Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
Pečená husa s rolovaným knedlíkem a jablečným zelím je pokrm, který spojuje tradici a paletu chutí a vůní, které zahřejí duši i žaludek. Tento pokrm je symbolem slavnostních obědů a rodinných oslav.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 108 kJ / 2 416 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 49,51 g |
Tuky | 69,39 g |
Vláknina | 32,64 g |
Cholesterol | 625 mg |
Sodík | 191 mg |
Sůl | 0,24 g |
Sacharidy | 369,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Husí stehna omyjeme a vetřeme do nich sůl a mletý či drcený kmín. Posypeme celým kmínem a zabalíme do potravinové fólie. Vložíme do ledničky do druhého dne.
Krok 2: Uvaříme brambory ve slupce (počítáme s jednou středně velkou bramborou navíc, abychom po oloupání získali 500 g), necháme vychladnout a do druhého dne necháme odležet v lednici.
Krok 3: Druhý den vyndáme maso nejméně dvě hodiny před pečením, aby získalo pokojovou teplotu.
V kastrolu, který má poklici a lze ho vložit do trouby, osmahneme jemně nakrájenou žlutou i červenou cibuli na másle dohněda. Přidáme kousky jablek bez jádřince ale se slupkou, orestujeme a vložíme stehna. Přilijeme 100 ml vína a 300 ml vývaru (nejlépe teplého) a přikryjeme poklicí. Krok 4: Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C. Po deseti minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Po půlhodinách maso podléváme, přeléváme a kontrolujeme. Pečeme hodinu a půl. Mezitím připravíme přílohové zelí (viz níže). Krok 5: Zelí připravíme v první fázi pečení masa, protože není problém ho nechat vychladnout a poté přihřát. Odstraníme košťál a zelí nakrájíme na nudličky. Dáme vařit vodu, kterou osladíme třemi lžícemi krystalového cukru. Do vroucí vody dáme nakrájené zelí a vaříme 15 minut. Poté scedíme. Krok 6: V hlubší pánvi rozehřejeme máslo (případně přidáme trochu vypečeného husího sádýlka z trouby) a orestujeme jemně nakrájené šalotky nebo cibulku. Přidáme malé kostičky oloupaných jablíček, po minutce zasypeme třtinovým cukrem a necháme karamelizovat. Zalijeme džusem a redukujeme do té doby, než se většina tekutiny odpaří a jablka budou měkká. Přidáme uvařené zelí, dobře promícháme a prohříváme 10 minut. Pokud by chyběla tekutina, přilijeme vývar nebo jablečný džus. Nakonec zelí výrazně dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem, octem a případně cukrem. Odstavíme a ohřejeme až před podáváním. Krok 7: Upečené maso vyndáme na talíř a odstraníme z něj případné zbytky cibulky. Výpek přecedíme, aby zbyla pouze šťáva. Z povrchu výpeku odstraníme většinu vypečeného sádla a uschováme si pro jiné účely. Ve vodě rozkvedláme 2-3 lžíce hladké mouky a přilijeme je ke šťávě. Promícháme, vrátíme do kastrolu pro pečení a přidáme stehna, která lehce okmínujeme a polijeme odebraným tukem (jen tak lžičku na jednu porci masa). Přiklopíme a vrátíme do trouby. Mezitím pracujeme na knedlíku (viz níže). Asi po půl hodině odstraníme pokličku a stehýnka dopečeme dozlatova za teploty zvýšené na 200 °C. Krok 8: Na knedlíky si připravíme mísu, do které jemně nastrouháme uvařené a oloupané brambory, dostatečně je osolíme, přidáme vajíčko, krupičku, solamyl a polovinu množství mouky. Rukou vypracujeme těsto, do kterého průběžně zapracováváme zbylou mouku a kousky měkkého másla. Pokračujeme až do okamžiku, kdy je těsto kompaktní, nelepí se na ruce a je pevné. Do vhodného kastrolu dáme vařit dostatečné množství osolené vody. Krok 9: Pracovní plochu umyjeme, navlhčíme pomocí houbičky a pokryjeme ji potravinovou fólií (dvě řady vedle sebe a dvě vrstvy na sobě). Jemně potřeme olejem, položíme na ni bochánek těsta a rozplácneme ho. Posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru na tloušťku cca 4 mm. Potřeme žloutkem a poklademe tenkými plátky anglické slaniny. Pomocí fólie zavineme do roládky, rozpůlíme a každý knedlík zabalíme do utěrky. Krok 10: Vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 21 minut. Vidličkou vybalíme knedlíky z utěrek do vroucí vody, utěrky odstraníme a knedlíky přeneseme na prkénko, kde je opatrně propícháme hroty vidličky. Knedlíky krájíme na cca 3 cm vysoká kolečka. Krok 11: Upečená stehna servírujeme s horkým jablečným zelím, kolečky knedlíků a podléváme je zahuštěnou vypečenou šťávou.
