Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem

Jednoduché tenké placky z bramborového těsta jsou známé například pod názvem laty, lokše či patenty. Tyto placky můžeme podávat naslano i nasladko. Výborné jsou plněné povidly, posypané cukrem a mákem.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

22. 6. 2011 18:27

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie1 765 kJ / 422 kcal
Bílkoviny10,80 g
Tuky0,54 g
Vláknina11,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 32 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy87,48 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Laty jsou známé na Moravském Slovácku, v okolí Kyjova a Hodonína. Je to původně jídlo chudých, neboť placky se smažily na sucho na kamnech na plotýnce. Po usmažení se mazaly z obou stran sádlem a sypaly se mákem. Všechny suroviny měli lidé doma, nebo na zahradě. Dnes už nemusíme dělat bramborové těsto nutně sami (stačí polotovar), mák i povidla si zakoupíme v obchodě, takže příprava je jednodušší. Jen už to rozhodně není jídlo chudých.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Hell. Hell.

23. 6. 2011 11:45

Sůvičko tyhle placky znám ještě pod názvem Magaše :-) nasucho pečené, maštěné domácím sádlem, sypané mákem s cukrem :-) Koukám, že názvů je přehršel...začnu je asi sbírat :-p:-D

Jenda1 Jenda1

23. 6. 2011 09:24

Olipu jsem ochutnal v květnu v Rožnově na farmářských dnech. Skvělá chuť:-p a nezvyklý tvar;-). V hlavě nosím nápad na zajímavou technologii zpracování, pokud se povede, určitě vložím recept:-). :-!:-)):yes::yes::-K +15

katrynka katrynka

23. 6. 2011 08:45

perfektní, miluju je, u babičky si je vždycky objednávám, bydlí u Strážnice na Hodonínsku a tam se jim říká "patenty" :yes:

spagetka spagetka

23. 6. 2011 08:13

cathleen: Přesně tak a ještě bych dodala - nebylo nad rozpálený kachláky ve kterých voněly polena....:-*:-*

cathleen cathleen (moderátorka)

23. 6. 2011 08:03

zizala: jestli to nebylo tou "zapečenou láskou" našich maminek a babiček, co v nich byla.;-)

zizala zizala (moderátorka)

23. 6. 2011 07:54

Ještě jsem chtěla dodat, že nevím, čím to je, ale takové placky, jako jsme mívali za mého dětství doma, já nějak nedokážu:-K Už jsem to zkoušela mockrát, s bramborovým těstem nemám potíže, ale ty placky z dětství nějak lépe chutnaly:-p:yes:

MajkaM

23. 6. 2011 07:25

U nás na střední Moravě se dělaly "hertepláky" - pekly se na kamnech, teď je dělávám na suché pánvi. A doma je všichni milujeme.:-p:yes:

Iljusa Iljusa

23. 6. 2011 07:12

Iveto (neregistrovaná) - použila bych těsto z tohoto receptu
http://www.toprecepty.cz/recept/21184-vyborne-loks... ;-) - mouku dávám napůl hladkou a polohrubou :-)

cathleen cathleen (moderátorka)

23. 6. 2011 07:05

Jo jo, výborné:-p A nejlepší nám kdysi dělávala babička:-( laty, pečené nasucho, na plotýnce kamen na dřevo.....

Iveta

23. 6. 2011 07:04

No jo, ale jaké je to bramborové těsto? To se udělá jak? :-//. Jako na bramboráky, nebo na brambor. špalíčky?

Colombo65 Colombo65

22. 6. 2011 22:27

Prosím si 3 kusy na talířek ;-);-);-)

Suvicka Suvicka

22. 6. 2011 22:11

Plotýnku měla babička u sporáku, já už mám elektrický. ;-) Brala jsem to podle sebe. ;-)
Snad není špatně, že jsem zmínila obě možnosti, aby se každý mohl rozhodnout, jak chce placky připravovat. :-)
Žížalko, ty jsi zmínila další, tak teď už je to úplné. :-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

22. 6. 2011 22:10

Suvicka: to opravdu nemá chybu!!:-O:yes:

zizala zizala (moderátorka)

22. 6. 2011 22:01

Suvicka: Ale lze i na suché teflonové pánvi nebo je naskládám na suchý plech a peču v troubě. Kdo má starší plynový sporák, ví, že se k němu prodávala (nevím, zda ještě nyní) litinová plotýnka, která šla nasadit na hořák. Je to moc šikovná pomůcka a rozdíl ve výsledku téměř nepoznáte;-)

Suvicka Suvicka

22. 6. 2011 21:59

Všem děkuji za milé komentáře a bodíky. :-K:-K:-K

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: bramborove laty bramborové patenty laty recept bramborove placky s povidlim olipy patenty s mákem patenty s povidly laty recept na laty bramborové placky patenty magaše patenty recept slovácké laty olipy recept bramborove placky slovácké patenty recept laty bramborova lata patenty z bramborového těsta moravské bramborové placky

Suroviny: brambory, mouka hladká, sůl, olej, povidla švestková, mák mletý, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rgXE