Černé rohlíky ála kornspitz

Suroviny 12 kusů, asi po 90 g

Na omládek
110 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
140 g hladké mouky
21 g droždí
Dále
30 g pšenice
30 g žita
30 g sojových vloček ( a na jejich pozdější namočení 140 g vřelé vody)
150 g vody do těsta
2 lžičky oleje
lžička drceného kmínu
20 g žitných otrub
20 g lněného semínka
2 rovné lžičky soli
70 g žitné chlebové mouky
320-330 g hladké mouky
(Fotky mletého žita, pšenice, sóji a žitných otrub jsou u receptu na Vícezrnné dalamánky)

Postup přípravy receptu

  1. Pšenici a žito semeleme na kávomlýnku na hrubší šrot, vločky pomeleme jen částečně. Směs zalijeme vřelou vodou a necháme nabobtnat.

  2. Suroviny na omládek necháme pekárnou umíchat bez předehřevu, stačí 5-7 minut. Pekárnu vypneme a omládek v ní necháme 45 minut kynout.

  3. Pak přidáme zbytek surovin, nabobtnaný šrot a bez předehřevu necháme pekárnou vymíchat těsto. Vymísené těsto nakyne ve vypnuté pekárně asi za hodinu.

  4. Vyndáme ho, na lehce pomoučené ploše ho propracujeme, rozdělíme na 12 kusů a ze všech uděláme bulky, které necháme asi 10 minut odpočinout.

  5. Každou bulku vyválíme na ovál, ten srolujeme do rohlíku a následně ještě tlakem dlaně rohlík vyválíme do tenčího průměru. (Při vyvalování můžeme, pokud je třeba, pracovní plochu lehounce podsypnout moukou - tady ale pozor Pokud podsypete hodně, těsto při svinování nebude přirozeně lepit a rohlík se při pečení může rozvinovat).

  6. Hotový rohlík lehce oválíme v žitné mouce, dvakrát hlouběji a šikmo nařízneme a necháme na plechu kynout. Rozvírající se zářezy sypneme celým kmínem a hrubou solí.

  7. Po nakynutí (30 minut) upečeme ve vyhřáté troubě (220°C, 25 min).

  8. Druhý den po upečení jsou rohlíky samozřejmě trochu tužší, ale stále velice měkké - chcete-li je, měkounké, sníst ještě v den pečení, doporučuji večer udělat omládek, nechat nakynout, přidat zbytek surovin a zadělat těsto. Pak ho ihned, bez kynutí, uložit na noc do lednice (v obalu, aby neoschlo) a ráno nakynuté vytáhnout.

  9. Můžete ho nechat chvíli v teple a až pak tvarovat rohlíky nebo můžete tvarovat hned a rohlíky dát nakynout do zavřené trouby, na jejíž dno (pod plech s rohlíky) dáte kastrolek s hodně teplou vodou - vyhřeje prostor trouby a rohlíky lépe kynou.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Chtěla jsem upéct něco na způsob kornspitzů....na různých stránkách jsem si přečetla přibližné složení kornspitze, který byl vynalezen r.1984 v Rakousku a má přesně definovanou (a tajnou ) recepturu.

Tyhle "černé" rohlíky určitě pravý kornspitz nejsou, ale jsou výborné. Vyzkoušejte......

Komentáře k receptu Černé rohlíky ála kornspitz

  • Iljusa Iljusa

    Úžasný receptík:yes:

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    díky moc za recept,jen co vše,co mi chybí, dokoupím,určitě ho vyzkouším:yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Cathleen, pekla jsem klasicky. Ale to je moje chyba. Pokazil se mi termostat a po jeho výměně trouba hřeje jak šílená:-O Hlavně, že to vím:-// K receptu jsem si poznačila, kolik stupňů mi vyhovuje a je to ok.:yes: Zrovna teď rohlíček svačím a nemá chybu:yes::-p I na druhý den je vynikající:-O Jo, a těším se ten Fit chlebík:-))

