Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polské pirohy

Typické polské pirohy z nekynutého těsta můžeme připravit s rozličnými náplněmi. Tentokrát je naplníme vepřovým masem, kysaným zelím a hříbky. Můžeme si je dát jen tak, nebo s trochou másla a zakysané smetany.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jajina90 Jajina90

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 90 min

150 min (60 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 506 kJ /
2 750 kcal
Bílkoviny162,60 g
Tuky62,40 g
Vláknina27,00 g
Cholesterol 240 mg
Sodík 293 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy371,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyjeme krkovici a dáme ji vařit. Zelí dáme do jiného hrnce, podlijeme vodou, lehce osolíme a do vody můžeme hodit půlku bujónu nebo rovnou zalijeme vývarem. Maso vaříme asi 75 minut, zelí přibližně 30 minut. Houby uvaříme také. Vše necháme vystydnout. Krok 2: Zelí zbavíme přebytečné vody. Maso, zelí i houby umeleme. Použijeme mlýnek na maso, ale pokud máme, můžeme použít i food processor. Pokud se do něj vejde vše naráz, můžeme mixovat dohromady. Směs dochutíme solí a pepřem. Krok 3: Z hladké moukysoli a vody vypracujeme těsto, které se nebude lepit a zároveň půjde dobře vyválet. Podle konzistence přidáme mouku nebo vodu. Necháme jej odležet asi 30 minut. Těsto vyválíme na tloušťku asi 1-2 mm. Krok 4: Sklenkou o průměru 4-5 cm vykrajujeme z těsta kolečka. Lžící nabíráme směs, klademe ji na kolečka těsta a tvarujeme pirohy do naducaných polokroužků. Krok 5: Slepený okraj polokroužku můžeme dekorovat přimáčknutím vidličky. Pirožky dáme na pár minut vařit do lehce posolené vody. Krok 6: Během vaření je občas zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Když jsou hotové, vyplavou na povrch. Krok 7: Pirohy podáváme s kouskem másla a kysanou smetanou.

TIP: Pirohy - oblíbená pochoutka

Zveřejněno 2. 1. 2014

Poznámka autorky Jajina90

Recept jsem získala od kamarádčiny babičky z Polska. I když jsou pirohy časově náročnější jídlo, dělám je ráda. Jak získáte grif, jde to snadno. Navíc se dají snadno zamrazit a vám pak třeba odpadne starost co k večeří. Dají se jíst i samotné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polské pirohy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MgNQ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polské pirohy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MgNQ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

pierogy/pelmeně/pirohy - máme rádi s různými náplněmi (dáváme si v Polsku i na východním Slovensku, dělám i doma) - s touto náplní neznám, ale určitě vyzkouším :-K

Ano, také moje maminka dělala pirohy stejné chuti a dvou druhů náplně. Je to časově náročné, ale v mrazničce zásobu oceníte. Děkuji za recept.

Matějková Helena 8. 8. 2015 08:57
Přátelé, i já vzpomínám na polské pirohy, boršč i jiná jídla. Moje maminka se narodila v Polsku, ale odstěhovali se do Prahy, tady se vdala. Za války měla hodně příbuzných v Krakově i Zakopaném, bohužel všichni ve válce přišli o život. Maminka to vyprávěla, ale bohužel zemřela rok po válce a nechala tu tatínka a dvě děti, tedy mně, jsem ročník 34 a bratra, ročník 40. Tatínek nemohl unést smrt maminky a ta tři měsíce si pustil plyn. Mně ale vzpomínky i láska zůstaly a tak při Vašem čtení receptů jsem zavzpomínala. Pirohy jsem jednou dělala podle knížky pana Náhlovského z jedné knihy J.Bohdalové - Hádej, kam půjdem na večeři. Pozdravuji všechny. ;-(

Hodne dlouho jsem hledala recept ktery pouzivala moje maminka a konecne ho mam.Dik.:-p:-):yes:

Těsto dělám stejně, jen dávám jinou náplň:
1 kostka tvarohu+ 30dkg uvařených brambor řádně promíchat, až vznikne taková "pasta", osolit, a okořenit čersvě mletým pepřem.
Recept mám také z Polska.

Tématické fráze:
polske pirožky, polske recepty, polské pirohy-recept, polske pyrohy, polské pirogy, polské pirogi, pirohy, polské pirohy s mletým masem, pirohy recept, jak dlouho vařit pirohy, polské pirohy s masem, pirožky polské, polské pirožky recept, pirogi polské recept, recept polskych pirohov, pirožky recept, pirohy v praze, recepty na pirožky+video, recept na pirohy, pirogy recepty

Suroviny:
krkovice vepřová, zelí kysané, houby, sůl, pepř mletý, bujón, mouka hladká, voda, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu