Staročeské placky z žaludové mouky

petram Kuchařka:

Slané pečivo 7 názorů

Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů
59

Suroviny

200 g pohankové mouky
100 g žaludové mouky
1 kávová lžička mletého kmínu
1 kávová lžička soli
200 ml vody
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin zaděláme vláčné nelepivé těsto, vodu přiléváme po částech až do požadované konzistence.

  2. Na plech vyložený pečicím papírem z těsta vytvoříme 3-4 mm vysokou placku (nebo několik menších).

  3. Pečeme při 160°C 20 minut. Hotovou placku pokrájíme na menší kousky a podáváme například pomazané oblíbeným tukem (Staročeši by určitě zvolili sádlo.), k polévce nebo s oblíbenou pomazánkou (nejlépe by mi k tomu seděla tvarohová s bylinkami).

Poznámka

Dnes se na stránkách objevil neúplný recept na žaludové placky. Já jsem tyto pekla minulý víkend, ale ještě jsem se nedostala ke vložení sem na stránky. Protože recept vyvolal velkou diskuzi, vkládám ten svůj. Snad se bude někomu hodit.

Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se žaludy používaly jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách.

Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík. Dále je významným zdrojem vitaminů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeské placky z žaludové mouky

  • TerezaVe TerezaVe

    Díky za tip. Budu muset zkusit příště. Manželovi chutnaly, takže zmizely ještě včera večer všechny (z poloviční dávky) a suché. :-)

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    TerezaVe: Díky za vyzkoušení. Uznávám, že ve slané variantě mi žaludová mouka také zvlášť nechutná, osvědčila se mi víc na sladké sušenky. Ale tyto placky nebyly špatné ani v bezmléčné variantě, potřené kvalitním bezmléčným tukem (Alsan) a posypané čerstvou pažitkou.

    Odpovědět

  • TerezaVe TerezaVe

    Placky jsem dnes vyzkoušela ze zbytku žaludové mouky. Trošičku mi popraskaly. Asi jsem dala málo vody a pekla na 175, ale na chuť to vliv jistě nemá.
    Obecně žaludová mouka není mou favoritkou, ale oceňuji jejich křupavost a třeba jim přijdu taky časem na chuť s nějakou dobrou pomazánkou.
    (Přidávám se k teoretizování bezmléčných dietářů, že by s tvarohem byly asi dobré. :-)))) Díky za recept.

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Ja mam bezlepkovu dietu,a vyskusam tieto placky namiesto chleba v sobotu upiect

    Odpovědět

  • Danca Danca

    Žaludovou mouku jsem nedávno koupila (poprvé), chtěla jsem péct sušenky, ale asi vyzkouším tyto placky, vypadají super:yes:

    Odpovědět

  • Kamilla Kamilla

    Tyhle placky jsem si zamilovala, chutnají báječně.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:vyzkouším,zrovna jsem nedávno okukovala žaludovou mouku:-K:-K:-K

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo