Kynutý se švestkami ... koláč
Odzkoušený recept na kynutý koláč se švestkami, kde za vás velký kus práce udělá domácí pekárna, která těsto připraví. Vláčný koláč, posypaný křupavou drobenkou a skořicovým cukrem zajisté sklidí úspěch.
Suroviny pro 2 plechy
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 31 977 kJ / 7 643 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 127,97 g |
Tuky | 294,96 g |
Vláknina | 52,90 g |
Cholesterol | 1,31 g |
Sodík | 1,89 g |
Sůl | 4,53 g |
Sacharidy | 1 050,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Máslo necháme rozpustit v mikrovlnce nebo v rendlíku, do horkého přidáme sádlo a olej.
Krok 2: Vlijeme do pečicí nádoby domácí pekárny (pečky).
Krok 3: V mléku rozmícháme vejce a žloutky, přidáme rum a nalijeme k tukům do pečky. Přidáme prosáté mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí.
Krok 4: Do jednoho rohu dáme cukr, do protilehlého pak sůl. Zapneme program Hnětení a kynutí.
Krok 5: Švestky omyjeme důkladně pod tekoucí vodou, necháme v cedníku okapat. Připravíme drobenku - všechny suroviny na ni určené spojíme v misce prsty dohromady, až získáme drolivou, máslem vonící a slaďoučkou drobenku.
Krok 6: Vymažeme lehce, třeba sádlem nebo Herou, máslem, nebo olejem oba plechy.
Krok 7: Vypeckujeme švestky, nepůlíme, pouze rozložíme. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
Krok 8: Nyní těsto rozdělíme spravedlivě na dvě poloviny, a to tak, že z pečicí nádoby domácí pekárny rovnou na plechy. Rukama, které si občas namočíme ve vodě, těsto rozetřeme po celé délce i šířce plechů.
Krok 9: Na rozprostřené těsto rozložíme zhusta švestky a poprášíme skořicovým cukrem. Na každý plech jeden sáček. Posypeme drobenkou.
Krok 10: A to samé zopakujeme na druhém plechu. Poté pečeme při výše zmíněné teplotě cca 20 minut.
Krok 11: Vy vytažení z trouby a částečném vychladnutí koláče pocukrujeme moučkovým cukrem přes sítko.
Zveřejněno 26. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý se švestkami ... koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NXZ8
Moje poznámka
Kynutý se švestkami ... koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NXZ8
Nejnovější recepty
Vymazlený hovězí guláš
Přidáno před 7 hodinami
Plněné papriky s rajskou
Přidáno před 10 hodinami
Krémové řezy s pudinkem a meruňkami
Přidáno před 11 hodinami
Zeleninová polévka s cuketou
Přidáno před 14 hodinami
Cottage pomazánka s pórkem a ředkvičkami
Přidáno před 14 hodinami
Jemný špendlíkový koláč
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolová kyselá polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Jablečný koláč s krupičkou
Ivcatkoo před 5 hodinami
Bábovka
Helenecka 21 před 5 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 8 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
horys před 9 hodinami
Vepřová kýta na smetaně
jtrecepty před 11 hodinami
Nejlepší koblihy, jaké znám
HanaS92 před 11 hodinami
Cuketová pomazánka s česnekem a sýrem, vhodné i pro diabetiky
Slavista62 před 13 hodinami
Česnečka se sýrem - recept od babičky
wimra před 14 hodinami
Cuketove lasagne
vranova.dasa před 14 hodinami
Tématické fráze:
kynutý táč se švestkami,
švestkový kynutý koláč,
kynutý svestkový koláč,
švestkový koláč kynutý,
švestkovy táč,
kynuté švestkové koláče,
táč se švestkami,
kynutý švestkový táč,
trnkovy kolac,
kynuty kolac,
koláče se švestkami,
kynuty trnkovy kolac,
trnkový táč,
švestkový koláč,
kynutý koláč s tvarohem a švestkami,
trnkova buchta,
kynutá buchta se švestkami a drobenkou,
koláče se švestkama,
kolač se švestkami,
hrnkový koláč se švestkami
Suroviny:
máslo,
olej,
sádlo,
mléko,
vejce,
žloutek,
rum,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
sůl,
droždí čerstvé,
ghee,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
švestky,
cukr skořice,
tuk
Komentáře (142)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Navíc se s těstem výborně pracuje.
Jedinou nevýhodou koláče je, že tak rychle mizne.
bod už jsem kdysi dala
Peču hodně, ráda, ale nikdy jsem si netroufla na nic kynutého
Je to můj první pokus a vyšel super
Těsto vláčně, chuť výborná, jediné mínus jsou spálené jazýčky naší rodinky, která nevydržela čekat a slupla ho ještě teplý.
Děkuji Adri
skořicového cukru rovnou do drobénky, abych to rovnoměrně posypala a vyplatilo se ! + 100 bodu.
Úžasná chuť, těsto je vláčné, okraje chrumkavé - jak by řekla kolegyně zo Slovenska a kombinace švestek a máku, kterou jsem dala je taky moc príma
Rebi díky za rcp.
Mějte se krásně.
děkuji moc, jsem ráda, že koláč chutná
A nikdy ho není dost.
s Vašimi recepty, jsou precizně zpracované, překrásně nafocené, vtipně napsané, nikdy nezklamou. Váš výběr receptů je skvostný,
nediskriminujete ani klasiku, nebojíte se neotřelých receptů.
Jsem moc ráda, že tu na "Topkách" jste, že vůbec jste.
Už jsem si recept přepsala do sešitu, abych ho měla více po ruce.
Nadi, díky ještě jednou za skvělý recept na kynuté těsto
S těstem se báječně pracovalo, sic jsem zadělala jen poloviční dávku a místo domácí pekárny mi těsto pomohl nechat vykynout dřez s teplou vodou
Rebinko
Jestli někdo jezdíta nakupovat do Němec, tam prodávají přepuštěné máslo, jmenuje se Butterschmalz