V kastrolu, který má poklici a lze ho vložit do trouby, osmahneme jemně nakrájenou žlutou i červenou cibuli na másle dohněda. Přidáme kousky jablek bez jádřince ale se slupkou, orestujeme a vložíme stehna. Přilijeme 100 ml vína a 300 ml vývaru (nejlépe teplého) a přikryjeme poklicí. Krok 4: Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C. Po deseti minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Po půlhodinách maso podléváme, přeléváme a kontrolujeme. Pečeme hodinu a půl. Mezitím připravíme přílohové zelí (viz níže). Krok 5: Zelí připravíme v první fázi pečení masa, protože není problém ho nechat vychladnout a poté přihřát. Odstraníme košťál a zelí nakrájíme na nudličky. Dáme vařit vodu, kterou osladíme třemi lžícemi krystalového cukru. Do vroucí vody dáme nakrájené zelí a vaříme 15 minut. Poté scedíme. Krok 6: V hlubší pánvi rozehřejeme máslo (případně přidáme trochu vypečeného husího sádýlka z trouby) a orestujeme jemně nakrájené šalotky nebo cibulku. Přidáme malé kostičky oloupaných jablíček, po minutce zasypeme třtinovým cukrem a necháme karamelizovat. Zalijeme džusem a redukujeme do té doby, než se většina tekutiny odpaří a jablka budou měkká. Přidáme uvařené zelí, dobře promícháme a prohříváme 10 minut. Pokud by chyběla tekutina, přilijeme vývar nebo jablečný džus. Nakonec zelí výrazně dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem, octem a případně cukrem. Odstavíme a ohřejeme až před podáváním. Krok 7: Upečené maso vyndáme na talíř a odstraníme z něj případné zbytky cibulky. Výpek přecedíme, aby zbyla pouze šťáva. Z povrchu výpeku odstraníme většinu vypečeného sádla a uschováme si pro jiné účely. Ve vodě rozkvedláme 2-3 lžíce hladké mouky a přilijeme je ke šťávě. Promícháme, vrátíme do kastrolu pro pečení a přidáme stehna, která lehce okmínujeme a polijeme odebraným tukem (jen tak lžičku na jednu porci masa). Přiklopíme a vrátíme do trouby. Mezitím pracujeme na knedlíku (viz níže). Asi po půl hodině odstraníme pokličku a stehýnka dopečeme dozlatova za teploty zvýšené na 200 °C. Krok 8: Na knedlíky si připravíme mísu, do které jemně nastrouháme uvařené a oloupané brambory, dostatečně je osolíme, přidáme vajíčko, krupičku, solamyl a polovinu množství mouky. Rukou vypracujeme těsto, do kterého průběžně zapracováváme zbylou mouku a kousky měkkého másla. Pokračujeme až do okamžiku, kdy je těsto kompaktní, nelepí se na ruce a je pevné. Do vhodného kastrolu dáme vařit dostatečné množství osolené vody. Krok 9: Pracovní plochu umyjeme, navlhčíme pomocí houbičky a pokryjeme ji potravinovou fólií (dvě řady vedle sebe a dvě vrstvy na sobě). Jemně potřeme olejem, položíme na ni bochánek těsta a rozplácneme ho. Posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru na tloušťku cca 4 mm. Potřeme žloutkem a poklademe tenkými plátky anglické slaniny. Pomocí fólie zavineme do roládky, rozpůlíme a každý knedlík zabalíme do utěrky. Krok 10: Vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 21 minut. Vidličkou vybalíme knedlíky z utěrek do vroucí vody, utěrky odstraníme a knedlíky přeneseme na prkénko, kde je opatrně propícháme hroty vidličky. Knedlíky krájíme na cca 3 cm vysoká kolečka. Krok 11: Upečená stehna servírujeme s horkým jablečným zelím, kolečky knedlíků a podléváme je zahuštěnou vypečenou šťávou.
Zveřejněno 15. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNWR
Moje poznámka
Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNWR
Nejnovější recepty
Brambory v pažitkové omáčce se sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Velká holubka
Přidáno před 17 hodinami
Zapečená cuketa v alobalu
Přidáno před 17 hodinami
Pljeskavice s lečem
Přidáno před 17 hodinami
Italské tousty s křepelčími vajíčky
Přidáno před 17 hodinami
Toustové rolky s pampeliškovým salátem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banánové muffiny s čokoládou
MirkaP před 41 minutami
Pařížský salát
Teenka3105 před 13 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
tomcikova před 15 hodinami
Rýžový nákyp
panilek před 16 hodinami
Kefírové řezy
Cecilka21 před 16 hodinami
Vepřová panenka s bylinkami a česnekem
danamamina před 16 hodinami
Krkovička s vůní i chutí léta
Jan Nemec před 18 hodinami
Tiramisu od Itala
VeronikaGer před 18 hodinami
Vepřová pečeně po frankfurtsku
degres58 před 18 hodinami
Podzimní bábovka s podmáslím a ovocem
vackov před 19 hodinami
Tématické fráze:
recept na svatomartinskou husu,
husa se zelím,
jak upect svatomartinskou husu,
svatomartinské menu,
jablečné zelí,
svatomartinské menu recepty,
bramborové knedlíky pohlreich,
svatomartinská husa s jablky recept,
menu domů svatomartinská husa,
bramborový knedlik podle polreicha,
husa s jablky recept,
svatomartinské menu recept,
svatomartinská husa s jablky,
recept na svatomartinkou husu,
pečená husa pohlreich recept,
bramborový knedlík který se vždy povede,
menu domů bramborové knedlíky,
jak se pece svatomartinska husa,
recept husa se zelím,
svatomartinská
Suroviny:
stehno husí,
jablko červené,
cibule,
cibule červená,
máslo,
kmín celý,
kmín mletý,
sůl,
víno bílé,
mouka hladká,
vývar drůbeží,
zelí hlávkové,
jablko červené,
cukr třtinový,
cukr krystal,
cibule,
džus jablečný,
máslo,
kmín celý,
pepř mletý,
sůl,
brambory,
mouka hrubá,
vejce,
krupička,
solamyl,
máslo,
žloutek,
slanina anglická,
sůl
Komentáře (48)
My jsme letos díky hodně teplému podzimu zkoušeli v předstihu - jakoby takové generálce - husu na grilu http://www.zabijacky.cz/news/svatomartinska-husa/ a nedopadla myslím také špatně. Ale co naplat, knedlíky a zelí na grilu nedáme
Ještě jednou díky za inspiraci
Dokonalý popis, bod