    Jani Remková: :-8 děkuji:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    BILKOVAI: Jé, tos mě potěšila, žes vyzkoušela!:-))Zatím je zkusila jen má virtuální kamarádka, která na Topky téměř nechodí (zato rohlíky musela dělat dvakrát hned za sebou, rodince chutnaly)...
    Ivet, nepeklas je na horkovzduch? Už jsem psala několikrát, že jsem měla několik trub (vždycky je utahám, nebo co...?):-D a každá z nich pekla výrazně jinak, než ta předchozí, musela jsem se s nimi učit. Já se, na rozdíl od jiných lidí, na výměnu trouby za novou netěším...
    Dopíšu varování do postupu a jen pro srovnání - po 15 minutách pečení jsem posílala manžela rohlíky vytáhnout, vrátil se s tím, že jsou úplně bílé:-O Opravdu potřebovaly těch 25 minut (obyčejné rohlíky z hladké mouky peču tak 10-13 minut).
    Aby mi "zrní", které jsem koupila kvůli černým rohlíkům jen tak nestálo ve špajzu, mám upečený FITchebík, možná ho vložím i sem;-)
    Jooo - díky za nádherné fotky!:-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    BILKOVAI: Ivet, klobouk dolů!:yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Ivi, tak jsem vyzkoušela a podávám hlášení;-) Všechny ingredience jsem sehnala ve zdravé výživě /kupodivu/. Neměla jsem mlýnek na kafe, tak jsem zrní posekala v mixéru a světe div se, ono to šlo:-O Těsto krásně nakynulo a s těstem se perfektně pracovalo. Ani nebylo moc nutné podsypávat. Vyhřála jsem troubu na 220 st. a vložila první plech. Pro jistotu jsem si nastavila minutku pouze na dvacet minut. Po dvaceti minutách nahlédnu a s velkým zklamáním jsem konstatovala, že jsem rohlíky vysušila, skoro spálila. /Ale jedlé jsou:-):-8/ U druhého plechu jsem ubrala stupně, pouze na 190 st., vložila plech s rohlíkama a nechala pouze 15 minut. Výsledek je VYNIKAJÍCÍ :-! Rohlíčky jsou jako dech a chutí opravdu připomínají kornspitz:-))Každý máme jinou troubu a je potřeba ty stupně vychytat.;-) Ivi, chci Ti moc poděkovat za recept.:-K Bohužel Ti můžu dát jenom jeden bodík, který už jsem Ti dala dřív, ale přidávám alespoň mé postřehy a pár fotek. Ještě jednou díky:-K:-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p:yes: krásné rohlíčky:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

  • Iriska Iriska

    Je to krása, ale se mnou bys neměla za co měnit.:-S:yes::yes:+

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Cathleen, fakt ty kachny jsou v poho??:-O:-O:-O Manžel si chce zase pořídit slepice, ale dle mého názoru je to jejich odsouzení na smrt.:no: Že by jsme si pořídili kačenky? Jezírko máme....Díky za typ:yes: S těma rohlíkama dám vědět.:-K:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    ALENA: Ali, vy na ni nemate zadny program Sprint, Rychly, Dort nebo Kolac - na peceni s praskem do peciva? Ty nepredehrivaji.
    Nebo udelat rucne, robotem ;-)

    Odpovědět

  • ALENA ALENA(neregistrovaný)

    šrot máme, krmíme s tím slepice a kachny, z toho je manžel totálně mimo, prý to on jíst nebude, ale drůbež takto krmená mu chutná, to je zajímavé! v každém případě rohlíky o víkendu udělám, mám je ráda a takto vyjdou mnohem levněji. jen moje pekárna neumí nepředehřát, to musím nechat, snad to nebude vadit.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    BILKOVAI: budu ráda, když písneš, jak to dopadlo:yes:
    Peču téměř denně a abychom vůbec nic nevyhazovali, po dvojitě neúspěšném pokusu mít slepice (tipujem to na kunu nebo tchoře), jsme pořídili čínské kachny - zatím žijí :-) a zbytky mého staršího tvrdého pečiva jim moc chutnají.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Cathleen díky:-K Zítra jdu vykoupit obchod se zdravou výživou:-)) Recept mě moc láká. Kornspitz mám moc ráda, ale domácí je domácí, no ne? Škoda, že nám slepičky sežral psík mývalovitý.Něco z toho taky papkaly:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: cornspitz corn spitz domácí kornspitz zdravé rohliky složení rohlíku jak tvarovat rohlíky rohlíky bez pšenice černé rohlíčky rohlík složení cornspitz recept kornspitz.cz žitný rohlík složení recept na zdravé rohlíky recept na cornspitz zajímavé rohlíky žitné rohlíky bez pšenice těsto na kornspitz zdravé rohlíky recept corny rohlík složení co je to cornspitz