Balkánský lonac

Suroviny

400 g vepřového masa
200 g rajčat
200 g fazolových lusků
200 g čerstvých paprik
200 g lilku
dost česneku
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do pekáčku dáme maso, nakrájené na kostky, osolíme očesnekujeme, pak dáme vrstvu pokrájených rajčat na čtvrtky, nakrájený lilek na proužky, rozlámané fazolové lusky, a pokrájené papriky. Vše ještě dochutíme solí a česnekem.

  2. Pekáček si ovážeme navlhčeným pergamenovým papírem, na 3 místech propíchneme špejlí, aby mohla unikat pára a dáme péct do středně vyhřáté trouby a péčeme doměkka asi 1 hodinu.

Poznámka od kuchařky

Lonak nepodléváme a pečeme zvolna, zelenina nám udělá výbornou šťávu.

Zdroj: recept mám z Chorvatska

Komentáře k receptu Balkánský lonac

  • Lenka23 Lenka23

    Vypadá to moooc dobře,dnes jsem se rozhodla že to zkusím:-):yes:

    Odpovědět

  • Teruna Teruna

    Lonac vypadá moc hezky jenže nám moc nejel, byl mdlé chuti :-(

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    Moc se mi to líbí.:yes:.Posílám bodíka

    Odpovědět

  • Míša Míša(neregistrovaná)

    Recept znám - klasické výborné balkánské jídlo z jednoho hrnce :-):yes: mňamka pro milovníky jak masa, tak zeleninky. Jen bych měla připomínku - sice se píše lonac , ale nečte se lonak - čte se tak, jak se píše LONAC ( což v překladu znamená hrnec - takže balkánský hrnec ) Jinak originál je lonac BOSANSKI - tak je to uvedeno ve všech kuchařkách ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jani R.,to někdy udělej, nedá to žádnou práci:-!všechno pokrájíš, dáš do pekáčku, zabalíš mokrým papírem a už se to jen peče. Je to opravdu dobrý, to co je na fotkách, jsme zežrali(pardon,jinak se to nedá říct)ve dvou:-!:-!:-!:-p;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bibi, vypadá to nádherně, já jsem si na to netroufla a dívala jsem se na to:-//:yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tohle znám, jen nedávám fazolové lusky, tedy se to i jmenuje jinak,:-D, takže vyzkouším. Jinak já nejraději dělám z plecka nebo krkovičky.;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    maris,jako třeba z krku ap., nemusí být zrovna to nejkvalitnější a nejdražší;-)tak je to myšleno, ale udělat to můžeš z jakéholiv masa z prasátka.:-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Bibinko, co tím myslíš - přední vepřové ?:-O

    Odpovědět

Tématické fráze: balkánská kuchyně recepty balkánské jídlo balkánské recepty recepty balkánské kuchyně veprovy krk balkánský hrnec balkánské maso balkanske rezy fazolove lusky s veprovym masem fazolové lusky s masem vepřové přední balkánská kuchyně chorvatska kucharka balkánské jídla vepřové po balkánsku vepřové přední recepty balkánské řezy recept balkánské fazole veprovy lonac vyborne veprove maso