

Krůtí vršek na svařáku
Suroviny
- 1 ks vykostěného krůtího vrchního stehna
- 4 střední
- raději spíš větší cibule
- 2 dcl dobrého červeného vína (užila jsem merlot)
- pár snítek zelené majoránky
- tymiánu do svařáku
- 10 kuliček černého pepře
- pepř
- sůl
- 10dkg másla
- pěkná hrst zelených bylinek (opět tymián a majorán)
- kalíšek drubežího Gurmánského bujonu od maggi
Postup přípravy receptu
Víno nalijeme do kastrůlku, vhodíme snítky bylinek, celý pepř a necháme svařit na mírném ohni asi 20 min. Vylouhované bylinky vyndáme a přidáme kalíšek bujonu. Dobře rozmícháme.
Máslo rozpustíme a do horkého vhodíme usekanou hrst bylinek. Necháme chvíli odstát.
Maso zbavíme kůže a blan, po každé straně jemně nařízneme zářezy. Osolíme, opepříme.
Dáme je do mísy, nalijeme bylinkové máslo a vmasírujeme z obouch stran i do zářezů.
Necháme chvilku odležet.
Rozpálíme pánev, maso na ní necháme zatáhnout a rychle odstavíme, aby se máslo nepřepálilo. Maso dáme bokem.
Máslo slijeme do kastrolu, dáme na oheň a vhodíme hned cibuli na drobno.Orestujeme do sklovata, osolíme, opepříme.
Přidáme maso. Zalijeme svařákem.
Do pánve po opečení dáme trochu vody a krátce odvaříme výpek, který také přidáme k masu a cibuli.
Kastrol přiklopíme a pečeme v troubě na 170° C do měkka, přičemž maso několikrát obrátíme.
Měkké maso vyjmeme, vyndme vyvařené kuličky pepře, cibuli rozmixujeme ponorákem a můžeme servírovat. Dávala jsem dušenou rýži s jemně usekanou pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Nezahušťovala jsem. Přešla jsem na zahušťování rozmixovanou cibulí, je mi to chuťově blíž.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krůtí vršek na svařáku
-
no to je nádherně jedlé (chce se mi napsat žravé)
červené víno dělá divy aneb jak udělat z krůty divočáka
-
Nádherná bašta a moc hezky nafocená
+8
i s príma fotopostupem
-
Nádhera
-
teda sousedko to vypadá moc pěkně co nedříve vyzkouším krůtí vršek v mrazáku bylinky na zahradě a vínko se taky najde
+6
-
srettka: Já myslela, že to vypadá tak dobře
, u nás krůtí moc nejede. Tchýně má kousek od domu firmu, kde porcují krůty a manžel krůtí už nemusí. Párkrát se mi podařilo ho ošálit, že to nepoznal a teď to vsugeroval už i mně
-
Bahula:maso natahlo barvu vina, tak ze takhle ztmavlo. nebo ze bych mela nejakyho krocana divocaka?
-
Podle fotky bych řekla, že je to zvěřina
+
-
Krásná pochutina ze samých dobrot a ten název nemá chybu
-
-
vypadá to moc dobře,
-
No panečku, to vypadá velice jedle
, bylinky čerstvé, tymián i majoránku mám, tak to bych mohla zkusit. Ale nemaje krůtího vršku, možná by to nebylo marné z nějaké zvěřinky
-
ota:jako v pohadce. . . priimerene. . .priimerene
zkratka takova zlata stredni miirka
-
Bože můj, mlask
Jenom dotázek ta pěkná hrst bylinek má být pěkná ručka holčiny či statná mužská dlaň