Páj s pudinkovým (tvarohovým) krémem a ovocem

Suroviny 8-10 porcí

Na těsto:
200 g hladké mouky
100 g tuku typu Ceres Soft (Omega)
8 kávových lžiček studené vody
špetka soli
Pudinkový krém:
1 vanilkový pudinkový prášek
4 dl mléka
2-3 lžíce cukru
kousek másla
rum (nebo likér - třeba medovina)
Tvarohový krém:
30 g pudinkového prášku
2,5 dl mléka
200 g tvarohu (Jihočeský polotučný)
kousek másla
cukr (případně vanilkový cukr)
čerstvé ovoce (nebo kompotované)
želatinová poleva (stačí 1/2 z 125 ml vody)

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto (lze elektrickými metlami), rozválíme ho a vyložíme jím suchou kulatou koláčovou formu. Vložíme na půl hodiny do lednice (těsto se při pečení tolik nestáhne). Pak probodáme dno vidličkou, aby se při pečení nezdvihalo a upečeme.

  2. Uvaříme si oslazený pudink a do ještě teplého zašleháme kousek másla a rum. V případě tvarohové náplně zašleháme tvaroh.

  3. Vychladlý korpus naplníme krémem. Já ho nechávám ve formě, protože koláč je hodně křehký. Na krém naaranžujeme bohatě ovoce, které vybereme podle roční doby: v časném létě jahody, nyní k podzimu hroznové víno a nektarinky, v zimě kompot (broskve, ananas ad.).

  4. Z vody nebo kompotové šťávy uvaříme želatinovou polevu a ovoce chladnoucí želatinou buď přelijeme nebo přeleštíme štětečkem. Po zchladnutí uložíme minimálně na 24 hodin do lednice.

Poznámka od kuchařky

Nezameňujte prosím 100% tuk za Héru, koláč by zůstal tvrdý.

Komentáře k receptu Páj s pudinkovým (tvarohovým) krémem a ovocem

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Koláč bol výborný. :yes: Zmizol okamžite. Určite som nerobila prvý raz, ďakujem za recept. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dajda: Robila som ho včera poobede, tak snáď zmäkne. Ak nie, nevadí, bude dobrý aj chrumkavý. ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    tejaja: Ahoj Terezko, doufám, že bude "chutiť." Dělala jsem ho minulý týden s jahodami, borůvkami a malinami s sebou na návštěvu a zmizel, jako mávnutím kouzelného proutku. Jen nevím, zda stačí změknout - mně do druhého dne nezměkl, ale možná právě proto chutnal, že dno bylo ještě křupavé. Díky za krásnou fotku. :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    S cestom sa výborne pracovalo, koláč bol rýchlo hotový. Robila som tvarohovú náplň, mala som dobrý tvaroh. Musím popravde priznať, že som si ho vybrala preto, že podľa autorky potrebuje byť minimálne 24 hod v chladničke, a to som práve potrebovala. Niečo, čo sa dá urobiť veľmi dopredu. :-D Takže konzumovať sa bude až zajtra, ale určite bude výborný, to viem už teraz. ;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    tohle mi uniklo.. bude to dobrota, a myslím, že bez fota dlouho nebude;-):-K:yes:
    taky nechápu:-O co je tam drahé:-? ani příprava není až tak složitá:-O:-O

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    Nevím, proč by měl být drahý, jsou v něm jen běžné suroviny a hotový je taky rychle. S těstem se dobře pracuje, upečený je za pár munut, naplněný taky. :-?

    Odpovědět

  • Kajda Kajda(neregistrovaná)

    Páj je koláč vynikající chuti, poněkud neobvyklé chuti.
    Pochází z anglicky hovořících zemí. Práce s přípravou je poměrně zdlouhavá což chuť vynahradí ale jeho velkou vadou je, že drahý, na dnešní poměry prostě drahý skoro jako dort z cukrárny.:-8

    Odpovědět

Tématické fráze: tvarohovy paj ovocný páj recept ovocný páj páj s ovocem želatinová buchta s krémem a ovocem ovocná páj recept ovocná páj recept na ovocný paj pudinkový páj koláč s pudinkovým krémem buchta s tvarohovo pudinkovým krémem páj s krémem recept ovocný páj krehky kolac s pudinkovym kremem jahodovy paj z listoveho testa a tvarohem páj s tvarohem a ovocem koláč s pudinkovým krémem a ovocem paj s ovocem recept páj s tvarohem ovocne paje recept