Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 949 kJ / 2 617 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,50 g |
Tuky | 55,45 g |
Vláknina | 25,60 g |
Cholesterol | 1,32 g |
Sodík | 3,21 g |
Sůl | 7,52 g |
Sacharidy | 401,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Starší pečivo (cca 1-2 dny uložené v pytlíku aby neztvrdlo) nakrájet na kostky a lehce opražit v troubě.
Krok 2: Do jedné míchací misky oddělit bílky a do druhé míchací misky odlít žloutky.
Krok 3: Dále do misky ke žloutkům přidat nasekanou petrželku (nebo sušenou), mléko, vmíchat mouku, osolit, přidat muškátový květ a bílý pepř.
Krok 4: Promíchanou zálivku nalít do mísy s nakrájeným a upraženým pečivem a jemně promíchat tak, aby se pečivo příliš nerozpadlo.
Krok 5: Takto připravenou směs nechat asi 10-15 minut odležet.
Krok 6: V první míchací misce ušlehat sníh z bílků do tuha a vmíchat do odstáté směsi pečiva a těsto na karlovarský knedlík je hotové.
Krok 7: Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, naládujeme z jedné strany zavázaný igelit na tlačenku (průměr cca 13 cm) hotovým těstem.
Krok 8: Po naplnění zavázat také druhou stranu provázkem tak, aby se nám výsledná šiška vešla do hrnce. Jako variantu je možné zabalit šišku do olejem vymazaného alobalu nebo potravinové fólie.
Krok 9: Hotovou šišku (šišky) budeme asi 20 - 25 minut vařit. Při vaření je knedlík na hladině, takže je potřeba jej otočit po 10 minutách.
Krok 10: Cca po 10 minutách vaření propíchnout igelit na tlačenku, aby tlak uvnitř igelitu nerozvázal provázek.
Krok 11: Knedlík krájet třeba keramickým nožem nebo režnou nití.
Zveřejněno 7. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karlovarský houskový knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y2EP
Moje poznámka
Karlovarský houskový knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y2EP
Nejnovější recepty
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 3 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 13 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno před 23 hodinami
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno 15. 9. 2025 08:44:53
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno 15. 9. 2025 08:31:48
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno 15. 9. 2025 08:16:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 1 hodinou
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 13 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 13 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 13 hodinami
Cuketové placičky
kachlicka77 před 14 hodinami
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 15 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 15 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 16 hodinami
Lasagne se špenátem
Sova1 před 17 hodinami
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
barypb před 18 hodinami
Tématické fráze:
karlovarsky knedlik recept,
karlovársky knedlík,
jak se dela karlovarsky knedlik,
recept karlovarsky knedlik,
karlovarský knedlík v alobalu,
k čemu se hodí karlovarský knedlík,
recepty karlovarský knedlik,
jak udělat karlovarský knedlík,
recept na karlovarský knedlík,
houskový knedlík ve folii,
různé druhy knedlíků,
karlovarskyknedlik,
karlovarský knedlík postup,
knedlik karlovarsky,
karlovarské knedliky,
knedlík v igelitu,
karlovarský knedlik recepty,
karlovarský knedlík s mozaikou,
recepty na karlovarský knedlik,
karlovarský knedlík z tmaveho peciva
Suroviny:
rohlík,
vejce,
mouka hrubá,
mléko,
petrželka zelená,
květ muškátový,
pepř bílý mletý,
sůl
Komentáře (11)
Za mě bod
Škoda, že neračte být registrovaní, neboť tak by vaše slova měla větší váhu
Mimochodem, s neregi bych naložil jako J. Nohavica s máslem https://www.youtube.com/watch?v=ysAoZ4CgcHM
tejaja: 1974andrea:
I vy lichotnice jedny… Z tolika chvály se pýřím jako panna mezi dragouny…
1974andrea
Pomalu týden čekám až zdejší Cerberoska odešle poslední komentáře do někam, jak obvykle činívá…, buď spí, nebo si leží na vedení, patrně oboje
Knedlík s takovým luxusním názvem a žádný pochvalný komentář?
Při pohledu na úvodní obrázek se vlastně ani není co divit
Mimochodem:
1. "Igelit" se na tom konci kde se plní váže na dva provázky, asi tak na palec od sebe; po krátké době ve vodě se jeden špagát (hádejte který... Anna Kocikova: může hádat 2x
2. "Igelit" lze perforovat ještě před vložením do lázně. Nebojte, těsto se ven nepodívá...