

Jablíčka naruby
Suroviny 1 plech (32x24cm)
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g špaldové mouky
- 3 vejce
- 70 g fruktosy
- 40 g obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj)
- 100 ml vody
- 50 g oleje
- 4 g bio kypřícího prášku
- 2 lžíce bio kakaového prášku
- 500 g jablek
- 2 lžíce skořice
- 2 lžíce medu
- 200 g vanilkového pudinku
- 100 g jablečného pyré
- 10 g kukuřičného škrobu
- hořká čokoláda
Postup přípravy receptu
Jablka oloupeme a vykrojíme jadřince. Nakrájíme na tenké plátky (já používám plátkové struhadlo. Plech vymažeme máslem a boky vysypeme špaldovou moukou.
Jablka naskládáme rovnoměrně na dno. Troubu si dáme předehřát na 175°C.
Z bílků, špetky soli a poloviny fruktosy vyšleháme pevný sníh. Žloutky vyšleháme s polovinou fruktosy do pěny. Přimícháme vodu, olej a nakonec prosejeme obě mouky. Přidáme kypřící prášek a těsto si rozdělíme půl na půl.
Do jedné poloviny vmícháme kakao. Potom si sníh rozdělíme také půl na půl a každé těsto stěrkou opatrně promícháme. Navrstvíme tmavé těsto na jablka a nahoru dáme světlé těsto.
Pečeme 25 min, po upečení necháme 15 min odpočívat a poté přendáme na mřížku, jablečnou vrstvu posypeme skořicí a pokapeme medem, necháme vychladnout.
Po vychladnutí připravím krém. Jablečné pyré není nic jiného než rozmixované jablko.
Pyré smícháme s pudinkem a škrobem.
V rendlíku přivedeme k varu a odstavíme. Krém ještě pár minut mícháme, aby se nevytvořil škraloup.
Vychladlý krém natřeme na jablečnou vrstvu, dozdobíme rozpuštěnou čokoládou a necháme v lednici pár hodin odpočinout.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablíčka naruby
-
+3
Moc hezké
-
Pěkné obrácené jablíčkové dortíčky
-
Vypadá to moc pěkně
-
Tento recept mě velmi zaujal.
Určitě to je lehčí moučník než nějaké krémové výtvory..Ovšem rozhodně bych netvrdila, že je to zdravé. Není na tom nic zdravého. Jakmile to upečete, uvaříte, usmažíte, tak přijdete o vše dobré a opravdu zdravé
Takto upravené jídlo tělu nedodá nic potřebného, jen ho to tzv. zalepí..
Každopádně ale inspirace ke kompromisu mezi "něčím chutným" a "něčím zdravým"