Skládanka

llea.v Kuchařka: llea.v

na 1 plech Moučníky , Kynuté, Řezy 17 názorů

Suroviny

Na těsto:
500 g hladké mouky
350 g másla
2 žloutky
kvásek:
2 lžíce cukru
20 g droždí (1/2 kostky)
1 dcl mléka
Náplň:
350 g mletých ořechů nebo strouhaných ořechů
250 g cukru +1 vanilkový cukr
marmeláda
Poleva:
100 g cukru
100 g stelly
2 lžíce mléka
2 lžíce kakaa
2 lžička solamylu
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z cukru, droždí a mléka necháme vzejít kvásek a přidáme k ostatním ingrediencím. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočívat (cca 45 min) na teplém místě přikryté utěrkou.

  2. Poté těsto rozdělíme na 4 stejné díly, které vyválíme na velikost plechu s vyšším okrajem, který vymažeme a vysypeme (ořechy nebo kokosem).

  3. Na dno plechu položíme nejprve plát těsta (přesahující kraje vždy odřízneme), bohatě potřeme marmeládou a posypeme 1/3 ořipravených ořechů smíchaných s cukry.

  4. Položíme další plát a znovu marmeláda + ořechy s cukrem. Takto postupujeme až k poslednímu plátu, který necháme bez potření.

  5. Propícháme jemně vidličkou ať může unikat pára a pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C asi 30-35 min. dokud vrchní část skládanky mírně nezrůžoví.

  6. Po vychladnutí naneseme polevu a když čokoláda ztuhne, odkrojíme kraje a nakrájíme obdélníčky (čtverečky).

Poznámka

Je to lety vyzkoušený recept mé babičky. Není na tom co zkazit a výsledek Vám bude určitě chutnat.

Tento recept má mnoho variant co se náplně týče: kokos místo ořechů, povidla místo marmelády. Polevu je možno také obměnit (bílková, žloutková,sypaná..).

A pokud do kvásku nedáte tolik cukru (postačí 1 čaj.lžička), můžete dokonce skládat i "na slano"-hustý špenát+niva, kečup+sýr...

PROSTĚ FANTAZII A CHUTI SE MEZE NEKLADOU!!

Nechť Vám chutná :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 456 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Skládanka

  • Klara27P Klara27P

    hosta: super dekuji za info ????

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Klara27P: Nevím, jestli sem autorka ještě chodí, recept je devět let starý.... ale s nutelou asi ne, vždyť se bude ještě péci;-) - je to dost slušně popsané - těsto - čtyři díly - čtyři placky - postupně na sebe skládat a promazávat - pak vcelku péct. Zkuste se podívat i do podobných, říká se jim žerbo řezy.

    Odpovědět

  • Klara27P Klara27P

    llea.v: Dobry den z testa vyvalim 4 platy ktere pak davam na sebe??? A je mozne misto marmelady treba potrit nutelou???

    Odpovědět

  • včelka včelka(neregistrovaná)

    Já trouba,omylem jsem dala chybného smajlíka-ten palec bych prosila nahoru a velká omluva pro Ilea,mrzí mě to ;-(

    Odpovědět

  • Vcelka Vcelka(neregistrovaná)

    Moc krásně povedený řez,:-8:no:, peču ho každý rok kolem Nového roku.Recept mám také po mamince/bohužel už 15 let není s náma/,říkala mu ,,šebró řez,, asi valašská přesmyčka :-D
    Pokud ho moji milí hned ,,nesežerou,,je i trvanlivý.

    Odpovědět

  • petdoly petdoly

    úúúžasné, krásně vypadá a ještě lépe chutná, nemá to chybu, včera jsem napekla a dnes nic není, posílám bodík :yes:

    Odpovědět

  • llea.v llea.v(autor receptu)

    ..A ještě k dotazu Jany- jsem z Krnova,což je na severu Moravy, ale tento recept pochází z Moravy jižní, z rodiště mé,již zmiňované babičky. Janičko, pozdravuj babičku a pakliže budete skládanku péct, nechť Vám chutná. Babičky jsou velkým zdrojem zkušeností- doba se mění, ale rady a recepty babiček jsou neocenitelné a proto si jich važme!!

    Odpovědět

  • llea.v llea.v(autor receptu)

    Moc Vám všem děkuji za pochvalu a doufám, že si naši rodinou skládanku upečete a budete spokojení. K receptu: množství másla není překlep, pravdu je správně 350 g. Nemám sice vyzkoušeno menší množství, ale mám pocit, že upečené díly těsta by byly příliš suché. Nicméně, můžete to vyzkoušet a písněte. Poleva je, jak píše Magdalenka a jana, opravdu připravována nad parou.Je možno použít i rozpuštěnou čoko na vaření, bílkovou polevu či kombinaci obého.Také Yanull potěším, také jsem na karamel a zcela jistě jde použít i tuto variantu--jak jsem psala chuti a fantazii meze nekladou!! Děkuji mnohokrát a jelikož se vánoce blíží,jistě zanedlouho přihodím i další receptíky. Nazdárek

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Hore v recepte suroviny na polevu sú uvedené, ale nie postup - napr. všetko (nad parou) zmiešať a pod.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Myslím, že másla jde klidně ubrat, aspoň o 150g a ta poleva bude čokoláda, předpokládám, cukr, 100% tuk, kakao;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    je to výborné, ale taky se mi zdá toho másla moc, jinak i slaný nemá chybu :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    :-O:yes: neznám, ráda ozkouším ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ilea, ja to poznám ako žerbo rezy. Ale na 500 g múky dávam 250 g masla. Nemáš, prosím, preklep? Zdá sa mi toho masla u teba veľa.
    Tiež by som poprosila, napíš do receptu prípravu polevy. Určite to poteší viacerých.
    Recept je starý, klasika a múčnik dobrý.
    +

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Poslala jsem bodík a nyní píši. Moc pěkné, úhledné a určitě i výborné.:yes::yes::yes: Leo, chci se zeptat, nezkoušela jsi tuto skládanku péci v kombinaci ořechová náplň a karamelová poleva? Jestli ne, nevadí, já se ptám jen proto, že na karamelu "ujíždím" ;-):-K

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Take si ukladam.:yes:4:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: uzená polévka s kroupami z moravy recept vařená bílková poleva bílková poleva v páře žerbo rezy řezy skládanka bilkova poleva vařená žerbo žloutková poleva na páře žloutková poleva v páře bílková poleva vařená v páře recept od babi kynuté skládánky s ořechama jablkove skladanky bezlepkové žerbo kostky skladanky cukrovi vařená bílková poleva na beránka recept žerbo žerbořezy vanocni recepty jizni moravy bilkova poleva nad parou