Suroviny pro 14
14
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 30 074 kJ / 7 188 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 118,24 g |
| Tuky | 461,04 g |
| Vláknina | 6,60 g |
| Cholesterol | 2,66 g |
| Sodík | 1,13 g |
| Sůl | 2,84 g |
| Sacharidy | 638,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve si připravíme karamelový základ. V kastrůlku se silným dnem utavíme krupicový cukr na karamel.
Krok 2: Opatrně přilijeme horkou smetanu.
Krok 3: Smetanu mícháme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Pak ji přecedíme přes kovový cedník a necháme přes noc uležet v lednici.
Krok 4: Druhý den připravíme z karamelového základu polevu a krém.
Krok 5: Na polevu utřeme moučkový cukr se 3 lžícemi studené vody. Do polevy vmícháme 2 lžíce karamelového základu. Na karamelový krém vyšleháme smetanu téměř do tuha. Pak do ní přidáme zbylý karamelový základ a došleháme ji.
Krok 6: Na vanilkový krém rozmícháme v troše mléka pudinkový prášek a dřeň z vanilky. Zbylé mléko osladíme a přivedeme k varu.
Krok 7: Vmícháme pudinkovou zálivku.
Krok 8: Uvaříme hustý krém a za častého promíchání ho necháme vychladnout. Pak ho našleháme a přidáme do něj pevnou šlehačku. Krém necháme v lednici asi hodinu odpočinout.
Krok 9: V kastrolu se silným dnem přivedeme k varu vodu s olejem.
Krok 10: Přisypeme mouku a sůl a těsto mícháme, dokud se na dně kastrolu nezačne tvořit bílý povlak.
Krok 11: Těsto přendáme do misky a necháme vychladnout. Pak do něj postupně zašleháme vejce.
Krok 12: Z vychladlého těsta nastříkáme pomocí cukrářského sáčku na plech větrníky.
Krok 13: Troubu ohřejeme přibližně na 200 °C a rozprašovačem do ní nastříkáme vodu.
Krok 14: Vložíme do ní větrníky a pečeme je, dokud nezezlátnou.
Krok 15: Větrníky necháme zcela vychladnout a pak je rozkrojíme. Horní díly potřeme polevou a necháme zaschnout. Na spodní díly cukrářským sáčkem nastříkáme nejprve vanilkový, pak karamelový krém a nakonec přiložíme horní díly s polevou.
Zveřejněno 10. 2. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Božské karamelové větrníčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Kjk
Moje poznámka
Božské karamelové větrníčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Kjk
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 5 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 19 hodinami
Sladké snídaňové briošky
Přidáno před 20 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 20 hodinami
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno před 22 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 1 hodinou
Tvarohová štola
Petra.J. před 1 hodinou
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 1 hodinou
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 1 hodinou
Hrníčková bábovka
Barun před 2 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 2 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
markuschka79 před 4 hodinami
Zelňačka (klasika)
Darwin před 4 hodinami
Bílková bábovka
Pavluska75 před 4 hodinami
Tématické fráze:
karamelový toping,
recept na karamelový krém na větrníky,
karamelovy topping,
karamelový topping recept,
karamelový krém do větrníků,
karamelove vetrniky,
bozske karamelove vetrniky,
karamelový krém na větrníky,
recept na karamelové větrníky,
nadýchané větrníky na plech,
božské větrníky,
karamelovy topink,
vetrniky karamelove,
větrníčky,
karamelový krém do věnečků,
poleva na karamelové větrníky,
karamelový krém z cukru,
nadýchané větrníky,
větrníky recept,
větrníky recept
Suroviny:
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
voda,
smetana ke šlehání,
mléko,
pudink vanilkový,
lusk vanilkový,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
voda,
olej,
sůl,
mouka hladká,
vejce
Komentáře (18)
Korpusy byly patrně málo propečené... Lepší je, s pečením to trošku přehnat...
Já zapékám při 230°C a dopékám při 175°C a podle toho jak se v troubě "chovají", tak ke konci "suším" při 160°C
Pečení: 1. fáze pečení- 210°C(horkovzduch)asi 12 minut v
uzavřené troubě, lehce pokapeme vodou
2. fáze sušení- 150 - 160°C(bez horkovzduchu) asi 7
minut do zlatova při uzavřené troubě
Zásadně neotvírat, ani v 1. fázi ani v 2. fázi