Žerbo rezy

Suroviny

Cesto:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
200 g másla
1 vejce
120 ml mléka
1 pl krystalového cukru
30 g čerstvého droždí
špetka soli
Plnka
300 g merunkové marmelády (alebo višňového džemu)
300 g mletých orechů
250 g práškového cukru
Poleva:
200 g hořké čokolády
100 g práškového cukru
100 ml šlehačky (šľahačkovú smotanu môžeme nahradiť kúskom masla vo veľkosti orecha a takým množstvom mlieka, aby vznikla hladká a primerane hustá poleva)

Postup přípravy receptu

  1. Z droždia, cukru a vlažného mlieka si pripravíme kvások.

  2. Do veľkej misy presejeme obidve múky so štipkou soli, pridáme kocky zmäknutého masla, celé vajíčko a vykysnutý kvások.

  3. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na tri rovnako veľké časti.

  4. Nenecháme ho kysnúť!

  5. Väčší plech vyložíme papierom na pečenie a pomocou valčeka naň prenesieme prvý natenko rozvaľkaný plát cesta.

  6. Potrieme ho polovicou džemu a posypeme polovicou orechov rozmiešaných s práškovým cukrom.

  7. Zakryjeme druhým plátom cesta, potrieme zvyšným džemom a posypeme zostávajúcou orechovo-cukrovou zmesou.

  8. Navrch položíme posledný plát cesta, popicháme ho vidličkou a nožom, zarovnáme okraje.

  9. Pečieme 35-40 minút v rúre predhriatej na 180°C.

  10. Vo vodnom kúpeli si uvaríme polevu z uvedených surovín a polejeme ňou vychladnutý koláč. Keď poleva stuhne, koláč pokrájame ostrým nožom na rezy.

Komentáře k receptu Žerbo rezy

  • Ivana79 Ivana79

    Sú naozaj moc dobré,aj keď mne tam nejak nesedí tá čokoláda,tak som ich len posypala cukrom a orechami :-) Pridávam fotku ;-):yes:

    Odpovědět

  • amalia amalia(autorka receptu)

    senky:ďakujem, senky, krásne fotky a tvoj koláčik je určite skvelý:-K

    Odpovědět

  • senky senky

    Amálko, dnes jsem upekla Tvoje Žerbo řezy a moc nám chutnají:yes::yes: Použila jsem na náplň dýňovocitrusovou marmeládu a v kombinaci s ořechy a tenkými plátky kynutého těsta je to delikatesní zážitek;-) Bodík jsem dala dávno, dnes jen díky a foto:-K

    Odpovědět

  • miruna miruna(neregistrovaná)

    amalia:http://www.gourmets.cz/gerbeaudovy-rezy-z-budapesti/

    Odpovědět

  • amalia amalia(autorka receptu)

    miruna, Jozef: Google - Couleurs hongroises, heslo Gerbaud

    Odpovědět

  • miruna miruna(neregistrovaná)

    omlouvám se,přehodila jsem písmenka:-(Gerbeaud,to je správný název!

    Odpovědět

  • miruna miruna(neregistrovaná)

    Pravdu má pan Josef T.kavárna v centru Budapešti stále funguje a nese název jednoho ze spoluzakladatelů GEBREAUD.Stále tam podávají Gerbeaudovy řezy a vynikající Dobošův dort,který nemá chybu!

    pro amalia:nechtěla jsem,aby to vyznělo jako výtka:-SJá tento recept znám od babky ale k dokonalosti jej přivedla Margó Bódy:-)

    Odpovědět

  • amalia amalia(autorka receptu)

    Jozef T.: Milý Jozef, nechcem sa s tebou škriepiť, verím, že v Budapešti môže byť kaviareň, ktorá sa tak volá. Podrobnejšie, dokonca vyčerpávajúce informácie o tom, ako to je s názvom Žerbó rezy, by si mohol dostať na Vareche.sk. Obráť sa na Pustu.

    Odpovědět

  • Jozef T. Jozef T.(neregistrovaný)

    amalia:

    Je mi ľúto, ale nemáte pravdu. Dodnes v Budapešti Kaviareň nesie jeho meno "Gerbaud".

    Odpovědět

  • amalia amalia(autorka receptu)

    miruna:Na Žerbo rezy je veľa receptov, videla som rôzne varianty. Tento je z receptového zošitu mojej starej mamy z obdobia po 1. svetovej vojne.

    Odpovědět

  • amalia amalia(autorka receptu)

    Jozef T.: Predpokladáte správne:-D Ale keďže sa pán Emile Gerbaud koncom 19.storočia usadil v Maďarsku, časom sa aj písomná forma jeho mena zmenila.

    Odpovědět

  • Jozef T. Jozef T.(neregistrovaný)

    Predpokladám, že máte na mysli známe Gerbeaud rezy.

    Odpovědět

  • maďar maďar(neregistrovaný)

    Sice až móc sladké ale skvělé řezy.Nejlepší jsou až po rozležení,dlouho vydrží.Jinak je lepší ořechy nahrubo posekat!:-)

    Odpovědět

  • miruna miruna(neregistrovaná)

    tento recept už tu je http://www.toprecepty.cz/recept/3763-zerbo-rezy/

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    tyto řezy máme rádi - jsou výborné:yes::-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: zerbo rezy gerbaud řezy žerbo ryba miruna gerbaud dort gerbeaudovy rezy gerbeaud řezy margo žerbo rezy gerbaud řezy žerbo margo řezy žerbo rezy recept dort gerbaud bódy margó recepty gerbeaud řezy gerbeaud gerbaud žerbo koláč recepty margo bodi kolac žerbo