Dvojctihodná crostata po česku

Nina.Angels Kuchařka: Nina.Angels

Doba přípravy: 90 minut (30min chladnutí, cca 30min pečení) 8-10 dílků Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 12 názorů

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
150 g nesoleného rozpuštěného másla (možno použít i tuky na pečení, např. Heru)
3 žloutky
citronová kůra
špetka soli
Maková náplň:
100 g mletého máku
100 g moučkového cukru
250 ml mléka
strouhaný perník
švestková povidla
lžička rumu
Tvarohová náplň:
1 vanička plnotučného tvarohu (250 g)
1 žloutek
1 vanilkový cukr
rozinky
jahodová marmeláda
švestková povidla
bílek
plátky mandlí navrch
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si zaděláme těsto. Všechny přísady na těsto smícháme na pomoučněném vále a důkladně propracujeme. Pozor! Těsto je opravdu velmi křehké a může se stát, že se bude stále trochu drolit. Pokud by se drolilo příliš, přidejte trochu rozpuštěného másla. Po propracování těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho nejméně na půl hodiny rozležet do lednice, můžeme ho ale také udělat den předem.

  2. Když je těsto v lednici, můžeme si umíchat náplně. Nejprve umícháme makovou náplň, protože musí vychladnout. Do malého kastrůlku dáme mléko a začneme ho ohřívat. Když se mléko začíná vařit, nasypeme do něj mák a cukr. Důkladně zamícháme.

  3. Když se směs opět začne vařit, přidáme strouhaný perník a švestková povidla. Důkladně rozmícháme aby v náplni nebyly žádné hrudky a provaříme. Náplň zhoustne tak, že půjde dobře roztírat. Po té, co sundáme kastrůlek z plotny rozmícháme v náplni rum. Necháme náplň vychladnout.

  4. Začneme s tvarohovou náplní. Rozinky spaříme horkou vodou, nebo je na chvíli zalijeme rumem (já osobně je raději spařuji vodou). Do misky dáme tvaroh a cukr a rozmícháme ho se žloutkem. Pokud máte raději sladší tvaroh, přidejte ještě moučkový cukr. Do náplně přidáme rozinky.

  5. Uleželé těsto vyndáme z lednice a opět propracujeme na pomoučněném vále.

  6. Těsto by mělo být křehké, ale nemělo by se už drolit. Pokud se drolí, přidejte trochu másla a propracujte.

  7. Z těsta odebereme asi dvě třetiny. Ty rozválíme na tenkou placku. Tuto placku přendáme do formy, ve které je pečicí papír anebo je vymazaná a vysypaná moukou.

  8. Placka by měla být tak velká, aby pokryla dno a okraje koláčové formy. Začneme plnit.

  9. Zhruba v polovině formy si vytlačíme drážku, do které zasadíme váleček z těsta.

  10. Vzniknou nám tak 2 poloviny koláče. Do jedné poloviny rozetřeme tvarohovou náplň na jejíž vrch opatrně rozetřeme jahodovou marmeládu. Na dno druhé půlky rozetřeme makovou náplň na kterou navrch rozetřeme švestková povidla (povidla můžeme trošku rozmíchat s rumem či mlékem aby se snáz roztírala).

  11. Ze zbylé třetiny těsta vyválíme placku, kterou rozřežeme na proužky a na vrchu koláče vytvoříme mřížku. Tuto mřížku potřeme bílky, které nám zbyly z vajec. Mřížku posypeme plátky mandlí.

  12. Koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 30-40 minut.

    Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.

Poznámka

Recept na těsto jsem převzala z mého oblíbeného blogu Angel inspiration http://angel-fashion-inspiration.blogspot.cz/2013/...

