Svíčková na smetaně - Honzova improvizace

Jarmilprdel Kuchař: Jarmilprdel

Hovězí maso 9 názorů

Suroviny

Hovězí zadní (pokud se zadaří tak hovězí krk má kus krásného a libového masa - je to sice přední, ale výborné a šťavnaté maso)
mrkev
celer
petržel
cibule
citron
smetana ke šlehání
slanina
olej
cukr
sůl
celý pepř
nové koření
bobkový list
tymián
trocha instantní jíšky
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujte slaninou a orestujte na rozpáleném tuku ve velké panvi. Orestované maso vyndejte a vložte do pekáčku.

  2. Do pánve, ve které jste restovali maso přidejte ještě trochu oleje a vložte na kousky (2x1 cm) nakrájenou mrkev, celer, petržel a na půlkolečka nakrájenou cibuli (zeleniny je dohromady tak o čtvrtinu víc než masa - všeho moc škodí).

  3. Po pár minutách restování přidejte sůl, celý pepř, celé nové koření, bobkový list a špetku tymiánu. Restujte dalších cca 10 minut, přidejte celou půlku pořádně omytého citronu a lžíci cukru(krupice nebo krystal). Ještě chvilku restujte.

  4. Až bude mít základ hezkou zlatou barvu, tak to všechno vyklopte do pekáčku k orestovanému masu (včetně té půlky citronu).

  5. Do použité pánve dejte trochu vody (ať nepřijdete o všechnu tu dobrotu, co zůstala v pánvi), na sporáku jen rychle ohřejte a vylejte k masu a zeleninovému základu.

  6. Zavřený pekáč dejte do předehřáté trouby (175 - 180 stupňů) a pečte přiklopené doměkka. Každých 30 minut se na to koukněte, trochu to promíchněte a pokud je třeba, tak přidejte trochu horké vody.

  7. Až bude maso měkké, tak ho vyndejte a vracíme se z trouby ke sporáku. Zelenina se hezky rozvařila a vznikla hezká tmavá šťáva. Vyndejte citron, bobkový list a pokud se povede, tak všechny kuličky koření. Prǐdejte k tomu trošku vody a propasírujte to přes jemné sitko (je to sice pracnější, ale výrazně lepší, než když to rozmixujete) do hrnce. A šup s hrncem na sporák.

  8. Přidejte horkou vodu, ať máte potřebné množství omáčky. Až se to začne vařit, přidejte trošku jíšky. Není potřeba moc, omáčka ješte zhoustne až přidáte smetanu (nepoužívejte mouku rozmíchanou ve vodě, strašně vám to srazí chuť a omáčka se pak bude lepit na pusu).

  9. Dochuťte solí, cukrem a citronem. Zjemněte smetanou (nedávejte úplně studenou, ať se omáčka nesrazí). Už jen nechte přejít varem a vypnout.

  10. Na závěr ještě nakrájejte na malé kousky kousek slaniny, orestujte ji (nechte zesklovatět) a i s vypečeným tukem to šoupněte do svíčkule (krásně to omáčku provoní). Ideální je vařit večer před tím, než chcete podávat (do druhého dne se hezky rozleží).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně - Honzova improvizace

  • dasa64 dasa64(neregistrovaný)

    Skvělý recept,děkuju :yes::-p

    Odpovědět

  • Jarmilprdel Jarmilprdel(autor receptu)

    teda..., koukám jak blázen. Díky všem za komentáře. Popravdě jsem ani nečekal, že někdo něco napíše. Ivulinko..., díky za fotky..., já nějak fotit zapomněl. Příště se polepším. Co mě se týče, citronový "terč" nedávám. Na naso na talíři dám lžičku brusinek a bobek šlehačky... ten citron stejně nikdo neví jak sníst...:-p
    Příští víkend upeču jeden den vepřové koleno a druhý den ptáčky, tak se třeba zase pochlubím..., tentokrát snad i s fotkama..:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ivi, foto jako od profíka!;-):yes:
    Jarmilprdel, jak originální nick!:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    ivulinka: máš to na fotke nádherné...

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Jendo:-), dnes jsem dělala svíčkovou stejně jako ty:-), jen jsem měla falešnou svíčkovou, držela se tvého postupu a na závěr jsem zatřela máslovou jíškou.
    Díky za recept, spěchám s bodíkem a pokud nebude vadit, tak i s obrázky, alespoň se tvůj recept díky fotce více zviditelní a až si přidáš svoje vlastní, tak tyhle moje posuň dozadu anebo smaž.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jendo, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo:-Kjen se mi nelíbí tvá druhá polovina nicku, nechtěl by sis to změnit, nebo aspoň zjemnit:-?:-D
    Máš moc pěkně popsaný recept, který si zaslouží 4.boda:yes:

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Ano,ta je podle mého gusta.Nedávám tymián ani jíšku,zelenina většinou stačí až až.Už jsme ji hodně dlouho neměli,snažíme se vynechávat knedlíky atd.,ale asi se brzy rozšoupneme. :-))

    Odpovědět

  • hela hela(neregistrovaná)

    :-)):yes::yes::yes:
    Tento postup je správný a jsem přesvědčená,že kdo chce
    mít dobrou svíčkovou udělá ji podle tohoto receptu,no
    a pák záleží kolik čeho jsme přidali do základu.Pokud
    akorát tak už není potřeba moc dochucovat:-p2

    Odpovědět

  • Hynek pro Jarmilu Hynek pro Jarmilu(neregistrovaný)

    Vynikající návod !!!!! Poctivý recept na svíčkovou. :-K

    Odpovědět

Tématické fráze: svíčková z hovězího krku hovězí krk svickova svickova z krku svickova na smetane originální recept na svíčkovou hovězí krk se svíčkovou omáčkou hovězí přední na svíčkovou svickova hovezi predni hovězí přední krk svíčková svíčková na smetaně z krku svickova z danciho masa studená svíčková zhoustne až recepty hovězí zadní svíčková svíčková na smetaně recepty citrónový terč na svíčkovou svičková recepty hovezi predni svíčková recept svíčková z předního hovězího co dělat když se srazí šlehačka v omáčce

Zapomněl/a jsem heslo