla špatná, ale vrátila jsem se k té naší, moc nás neoslovila. Je to síla zvyku a zafixované chutě.:-p:-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

21. 3. 2011 23:53

Taky tak dělám, ale nebývalo to tak. Až zeť a syn mi říkal, že se zeleninou je rajská ta pravá;-):yes:

dapru

21. 3. 2011 22:55

Když jsem měla předloni přebytek rajčat, tak jsem jen jen nakrájela do hrnce, trošičku osolila , povařila, aby se zmenšil jejich objem a ještě teplé nalila do obalů na tlačenku a dala tři nohavice zamrazit. I zmrzlé šlo krásně nožem odkrojit , velikost jsem určila dle použití. Chuťově to byla jak z čerstvých rajčat - kam se hrabe domácí protlak či zavařená rajčata :-p Ale i tak jsem přidávala k rajské protlak, abych nemusela spotřebovat celou "ala tlačenku" :-D Loni se tolik rajských neurodilo, pokud ani letos nebudou přebytky, tak koupím někde na trhu domácí rajská a tímto způsobem zamrazím :yes:

tejaja tejaja

21. 3. 2011 22:40

U nás sa varí paradajková omáčka z pretlaku, tým myslím, že nielen v našej rodine, ale v oblasti. A nedáva sa do nej žiadna koreňová zelenina, je to čisto paradajková. A sladí sa cukrom, aby bola trocha sladká. Pridávajú sa do nej pri varení 3-4 klinčeky a soľ, to je všetko. Omáčka musí byť pekne červená :-D
postup : http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...

Eliza Eliza

21. 3. 2011 21:50

Párkrát jsem se pustila do rajské pouze z čerstvých rajčat a musím přiznat, že jediné, co bylo jakous-takous satisfakcí, bylo pouze právě to vědomí, že je z čerstvých rajčat...:-/ Barva byla mdlá natolik, že by ji spravilo jen přidání protlaku ;-):-*; pracné to je neskutečně, oproti koncentrovaným rajčatům se chuť se musí dohánět a celé dlouho vařit a redukovat, cenově je to také nevýhodné... Takže jsem pro protlak či alespoň pasírovaná rajčata.:yes:

Fantom

21. 3. 2011 21:33

+:yes:, co člověk to názor:-) já třeba dělam rajskou úplně jinak a protlak používam, protože abych udělal tak dobrou rajskou jako z protlaku a dělal bych jí z rajčat tak bych na to potřeboval 10 hodin a na to opravdu čas nemam:-D nejsem praštěnej, takže si můžu vybrat buď udělam obyčejnou rajskou z čerstvých rajčat za hodinu a nebo z protlaku udělam luxusní gastrozážitek za 15 minut;-) myslim si že to není tím protlakem ale spíš rukama:-D, mě tahle rajská přijde moc dobrá, jen bych přidal med a možná i perník;-)

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rajská omáčka kluci v akci pravá rajská omáčka rajská omáčka s kořenovou zeleninou pravá rajská omáčka recept rajská omáčka recept kluci v akci rajska omacka se zeleninou kluci v akci rajská omáčka kořenová zelenina recepty zeleninová omáčka kořenová zelenina rajská polévka kluci v akci recepty z kořenové zeleniny rajská omáčka z čerstvých rajčat kluci v akci rajská rajska kluci v akci plněné papriky s rajskou kluci v akci zelenina kořenova pravá rajska nejlepší rajská omáčka koreni na rajskou omacku

Suroviny: protlak rajčatový, kečup sladký, cibule, zelenina kořenová, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, skořice, koření hřebíček, bujón, olej, voda, sůl, pepř mletý, cukr, maso hovězí mleté, vejce, strouhanka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka z kořenové zeleniny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1YnZ