Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakytníkový sirup zastudena

Rakytník je nadupaný vitamíny a sirup připravený šetrným způsobem zastudena jich většinu uchovává. Pokud máte tento keř na zahradě nebo v blízké přírodě, určitě si jeho léčivou sílu nenechte ujít a vyrobte si s námi rakytníkový sirup zastudena.

Hodnocení receptu je 5,0 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava)

16. 10. 2013 20:29

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie29 036 kJ / 6 940 kcal
Bílkoviny10,00 g
Tuky60,00 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 580,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Rostlina rakytníku se využívá skoro celá, ale plod je nadupaný kdejakými vitamíny (skoro všemi) a v kůře a trnech údajně přítomný alkaloid hippopein má protinádorovou aktivitu. Léčivý olej je přítomen ve všech částech rostliny, ale nejvíce v plodu. Na rostlině se vyskytuje mnoho trnů, jejichž špičky se po dostatečně hlubokém zabodnutí odlomí tak, aby z vás nekoukaly ven, ale je fakt, že vám dost rozptylují specifickou bolestí pozornost na cokoliv jiného. Trnů obdržíte obvykle značnou zásobu při sklizni a při jakémkoliv přiblížení se na nepozorný dosah. Musíte si uvědomovat, že se tak vlastně léčíte, neboť kůra trnů se léčebně využívá také. Rakytník vás ve svém křoví umí pěkně a nezapomenutelně odlovit, i když nemá trny zahnuté jako přítulnější kolega šípek. Má je ale delší – až 8 cm. Je vám určitě jasné, jak jsem nabrala tyto životní zkušenosti.

Plody lze sklízet po dozrání, ale jsou velice kyselé a trpké. Při sklizni začerstva získáte malé množství plodů a velké množství bolestivých šrámů bez ohledu na pomůcky, šikovnost a ochranné prostředky. Lepší verzí je nechat plody na větvičkách zmrznout a potom je z nich oklepat. Někdo plodonosné větve i ořezává a vkládá do velkých mrazáků, nedodá-li mráz příhodně příroda. Chce to alespoň mínus 10 °C. Potom je práce celkem snadná a rychlá. Já použila metodu č. 1 - o sklizni po zmrznutí jsem dosud nevěděla, ale zcela jistě nezapomenu příští rok :)

Poslední fotografie keře je zkopírovaná z internetu, zapomněla jsem neotrhaný vyfotit, jen pro vaši informaci, jak keř s plody vypadá. Pokud to někomu vadí, odstraním ji, koneckonců si může obrázek kdokoliv "vygooglit".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Kokoska Kokoska

17. 10. 2013 06:55

pila jsem od kamarádky rakytník ve slivovici a musím říct že výborný...taky říkal jeden známej že je výborný na erekci :):-D:yes:

Ivana Ch

17. 10. 2013 05:11

Rakytníkový sirup i likér jsem už ochutnala, nám chutnalo obojí. Chtěli jsme mít svůj keř na zahrádce. Musí být vždy keř samčí i samičí. V Ředhošti jsme jednou na ně narazili, pán přísahal že je to samec i samice. Keře už máme asi 8 let a pořád nic. Budeme je muset vyhodit a koupit nové někde u odborníka. Ty naše jsou zcela určitě stejného pohlaví. Škoda že se to nepovedlo.

AniCiz

16. 10. 2013 22:17

parádní věc...a kdepak jsi byla na něj?:yes::-K:-K:-K

zizala zizala (moderátorka)

16. 10. 2013 21:12

Super, ochutnala jsem likér a taky byl moc dobrej :-p:-p

hosta hosta

16. 10. 2013 20:43

ivulinka: No, doufám, že bude zdravá Ema, pokud ji přesvědčíme, aby to užívala:-D

ivulinka ivulinka

16. 10. 2013 20:33

Úžasné, hned bych si udělala tento zázračný sirup, ale já snad ještě nikdy neviděla ten rakytník, spěchám s bodem:yes: a už teď závidím, jak budeš celou zimu zdravá;-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recepty z rakytniku rakytnik recepty rakytníkové výrobky recepty rakytníková štáva výroba kdy se sklízí rakytník šťáva z rakytníku recept rakytnikova stava recept domácí štáva z rakytníku rakytníkové výrobky rakytník v medu recept domácí recepty z rakytníku domácí rakytníková šťáva rakytníková šťáva za studena rakytnik recept výroba rakytníkového sirupu stava z rakytniku šťáva z rakytníku za studena rakytníkový sirup recept na imunitu šťáva z rakytníku výroba co z rakytniku recepty

Suroviny: rakytník, cukr krupice, kyselina citronová

TopRecepty.cz

Rakytníkový sirup zastudena

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mkvA