Piškotový řez se šlehačkou, ovocem a krokantem

jahoda Kuchařka: jahoda

dortová forma průměr 24 nebo 26cm Moučníky , Řezy 19 názorů

Suroviny

Piškot:
5 středních vajec
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg pískového cukru
8 lžic horké vody
10 lžic oleje (používám slunečnicový)
1/2 prášku do pečiva
špetka soli k bílkům
Krém:
2 šlehačky
1 ztužovač šlehačky (nebo prášková šlehačka od Dr.Oetkera)
3 lžíce moučkového cukru
Krokant:
1 lžíce másla
60 g třtinového cukru nebo hnědého krystalového cukru
120 g mletých ořechů (nahrubo nebo mandlí,ořechy v igelit.pytlíku potluču zubatou stranou paličky na maso)
Ovoce:
ananasový kompot
citrónová šťáva
marmeláda (kyselejší např. višňová, rybízová ap.)
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve vyšleháme tuhý sníh s přidáním špetky soli.

  2. Žloutky šleháme s cukrem tak dlouho, až máme světlou napěněnou hmotu, potom po částech zašleháváme horkou vodu a olej. Ještě stále šleháme, pěna bude pěkně tuhá (zde platí, čím více šleháme, tím lépe). Nakonec zlehka zamícháme vařečkou sníh, střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme v dortové formě průměr 24 nebo 26cm při 150°C asi 40-45 minut. Pečeme pomaleji, aby korpus stejnoměrně rostl.

  3. Mezitím si uděláme Krokant: na pánvi rozhřejeme máslo, přidáme cukr a při mírném plameni mícháme, až cukr několikrát vzpění, přidáme ořechy, řádně promícháme a dáme vychladit.

  4. Vyšleháme si také šlehačky s cukrem a ztužovačem (nebo prášk.šlehačkou).

  5. Do 1/3 šlehačky vmícháme 1/3 vychládlého krokantu (šlehačkou nemusíme šetřit, bude jí dost).

  6. Upečený vychládlý korpus jednou prořízneme, oba díly pokapeme - zvlhčíme ananasovou + citrónovou šťávou. Spodní díl potřeme marmeládou, naneseme 1/3 šlehačky + krokantu a přiložíme vrchní díl.

  7. Celý dortík potřeme zbylou šlehačkou, bok posypeme zbylým krokantem a ozdobíme ovocem.

  8. Po cca 1 hodině odpočinku v chladu můžeme krájet.

Poznámka

Vím, že to není žádný "extra" recept na moučník, ale pokud by měl někdo zájem o lehký, rychlý a nenáročný dortík, tak nabízím ke zkoušce:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 57 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Piškotový řez se šlehačkou, ovocem a krokantem

  • Merylas Merylas

    Vypadá moc hezky a věřím, že bude taky chutnat;-):yes::-K

    Odpovědět

  • marunda marunda

    aha, tak tento dort nesmí starý lidi, jako moje mamka. Na ní by to bylo tvrdé. Ale posypuje je jen strouhanýma ořechama a bude to ok. Kokos u nás taky jde.

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    marunda: nezměknou, protože jsou obaleny v tom dá se říct, karamelu. Myslím, že pomleté by asi udělaly hroudu a nešly by obalovat. Tady ty křupou. Ale můžeš je podrtit co nejvíc to půjde;-):-K
    Víš, u nás nejedí kokos, já bych tam šupla klidně ten kokos:-p

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Dana61: jj, je to pravda, tím, že už mám něco napečeno, tak nad tím moc nepřemýšlím, dám papír jen dolů, ale tentokrát jsem vymazala boky. Propadlá nebyla (možná to tak vypadá na fotce), ale bylo to asi tím, že jsem pekla opravdu jen na 150st a velmi pomalu. Vím, že se to vyplatí. Také jsem četla, že se mají boky obalit alobalem, aby ve formě byla stálá teplota všude - zkoušela jsem, byla rovná, ale nevím, jestli tím alobalem.
    POdle mé zkušenosti je nejdůležitější pomalé pečení a neotvírat troubu. Já otevírám, až vidím, že se boky odlepují a to je znamení, že je piškot upečený.
    Díky všem, které piškot zaujal, ale příležitostně vyzkoušejte;-):-K

    Odpovědět

  • marunda marunda

    jahoda: je nádhernej. Určitě zkusím. Ta bílá úplně svítí. Zase mám aspoň další dortík do zásoby. Ještě se zeptám, jsou ty ořechy po obvodu toho dortíku měkké? Když jsou namáčklé na tu šlehačku, tak asi změknou, ne? Já bych spíš dala mletý, ale s těma většíma kouskama vypadá krásně.:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Jahodo, to je nádherně lehoučký dortík:-D:yes: a souhlasím s Bahulou ohledně toho nevymazávání boků dortové formy, také jsem si to kdesi přečetla, vyzkoušela a ono to opravu funguje- dělám to tak u každého piškotu a dortíky mám rovné, nepropadlé :-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Bahula: díky za vychytávku ohledně nevymazávání boků formy..vyzkouším;-):-K

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Dortík vypadá výborně. V jednoduchosti je někdy kouzlo:yes::yes:

    Někde jsem četla, aby se dort nepropadal středem a neudělal vysušené kraje, tak se má dát na dno dortové formy pouze pečící papír a obvod formy nevymazávat. Když jsem pekla naposledy dort, tak jsem to vyzkoušela. Po vychladnutí se korpus krásně odlepil a po obvodu i nahoře byl naprosto rovný;-)

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Krásné:yes::yes:

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Dortík nemá chybu :yes::-p +:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Na takové dobroty musím teď sice zapomenout, ale vypadá to chutně :-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Extra - neextra, velice ráda bych si kousek nabídla :-p Máš to jako vždy, na jedničku:-D:yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    rebeka: Rebí, mám to tam v detailu - přiložím obyčejnou stěrku a sypu a sypu:-D, stěrka to zachytí a tou stěrkou to nakonec ještě můžeš přitlačit ke šlehačce...;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    krásný a lehký jako obláček..ten se na jazýčku jen rozplyne:-8:-)
    krásná práce:-K:yes::yes:
    jahu, prosím tě, prozraď mi, jak ten krakant dostaneš na ty boky..já jsem strašný nervák:-8:-D mě se to moc nedaří..vždycky to skončí všude možně, jen ne tam, kde má:-8:-D:-D

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Dobrota!:yes:+8:-p

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: šlehačkové řezy s ovocem piškot se šlehačkou ovocne rezy se slehackou ananasové řezy piškotove piškotový korpus s ovocem piškotovy rez piškotový dort se šlehačkou piškotové ovocné řezy rychlý piškot s ovocem piškotový řez s ovocem piškotový dort se šlehačkou a ovocem piškotový řez se šlehačkou piskotove rezy piškot se šlehačkou a ovocem piskot s ovocem rychlé šlehačkové řezy šlehačkové řezy piškotové řezy s ovocem-recept ovocný řez se šlehačkou ovocné piškotové řezy

Zapomněl/a jsem heslo