Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 37 896 kJ / 9 057 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 22,47 g |
| Tuky | 992,24 g |
| Vláknina | 4,87 g |
| Cholesterol | 900 mg |
| Sodík | 3,56 g |
| Sůl | 8,91 g |
| Sacharidy | 8,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo nakrájíme na kostičky, dáme do kastrolu, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přikryjeme pokličkou a dusíme.
Krok 2: Když se vydusí voda a začne pouštět sádlo, pokličku odkryjeme. Když škvarky zrůžoví, odebereme 3 malé naběračky sádla a do odebraného čistého sádla rozdrobíme kostku bujonu.
Krok 3: Do kastrolu přidáme cibuli na kostičky a česnek na plátky. Když začne cibule hnědnout, přidáme odebrané sádlo s bujonem, necháme přejít a odstavíme. Ochutnáme škvarečky a necháme ve studenu vychladnout.
Zveřejněno 12. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Škvařené sádlo od babičky F.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yDJ6
Moje poznámka
Škvařené sádlo od babičky F.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yDJ6
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 6 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 20 hodinami
Sladké snídaňové briošky
Přidáno před 20 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 21 hodinami
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno před 22 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 7 minutami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 1 hodinou
Tvarohová štola
Petra.J. před 1 hodinou
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 2 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 2 hodinami
Hrníčková bábovka
Barun před 2 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 3 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
markuschka79 před 4 hodinami
Zelňačka (klasika)
Darwin před 5 hodinami
Tématické fráze:
domaci škvařene sadlo,
domácí škvařené sádlo recept,
ochucené sádlo,
doma škvařené sádlo,
sadlo s cibulkou,
škařené sadlo,
škvařeného sadlo,
jak správně škvařit sádlo,
cibule v sádle,
slepičí sádlo,
výroba škvařeného sádla,
domácí škvařené sádlo v troubě,
recept na škařené sádlo,
sádlo s cibulí,
svařené sádlo,
sadloškvařene,
skvarenesadlo,
ochucené škvarky,
šedé sádlo,
vepřové sádlo
Suroviny:
sádlo vepřové,
voda,
sůl,
kmín celý,
bujón slepičí,
cibule,
česnek
Komentáře (57)
Petra Benesova:
Omlouvám se, omlouvám se, omlouvám se...
Jméno babičky F. by mělo býti odtajněno a do kamene vytesáno!
hosta:
Omlouvám se
Šedá je teorie, zelený...
Směle vyzkoušejte!
Ochucené škvarky neškvařím. Pokud vůbec, tak je ochutím ex post.
Rcp jsem dodržel (pouze česneku jsem dal polovic): ale napřed jsem přihodil cibuli (málem to z hrnce zdrhlo - bylo to jako Eyjafjallajökull) a teprve až kastrol přestal pařit, přidal jsem česnek.
Bohužel, pro porovnání chuti mi nenapadlo odebrat vzorek před přidáním masoxu. Krásně to voní po cibulce, příjemně to chutná česnekově, ale těžko říci zda masox se projevil jinak než na barvě produktu...
Ač sádlo bez masa, tak je to opravdu MASO
Děkuji za recept
No, když už mám kližku, tak ji nemáčím ve vodě na polívku, ale raději dusím na guláš či Osso buco...
Zkuste zkusit místo kližky, hovězí ocas, a něco uvidíte, či spíše ochutnáte
Já už desítky let vařím cosi podobného tomuto: http://www.toprecepty.cz/recept/40316-hovezi-polev...
Leč, díky za resuscitaci tohoto rcp
Zatím jsem tu pouze theoretizoval a asi nastal čas recept podrobit zkoušce... Nu, jen co v krámu potkám pěkný kožuch z prasete
Naše babičky říkávaly "proti gustu, žádný dišputát", takže je-li libo masox, budiž, ale milý "casino", zkuste místo chemické laboratoře (což je dnešní masox) dát na kilo kližky 1 lžíci rajčatového protlaku. Nejprve jemně dozlatova cibuli, pak maso, rychle osmahnout ze všech stran, osoilit, opepřit, přidat mletou papriku, promíchat a jen velmi krátce osmahnout, hned pak přidat protlak a za míchání jen krátce osmahnout, aby se paprika ani trochu nepřipálila, poté přidat skutečný hovězí vývar místo masoxu (dá se přece připravit z odřezků), není-li vývar, pak vodu, a zvolna pod pokličkou dusit. I když mi můžete namítnouti, že též v masoxu je přece sušený rajčatový protlak. Výše uvedená rada je z poctivé české hospody, kde se vaří z poctivých surovin, nikoli z prášku a náhrad, a výsledek je ještě lepší nejen pokud jde o barvu.
ono se nesmí brát vše doslova
Na ľudskom jazyku sú špeciálne receptory slúžiace na rozpoznávanie prírodnej kyseliny glutámovej, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj a správne fungovanie mozgu. Má zásadný vplyv na rozvoj intelektu, pomáha pri depresiách, impotencii a znižuje únavu. Tieto receptory reagujú aj na soľ tejto kyseliny, glutamán sodný.
Málokto vie, že prírodný glutamát obsahuje vo veľkej miere aj zdraviu prospešná zelenina: brokolica, paradajky či hrach, rovnako ako huby, ustrice, vlašské orechy a populárne syry ementál, čedar alebo parmezán. Ešte menej je známy fakt, že ľudské materské mlieko obsahuje až desaťkrát viac glutamátu ako kravské.
Nájdeme ho aj v slaných dobrotách – krekroch a zemiakových lupienkoch, nielen v bujónoch a vegete ...a aj tam, kde nie je priamo vypísaný, lebo práve kvôli tej hystérii to zakrývajú inými názvami...že bielkovinový hydrolyzát ap.
Viac tu: ...... plnielanu.zoznam.sk/c/2437/strasiak-menom-glutaman-sodny-naozaj-o-nom-viete-vsetko
"MASOX" píši jako synonymum toho oného produktu...
Já MSG v jídle neřeším...
No, já se s masoxem potkal až když jsem "uhnal" (jak ona říká
(podotýkám, že masox používám. Ne hodně, ale rád)
"opovržení"?
Ba ne! Nic lidského mi není cizí
Ujíždím třeba na tvarůžcích s marmeládou
Hihi, tak to je smůla... Vy mě nemusíte, ale já vás žeru
Vážení kolezi, či spíše kolegyně
Položme se na otázku, co je to masox?
Ano, z větší poloviny sůl, trocha bílkovin, zeleniny a éééček a asi i trochu vody, pokud kostka není suchá jak pepř a tvrdá jako beton.
V čempak se masox tak asi rozpouští?
Správně! Ve vodě!
Rozpouští se sůl v tuku?
Možná, ale prachbídně.
Co dělají bílkoviny ve vroucím sádle?
No..., pálí se, že
****
Jsem dnes vařil guláš..., tak ještě před cibulí jsem do vřelého sádla rozdrobil kostičku masoxu...
Trošku to zasyčelo, zabublalo, vyvalily se páry zdola a v sádle se začaly roztahovat cucky čehosi hnědého a začínalo to černat! Na víc jsem nečekal, hrkl do kastrolu cibuli a míchal a míchal…
Už dlóóóuho u nás neměl gulášek takovou barvičku…, pokud vůbec kdy
Komu se rcp líbí, ať uvaří...
…a komu se rcp nelíbí ať nevaří