Vytvořila jsem ale 2 typy náplní, protože u nás je to bitva, 2 lidi jedí mák a nejedí tvaroh, 2 lidi jedí tvaroh a nejedí mák, tak jsem se pokusila vyjít vstříc nám všem. Samozřejmě se to dá ale zjednodušit tak, že zvolíte pouze jednu náplň, např. marmeládu, a tou vyplníte celý koláč a navrch dáte mřížku. Já si ale při tvoření vzpomněla na babiččiny dvojctihodné koláče a neodolala jsem. Doufám, že se Vám recept bude líbit a je dost srozumitelný pro všechny ;)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dvojctihodná crostata po česku

  • Nina.Angels Nina.Angels(autor receptu)

    Upřímně mám to máslo rozpuštěné v podstatě jen proto, že se mi tak lépe zapracovává do těsta, ale je možné, že původně bylo máslo z lednice. Přiznám se, že jsem prostě recept upravila pro svoje potřeby, nedržím se úplně toho původního. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Eva Hrabovská:
    Píšete:"Já vím, ale zní to tak-nejak, co já vím, blbe."
    Ano, máte recht..., ale nemyslím ten název receptu:-D


    Jitkas:
    Ano, máte recht, křehká těsta (pokud nejde o třená těsta), se dělají z vychlazených surovin:yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Eva Hrabovska: Nemam, ale jsem presvedcena, ze Vy ano, neb se jim prilis zabyvate a byla to pro Vas jen prilezitost, jak se pobavit. Vysvetlila jsem to tzv. polopate a rychle, aby to nenarusovalo Vase priliz jemne citeni. Jasne, ze to neni dlouhe A, neb v italstine neexistuje, ale tady jako takove se cte. A jenom dotaz pro autorku, proc to maslo je prepustene, neb "pasta frolla", tedy krehke maslove testo na crostattu, se vzdy dela naopak s vychlazenym maslem a melo by se rychle zpracovat a nechat odpocinout v lednici. Nemelo by se tzv. moc zahrivat.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eva Hrabovská: Odkiaľ viete ako sa píše a vyslovuje, keď ho nemáte? :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Eva Hrabovská Eva Hrabovská(neregistrovaný)

    Jitkas:
    Odkud víte, ze je dulezitý, kdyz ho nemáte?
    A to "a" není dlouhé, jenom je na nem prízvuk, ne tak jak v cestine, kde je na první slabice...

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Crostata se cte Krostàta, 1.A je dlouhe. Jinak ma pravdu tejaja, velmi dulezity organ.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tejaja: já se rozchechtala, až mi tečou slzy :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eva Hrabovská: a čo vám je na tejto časti pánskeho tela nepríjemné ? Je predsa veľmi dôležitá :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Eva Hrabovská Eva Hrabovská(neregistrovaný)

    spagetka:
    Já vím, ale zní to tak-nejak, co já vím, blbe.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eva Hrabovská: Nemáte pravdu, rozklikněte si odkaz a uvidíte, co tu je receptů s tímto názvem
    https://www.google.cz/?gws_rd=cr&ei=Za6UUtfkLcaBtA...

    Odpovědět

  • Eva Hrabovská Eva Hrabovská(neregistrovaný)

    Ten název je neprijemný - zdá se, ze to má být prostata.
    Zmente ten název.
    Dekuji.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Něco podobného jsem jedla u kamarádky, nevím, jestli to bylo přesně ono, ale moc mi to chutnalo. Jelikož u nás jedou obě varianty, mák i tvaroh, nebude problém to zkusit, ukládám a boduuju hned, neb u nás to chutnat bude, to už vidím ;-):-p:yes: Za foto se neomlovej, jde o recept a fotka je jen ilustrací, každopádně :-p:-p:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: crostata jahodová crostata crostata s tvarohem krostata crostatta crostata koláč s tvarohem babiččiny dvojctihodné koláče crostata recept recept italská crostata s jahodami crostata jahodova jak zpracovat zbylý tvaroh na strouhání recept na pasta frolla maková crostata crostata se švestkama polopate kolac s jahodami crostata kolač proc se droli mak na kolaci recept na testo pasta frolla jahodova crostata jahodov8 croscata

Zapomněl/a jsem heslo