Plněná haruľa

Suroviny

1,5 kg brambor
400 g hovězího masa
300 g vepřového masa
100 g oravské slaniny
2 vejce
1 velká cibule
2-3 stroužky česneku
hladká mouka
pepř
majoránka
sůl
olej
hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Ošúpané zemiaky postrúhame na strúhadle, necháme 15 minút odstáť, potom z nich opatrne vylejeme vodu, aby škrob zostal v mise.

  2. Pridáme 3 prelisované strúčiky cesnaku, 2-3 pl múky (podľa druhu zemiakov: sypké zemiaky sa lepšie zahustia hladkou múkou), vajcia, osolíme, okoreníme a ochutíme 1 pl majoránky. Dobre premiešame, ak treba, pridáme múku, aby cesto nebolo veľmi riedke.

  3. Zapekaciu misu vymastíme olejom alebo masťou a vysypeme hrubou múkou.

  4. Na dno navrstvíme 2/3 cesta, naň dáme vrstvu pomletého a na cibuli orestovaného mäsa.

  5. Zakryjeme zvyšným zemiakovým cestom a navrch poukladáme plátky slaniny.

  6. Pečieme 30-40 minút v rúre predhriatej na 180°C.

  7. Pokrájame a podávame so surovou kyslou kapustou (zelí).

Komentáře k receptu Plněná haruľa

  • amalia amalia(autorka receptu)

    magdalénka, receptové zošity starých mám sú zakopané poklady, však?:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    amalia:ja si tiež rada pozerám staré recepty...židovské nemám, ale mám napr. knihy Prešporskú kuchyňu, alebo Kejřovú...
    alebo mám rozpadávajúci sa zošit s receptami po starej mame. (umrela r. 1939 ako 25-ročná)
    Takže, študuj židovské kugle! Rozšír nám obzory!

    Odpovědět

  • amalia amalia(autorka receptu)

    magdalenka:-)), po tvojom upozornení som si spomenula, že mám veľmi peknú knižočku pánov Františka Janalíka a Jiřího Marholda: Tajemství židovské kuchyně a div sa svete - na strane 140 je naozaj recept na kugl (možno som ten názov videla práve tam, ale skleróza je skleróza...) s ingredienciami 2 kg brambor, 4 vejce, 3 cibule, pepř, sul, 4 macesy, husí sádlo. Ďakujem za poznámku, asi si dnes budem listovať v tejto kuchárke;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    amalia: so slovom kugel (nie v nemčine)som stretla niekde v židovskej kuchyni, ale sa mi marí, že nejaké sladké jedlo.

    Odpovědět

  • amalia amalia(autorka receptu)

    :-DMagdalenka, Nadja, ešte som sa stretla aj s výrazom kugel...:-O;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    magdalenka: děkuji

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Nadja: haruľa, zemiaková baba, zemiakové placky, polesníky - všetko obmeny bramboráku, cmundy...

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :-? Co znamená haruľa? Není to náhodou východňárský výraz?:-?
    :-p:-p:-p Cmundu neboli bramborák máme rádi, mleté maso také, takže je to jasné - vyzkouším.
    :yes:+5.:yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KTo se mi líbí+:yes::yes::-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    nedělávám náplň s masem, ale do bramb.těsta přidávám trochu kypřicího peč.prášku..je to pak hezky nadýchané;-)
    někdy zkusím i tuto verzi;-):yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Haruľa je super vec, ale takto plnenú som ju ešte nerobila. Najbližšie urobím podľa tvojho receptu. Zatiaľ aspoň bodík ;-):yes:

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Tak to určitě vyzkouším. Bramboráky milujeme, s mletým masem jsem je ještě nedělala, ale docela si to umím představit. Dávám ti 1. bod.

    Odpovědět

Tématické fráze: haruľa kuřecí harula harula recept bramborový kugl kugl recept zemiakova harula bramborák harula harula s masem bramborové kugle co je harula kugl recept na kugl harula plnená masom bramborák kugle stare židovske recepty bramborak s nivou-harula recepty lehká jídla východňárský řízek recept co je to haruľa bramborové placky východňárský