Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 37 896 kJ / 9 057 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,47 g |
Tuky | 992,24 g |
Vláknina | 4,87 g |
Cholesterol | 900 mg |
Sodík | 3,56 g |
Sůl | 8,91 g |
Sacharidy | 8,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo nakrájíme na kostičky, dáme do kastrolu, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přikryjeme pokličkou a dusíme.
Krok 2: Když se vydusí voda a začne pouštět sádlo, pokličku odkryjeme. Když škvarky zrůžoví, odebereme 3 malé naběračky sádla a do odebraného čistého sádla rozdrobíme kostku bujonu.
Krok 3: Do kastrolu přidáme cibuli na kostičky a česnek na plátky. Když začne cibule hnědnout, přidáme odebrané sádlo s bujonem, necháme přejít a odstavíme. Ochutnáme škvarečky a necháme ve studenu vychladnout.
Zveřejněno 12. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Škvařené sádlo od babičky F.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yDJ6
Moje poznámka
Škvařené sádlo od babičky F.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yDJ6
Nejnovější recepty
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 6 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 8 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 9 hodinami
Bramborovo-cuketový bramborák plněný hermelínem
Přidáno před 9 hodinami
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 8 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 8 hodinami
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 9 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 9 hodinami
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 10 hodinami
Brokolice s Nivou
Dede. před 10 hodinami
Švestkový koláč kynutý-nekynutý
slunecnice666 před 11 hodinami
Buřtguláš
Rosiwannabe před 11 hodinami
Mirabelková marmeláda
vojfrancezska před 12 hodinami
Mirabelkový sirup
vojfrancezska před 12 hodinami
Tématické fráze:
domaci škvařene sadlo,
domácí škvařené sádlo recept,
ochucené sádlo,
doma škvařené sádlo,
sadlo s cibulkou,
škařené sadlo,
škvařeného sadlo,
jak správně škvařit sádlo,
cibule v sádle,
slepičí sádlo,
výroba škvařeného sádla,
domácí škvařené sádlo v troubě,
recept na škařené sádlo,
sádlo s cibulí,
svařené sádlo,
sadloškvařene,
skvarenesadlo,
ochucené škvarky,
šedé sádlo,
vepřové sádlo
Suroviny:
sádlo vepřové,
voda,
sůl,
kmín celý,
bujón slepičí,
cibule,
česnek
Komentáře (57)
Petra Benesova:
Omlouvám se, omlouvám se, omlouvám se...
Jméno babičky F. by mělo býti odtajněno a do kamene vytesáno!
hosta:
Omlouvám se
Šedá je teorie, zelený...
Směle vyzkoušejte!
Ochucené škvarky neškvařím. Pokud vůbec, tak je ochutím ex post.
Rcp jsem dodržel (pouze česneku jsem dal polovic): ale napřed jsem přihodil cibuli (málem to z hrnce zdrhlo - bylo to jako Eyjafjallajökull) a teprve až kastrol přestal pařit, přidal jsem česnek.
Bohužel, pro porovnání chuti mi nenapadlo odebrat vzorek před přidáním masoxu. Krásně to voní po cibulce, příjemně to chutná česnekově, ale těžko říci zda masox se projevil jinak než na barvě produktu...
Ač sádlo bez masa, tak je to opravdu MASO
Děkuji za recept
No, když už mám kližku, tak ji nemáčím ve vodě na polívku, ale raději dusím na guláš či Osso buco...
Zkuste zkusit místo kližky, hovězí ocas, a něco uvidíte, či spíše ochutnáte
Já už desítky let vařím cosi podobného tomuto: http://www.toprecepty.cz/recept/40316-hovezi-polev...
Leč, díky za resuscitaci tohoto rcp
Zatím jsem tu pouze theoretizoval a asi nastal čas recept podrobit zkoušce... Nu, jen co v krámu potkám pěkný kožuch z prasete
Naše babičky říkávaly "proti gustu, žádný dišputát", takže je-li libo masox, budiž, ale milý "casino", zkuste místo chemické laboratoře (což je dnešní masox) dát na kilo kližky 1 lžíci rajčatového protlaku. Nejprve jemně dozlatova cibuli, pak maso, rychle osmahnout ze všech stran, osoilit, opepřit, přidat mletou papriku, promíchat a jen velmi krátce osmahnout, hned pak přidat protlak a za míchání jen krátce osmahnout, aby se paprika ani trochu nepřipálila, poté přidat skutečný hovězí vývar místo masoxu (dá se přece připravit z odřezků), není-li vývar, pak vodu, a zvolna pod pokličkou dusit. I když mi můžete namítnouti, že též v masoxu je přece sušený rajčatový protlak. Výše uvedená rada je z poctivé české hospody, kde se vaří z poctivých surovin, nikoli z prášku a náhrad, a výsledek je ještě lepší nejen pokud jde o barvu.
ono se nesmí brát vše doslova
Na ľudskom jazyku sú špeciálne receptory slúžiace na rozpoznávanie prírodnej kyseliny glutámovej, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj a správne fungovanie mozgu. Má zásadný vplyv na rozvoj intelektu, pomáha pri depresiách, impotencii a znižuje únavu. Tieto receptory reagujú aj na soľ tejto kyseliny, glutamán sodný.
Málokto vie, že prírodný glutamát obsahuje vo veľkej miere aj zdraviu prospešná zelenina: brokolica, paradajky či hrach, rovnako ako huby, ustrice, vlašské orechy a populárne syry ementál, čedar alebo parmezán. Ešte menej je známy fakt, že ľudské materské mlieko obsahuje až desaťkrát viac glutamátu ako kravské.
Nájdeme ho aj v slaných dobrotách – krekroch a zemiakových lupienkoch, nielen v bujónoch a vegete ...a aj tam, kde nie je priamo vypísaný, lebo práve kvôli tej hystérii to zakrývajú inými názvami...že bielkovinový hydrolyzát ap.
Viac tu: ...... plnielanu.zoznam.sk/c/2437/strasiak-menom-glutaman-sodny-naozaj-o-nom-viete-vsetko
"MASOX" píši jako synonymum toho oného produktu...
Já MSG v jídle neřeším...
No, já se s masoxem potkal až když jsem "uhnal" (jak ona říká
(podotýkám, že masox používám. Ne hodně, ale rád)
"opovržení"?
Ba ne! Nic lidského mi není cizí
Ujíždím třeba na tvarůžcích s marmeládou
Hihi, tak to je smůla... Vy mě nemusíte, ale já vás žeru
Vážení kolezi, či spíše kolegyně
Položme se na otázku, co je to masox?
Ano, z větší poloviny sůl, trocha bílkovin, zeleniny a éééček a asi i trochu vody, pokud kostka není suchá jak pepř a tvrdá jako beton.
V čempak se masox tak asi rozpouští?
Správně! Ve vodě!
Rozpouští se sůl v tuku?
Možná, ale prachbídně.
Co dělají bílkoviny ve vroucím sádle?
No..., pálí se, že
****
Jsem dnes vařil guláš..., tak ještě před cibulí jsem do vřelého sádla rozdrobil kostičku masoxu...
Trošku to zasyčelo, zabublalo, vyvalily se páry zdola a v sádle se začaly roztahovat cucky čehosi hnědého a začínalo to černat! Na víc jsem nečekal, hrkl do kastrolu cibuli a míchal a míchal…
Už dlóóóuho u nás neměl gulášek takovou barvičku…, pokud vůbec kdy
Komu se rcp líbí, ať uvaří...
…a komu se rcp nelíbí ať nevaří