Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karlštejnský koláč

Voňavý koláč s jablky je lahodný dezert, který spojuje jemné a křehké těsto se šťavnatými jablky. Tento velice jednoduchý koláč vám zpříjemní podzimní dny, kdy jsou jablka nejchutnější a nejdostupnější.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kacisek

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

hrnek = 250 ml plech 30 x 40 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 314 kJ /
5 094 kcal
Bílkoviny55,75 g
Tuky213,47 g
Vláknina41,00 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 48 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy717,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jablka očistíme a nastrouháme. Krok 2: Dokonale promícháme mouku s cukrem. Krok 3: Asi 2/3 sypké hmoty vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a stejnoměrně rozprostřeme. Krok 4: Na vrstvu mouky poklademe rovnoměrně vrstvu jablek, posypeme skořicovým cukrem, skořicí (hodně) a zbytkem mouky s cukrem. Krok 5: Na celou plochu koláče poklademe rovnoměrně plátky másla. Krok 6: Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Koláč je hotový, když utvoří růžovo-hnědou krustu.

TIP: Jak využít slupky od jablek

Zveřejněno 14. 4. 2013

Poznámka autorky kacisek

Jablka můžeme dochutit jako na štrůdl.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karlštejnský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jgnB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karlštejnský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jgnB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (33)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

MARTA: zkuste nůž s pilkou(dortový) nebo namočený v horké vodě.:-))

kritika paní Aleny mi připomíná rčení o Všeználkovi:no:,né že bych se chtěla dotknout vašich znalostí ohledně pečení a vaření. Já mám,ale jiný problém poraďte jaký nůž použít na krájení řezů ať politých čokoládou,krémových nebo s želatinou.Mám je vždycky kostrbaté a to vychladlé nebo z lednice a výsledek je stejný. Prosím o radu a děkuji:-K

poprve se mi moc nepozdaval,jablka byla jeste stavnata a kolac byl dost mokry,ikdyz jsem ho delala presne podle Vitkova receptu.Dneska jsem to tu cetla a skusila jsem znovu,ale jine davkovani a super!
Takze davka na velky plech:750g hrube mouky,250g kryst.cukr,jeden vanilkovy a jeden skoricovy a 1250g nastrouhanych jablicek.Na pec.papir nasypu 1/2 mouky smichane s cukrem,pokladu rovnomerne 1/2 nastrouh.jablicek,pak nasypu pulku ze zbyle mouky,opet jablicky a zasypu zbytkem mouky.Pak nakrajim tenke platky masla,abych pokryla celou plochu a pecu na 180st.az vrch krasne zcervena...je fakt vyborna...;-)

Laďka:Děkuji za reakci i když jsem byla přesvědčená že už koláč zkoušet nebudu,zkusím ještě podle vašeho návodu a dám do dortové formy.Pečení zdar:-D:-K

v čem to pečete? na plech je toho asi málo? :-O

PaníDagmar 19. 10. 2013 13:32
Mužu tam dat heru jako maslo ??? :-)

helwe59: Bohužel jsem na tento recept narazila až teď :-8, tak snad ještě stojíte o odpověď - já dělám z 250 ml hrubé mouky, dětské krupičky a cukru (250 mililitrů od každého). Tuto "hromadu" rozdělím na 3 části, a jablka strouhám, takže pustí hodně šťávy. Dělám v dortové formě o průměru 23,5 cm. Je pravda, že koláč je lepší až druhý den, když zvláční.

Jana Remkova: Ďakujem Janka, len som sa nechcela dotknúť autorky :-8

tejaja: Terezko, krásná fotka a kritika přece nevadí, když není vysloveně rýpavá. Ty jsi vyzkoušela a máš plné právo říct, co ti na něm případně nechutnalo;-)

Já souhlasím s Terezkou, mě tenhle koláč taky neoslovil, dělám jiný, typ švédského a ten nám moc chutná.

Koláč bol voňavý, chutný, ale akosi dosť tvrdý. Je to pravdepodobne tým, že ho nič nekyprí. Asi som výnimka, ale viac ho asi robiť nebudem, dám prednosť iným jablkovým koláčom. :-8 Ospravedlňujem sa, nemá to byť kritika, ako vidím, väčšine chutí. ;-)

Dneska jsem ho upekla a je moc dobrý:yes::yes::yes::yes:

Pani Aleno,Vy jste asi vynikající kuchařka,která má hodně kuchařské fantazie.Každý nemá takový talent jako Vy,ale to ještě neznamená,že když znáte nějaký recept(třeba z televize)tak ho musí znát automaticky každý.Ja taky hodně peču a ráda pročítám recepty,které tu dávají ostatní fanynky pečení a nikdy by mě nenapadlo kritizovat tyto recepty.Já bych chtěla vědět jestli,když umíte tak dobře kritizovat,tu máte nějaký svůj originální recept:-?

Alexiss:opravdu ne

jirholu: Díky moc, tak nejspíš zkusím, jablka by byla, chuť taky. :-p:-8:-8:-D

Alexiss: Opravdu se tam žádný prášek do pečiva nedává. Dnes jsem koláč pekla, povrch jsem pokladla plátky másla. Po upečení jsem ho ještě horký celý na plechu nakrájela a nechala vychladnout. Koláč je opravdu výborný :-p:yes:.

