Krůtí vršek na svařáku

Suroviny

1 ks vykostěného krůtího vrchního stehna
4 střední
raději spíš větší cibule
2 dcl dobrého červeného vína (užila jsem merlot)
pár snítek zelené majoránky
tymiánu do svařáku
10 kuliček černého pepře
pepř
sůl
10dkg másla
pěkná hrst zelených bylinek (opět tymián a majorán)
kalíšek drubežího Gurmánského bujonu od maggi

Postup přípravy receptu

  1. Víno nalijeme do kastrůlku, vhodíme snítky bylinek, celý pepř a necháme svařit na mírném ohni asi 20 min. Vylouhované bylinky vyndáme a přidáme kalíšek bujonu. Dobře rozmícháme.

  2. Máslo rozpustíme a do horkého vhodíme usekanou hrst bylinek. Necháme chvíli odstát.

  3. Maso zbavíme kůže a blan, po každé straně jemně nařízneme zářezy. Osolíme, opepříme.

  4. Dáme je do mísy, nalijeme bylinkové máslo a vmasírujeme z obouch stran i do zářezů.

  5. Necháme chvilku odležet.

  6. Rozpálíme pánev, maso na ní necháme zatáhnout a rychle odstavíme, aby se máslo nepřepálilo. Maso dáme bokem.

  7. Máslo slijeme do kastrolu, dáme na oheň a vhodíme hned cibuli na drobno.Orestujeme do sklovata, osolíme, opepříme.

  8. Přidáme maso. Zalijeme svařákem.

  9. Do pánve po opečení dáme trochu vody a krátce odvaříme výpek, který také přidáme k masu a cibuli.

  10. Kastrol přiklopíme a pečeme v troubě na 170° C do měkka, přičemž maso několikrát obrátíme.

  11. Měkké maso vyjmeme, vyndme vyvařené kuličky pepře, cibuli rozmixujeme ponorákem a můžeme servírovat. Dávala jsem dušenou rýži s jemně usekanou pažitkou.

Poznámka od kuchařky

Nezahušťovala jsem. Přešla jsem na zahušťování rozmixovanou cibulí, je mi to chuťově blíž.

Komentáře k receptu Krůtí vršek na svařáku

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    no to je nádherně jedlé (chce se mi napsat žravé):-D:yes: červené víno dělá divy aneb jak udělat z krůty divočáka:-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Nádherná bašta a moc hezky nafocená:-K+8:-p:yes:i s príma fotopostupem:-))

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    Nádhera:yes::yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-Oteda sousedko to vypadá moc pěkně co nedříve vyzkouším krůtí vršek v mrazáku bylinky na zahradě a vínko se taky najde:yes::yes:+6

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    srettka: Já myslela, že to vypadá tak dobře:yes:, u nás krůtí moc nejede. Tchýně má kousek od domu firmu, kde porcují krůty a manžel krůtí už nemusí. Párkrát se mi podařilo ho ošálit, že to nepoznal a teď to vsugeroval už i mně:-D:-K

    Odpovědět

  • srettka srettka(autorka receptu)

    Bahula:maso natahlo barvu vina, tak ze takhle ztmavlo. nebo ze bych mela nejakyho krocana divocaka?:-))

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Podle fotky bych řekla, že je to zvěřina ;-):yes:+

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Krásná pochutina ze samých dobrot a ten název nemá chybu;-);-);-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    vypadá to moc dobře, :-p:-p:yes::yes::-))

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    No panečku, to vypadá velice jedle:yes:, bylinky čerstvé, tymián i majoránku mám, tak to bych mohla zkusit. Ale nemaje krůtího vršku, možná by to nebylo marné z nějaké zvěřinky;-):-p

    Odpovědět

  • srettka srettka(autorka receptu)

    ota:jako v pohadce. . . priimerene. . .priimerene:-)) zkratka takova zlata stredni miirka;-)

    Odpovědět

  • ota ota(neregistrovaná)

    Bože můj, mlask:-O:-p
    Jenom dotázek ta pěkná hrst bylinek má být pěkná ručka holčiny či statná mužská dlaň:-?:-D:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: vareni svaraku připrava svařaku vina vrchni kruti stehno kruti vrchni stehna recepty maso na cervenem svařáku recepty krůtí vrchní plátek vrchni stehno z krocana recepty svařáku vykostěné vrchní krůtí stehno recept svařené víno máslo 1 dcl svaraku recept vrchní krůtí stehno krůtí vrchní stehno krutí stehna vršek