Suroviny
Porce: 8-10 dílků
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 798 kJ / 4 493 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 98,77 g |
Tuky | 222,05 g |
Vláknina | 24,00 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 261 mg |
Sůl | 0,59 g |
Sacharidy | 512,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve si zaděláme těsto. Všechny přísady na těsto smícháme na pomoučněném vále a důkladně propracujeme. Pozor! Těsto je opravdu velmi křehké a může se stát, že se bude stále trochu drolit. Pokud by se drolilo příliš, přidejte trochu rozpuštěného másla. Po propracování těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho nejméně na půl hodiny rozležet do lednice, můžeme ho ale také udělat den předem.
Krok 2: Když je těsto v lednici, můžeme si umíchat náplně. Nejprve umícháme makovou náplň, protože musí vychladnout. Do malého kastrůlku dáme mléko a začneme ho ohřívat. Když se mléko začíná vařit, nasypeme do něj mák a cukr. Důkladně zamícháme.
Krok 3: Když se směs opět začne vařit, přidáme strouhaný perník a švestková povidla. Důkladně rozmícháme aby v náplni nebyly žádné hrudky a provaříme. Náplň zhoustne tak, že půjde dobře roztírat. Po té, co sundáme kastrůlek z plotny rozmícháme v náplni rum. Necháme náplň vychladnout.
Krok 4: Začneme s tvarohovou náplní. Rozinky spaříme horkou vodou, nebo je na chvíli zalijeme rumem (já osobně je raději spařuji vodou). Do misky dáme tvaroh a cukr a rozmícháme ho se žloutkem. Pokud máte raději sladší tvaroh, přidejte ještě moučkový cukr. Do náplně přidáme rozinky.
Krok 5: Uleželé těsto vyndáme z lednice a opět propracujeme na pomoučněném vále.
Krok 6: Těsto by mělo být křehké, ale nemělo by se už drolit. Pokud se drolí, přidejte trochu másla a propracujte.
Krok 7: Z těsta odebereme asi dvě třetiny. Ty rozválíme na tenkou placku. Tuto placku přendáme do formy, ve které je pečicí papír anebo je vymazaná a vysypaná moukou.
Krok 8: Placka by měla být tak velká, aby pokryla dno a okraje koláčové formy. Začneme plnit.
Krok 9: Zhruba v polovině formy si vytlačíme drážku, do které zasadíme váleček z těsta.
Krok 10: Vzniknou nám tak 2 poloviny koláče. Do jedné poloviny rozetřeme tvarohovou náplň na jejíž vrch opatrně rozetřeme jahodovou marmeládu. Na dno druhé půlky rozetřeme makovou náplň na kterou navrch rozetřeme švestková povidla (povidla můžeme trošku rozmíchat s rumem či mlékem aby se snáz roztírala).
Krok 11: Ze zbylé třetiny těsta vyválíme placku, kterou rozřežeme na proužky a na vrchu koláče vytvoříme mřížku. Tuto mřížku potřeme bílky, které nám zbyly z vajec. Mřížku posypeme plátky mandlí.
Krok 12: Koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 30-40 minut.
Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.
Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.
Zveřejněno 26. 11. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dvojctihodná crostata po česku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok7r
Moje poznámka
Dvojctihodná crostata po česku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok7r
Nejnovější recepty
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno před 7 hodinami
Mladé zelí s klobásou à la bigos
Přidáno před 7 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky s jogurtovým přelivem
Přidáno před 8 hodinami
Grilovaná cuketa s masovým válečkem a párkem
Přidáno před 8 hodinami
Tartaletky ve tvaru čtverce s krémem a ovocem
Přidáno před 8 hodinami
Piškotové kousky s krémem z mascarpone
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Minutkové kuřecí nudličky
Anvei před 3 hodinami
Cuketa Bezděk
ivka 125 před 6 hodinami
Borůvkový máslový koláč
martiline před 7 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Barča před 7 hodinami
Americké lívance se skořicovým sirupem
kucharicek14 před 8 hodinami
Španělská polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Jablečno-tvarohový cheesecake na plech
Terkat před 10 hodinami
Pečené krůtí stehno s cibulí
Limek před 10 hodinami
Hrníčková bublanina
zuzanaji před 12 hodinami
Banánové muffiny s čokoládou
brtna před 13 hodinami
Tématické fráze:
crostata,
jahodová crostata,
crostata s tvarohem,
krostata,
crostatta,
crostata koláč s tvarohem,
babiččiny dvojctihodné koláče,
crostata recept,
recept italská crostata s jahodami,
crostata jahodova,
jak zpracovat zbylý tvaroh na strouhání,
recept na pasta frolla,
maková crostata,
crostata se švestkama,
polopate kolac s jahodami,
crostata kolač,
proc se droli mak na kolaci,
recept na testo pasta frolla,
jahodova crostata,
jahodov8 croscata
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
kůra citronová,
sůl,
mák mletý,
cukr moučkový,
mléko,
perník strouhaný,
povidla švestková,
rum,
tvaroh plnotučný,
žloutek,
cukr vanilkový,
rozinky,
jahodová marmeláda,
povidla švestková,
bílek,
mandle plátkové
Komentáře (13)
Píšete:"Já vím, ale zní to tak-nejak, co já vím, blbe."
Ano, máte recht..., ale nemyslím ten název receptu
Jitkas:
Ano, máte recht, křehká těsta (pokud nejde o třená těsta), se dělají z vychlazených surovin
Odkud víte, ze je dulezitý, kdyz ho nemáte?
A to "a" není dlouhé, jenom je na nem prízvuk, ne tak jak v cestine, kde je na první slabice...
Já vím, ale zní to tak-nejak, co já vím, blbe.
https://www.google.cz/?gws_rd=cr&ei=Za6UUtfkLcaBtA...
Zmente ten název.
Dekuji.