Laďka:To snad né a to jen z té dávky co je psaná v receptu?Do čeho jste to dávala péct 3 vrstvy?

Mám dotaz-opravdu se tam nedává prášek do pečiva? Do suché směsi na švédský koláč se dává, tak mě to trochu mate. :-O

helwe59: másla stačí polovina,já ho rozpustím a opatrně poleju celý koláč, aby tuk pokryl rovnoměrně celou plochu. A to mám 5 vrstev (3 suché směsi a 2 jablek).

Nedá mi,než přidat mou zkušenost s tímto receptem.V sobotu koukala,né že bych o koláči nevěděla,udělala a vyhodila,to jsem ještě mazala pro celé máslo!Byl mastný a i když jsem použila pečící papír trochu potřený tukem se mi přilepil.Chutově byl dobrý ale ta mastnota mi vzala chut někdy to zkusit znova.Nevím kde jsem udělala chybu,šla jsem podle receptu.:-O;-(

Marie: souhlasím:-!:yes: Komentáře některých lidí jsou fakt hnusné :no:

Paní Aleno! Lidé jako jste Vy by neměli na tyto stránky vůbec chodit!
Nejsem registrovaná ale chodím ráda i na stránky co se týká receptů
protože ráda peču a vařím.Tyto stránky jsou aby si lidé přeposílali své oblíbené nebo nové recepty které získali od přátel atd.
Kdyby určitý recept byl na těchto stránkách receptů třebas 10x je to úplně jedno,alespoň si jej osvěží všichni v paměti.
Kdyby byli všichni takoví jako jste Vy tak by to odradilo spoustu
kuchařek na tyto stránky chodit.Co z toho plyne?Jste člověk sobecký,arogantní a nemáte ráda lidi,jen sama sebe.Zamyslete se nad sebou a něco s tím udělejte,s takovým přístupem moc kamarádů asi nemáte.:-//

Evaoninka 15. 4. 2013 04:17
Také ho občas peču, jen ještě před nasypáním směsi pekáč hodně vytřu tukem. Rozinky, ořechy, nebo i kousky jiného ovoce s jablky přidávám dle chuti.Ale také to znám jako sypaný koláč.
Pro paní Alenu" Zlá slova jsou jako bumerang".

zasy: Výstižně napsáno. Také sem z těchto důvodů nedávám žádný recept:-)))
A o koláči jsem také neslyšela, a to opravdu nejsem žádná začátečnice. Koláč vyzkouším:yes:

zasy: Naprosto souhlasím.:yes: Já ho neznám. Taky fakt nevím, jak bych ho našla třeba pod názvem.."Indické džaldí-džaldí"

Velice ráda sem chodím a pročítám recepty, i komentáře. Ráda vařím a peču, sbírám kuchařské knihy, receptů mám nepřeberné množství, ale zásadně sem nedávám své recepty a to z důvodu, že se mi nelíbí komentáře typu paní Aleny. Lidi oč jde, ne všichni mají možnost neustále sledovat a pročítat všechny přidané recepty. Nehledě na to, že každý zná recept, třeba i pod jiným názvem.
Paní Alenko, peču snad že všech druhů těst a to léta, ale osobně, jsem o KARLŠTEJNSKÉM koláči slyšela, až opravdu v prostřeno, když jej pekl p. Vítek. Ano, hned jsem si našla recept a upekla jej. Byl opravdu výborný. NECHÁPU, PROČ JSOU NA SEBE LIDIČKY ZLÝ I NA TAKOVÝCHTO WEBOVÝCH STRÁNKÁCH. ;-( Oč jde???

zase jedna kuchařská hvězda, co se dívala na Hobby ...., kde ho v sobotu pekl s Bohdalovou P. Vítek. Kuchařko, tento koláč znají všicnni od Aše po Užhorod, aspoň 30 let a koluje na všech!!! webech. klidně jste si tento dokonale opsaný recept odpustit.:no:

Také si ho vylepšuji rumovými rozinkami a sekanými ořechy.:-D

:-)):-)) Já tomu říkám sypanej koláč :-)) Dělávám ho často, je to rychlý a moc dobrý :yes::yes: Ještě dávám rozinky hodně namočené v rumu , a tím rumem co také pokapu ;-)

Tématické fráze:
karlštejnský koláč pavel vítek, sypaný jablečný koláč karlštejnský, jablkový koláč podle pavla vítka, karlstejnsky kolac pavla vitka, karlštejnský jablkový koláč, karštejnský koláč, karlštejnské řezy, karlštenský koláč, kolac podle pavla vitka, karlštejnsky jablečný koláč, karlštejský koláč, jablkový koláč pavla vítka, jablkový koláč od pavla vítka, jablečný koláč podle pavla vítka, karlštejnský štrůdl, karlštesky kolač, sypaný karlstejnsky kolac, sypaný koláč pavla vítka, karlštejnský sypaný koláč, dýňová polévka pavla vítka

Suroviny:
jablko, mouka polohrubá, máslo, cukr krupice, cukr skořice, skořice mletá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu