Pruhované smetanové řezy aneb medovník bez medu

frejka55 Kuchař: frejka55

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Řezy 24 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

4,5 hrnku hladké mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
1,5 hrnku moučkového cukru
2 vejce
0,6 kostky másla
4 lžíce zakysané smetany (1 kelímek)
krém
1,5 hrnku krupicového cukru
10 lžic kukuřičného škrobu
4,5 hrnku mléka
0,75 kostky másla
1 tabulka hořké čokolády
na dohotovení
moučkový cukr
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do řádně propracované směsi mouky s kypřicím práškem a moučkovým cukrem přidejte rozklenutá vejce, na kostičky nakrájené máslo i smetanu a v robotu vše rychle zpracujte do podoby nelepivého vláčného těsta.

  2. Na pomoučněném válu je hned přehněte a vypracujte z něj bochánek, který rozdělíte na 5 dílů. Z každého můžete hned vyválet plát cca 30x40 cm, který přeložíte na obrácený plech s listem papíru na pečení.

  3. V troubě vyhřáté na 170°C jej upečte dorůžova (cca 10 minut). Takto zpracujte všech 5 bochánků těsta a pláty nechte na rovné podložce vychladnout.

  4. Mezitím připravte krém (viz fotonávod): ve velkém kastrolu (zde zn. Belis) smíchejte krupicový cukr se škrobem, směs zalijete mlékem, svařte hustou, řádně provařenou hmotu, kterou nechte pod fólií vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte vychladlý základ. Krém rozdělte na 2 díly, do jednoho zašlehejte rozpuštěnou mírně zchladlou čokoládu.

  5. Na podložku položte jeden plát upečeného těsta a naneste na něj světlý krém, přiložte druhý plát, který potřete čokoládovým krémem, přiložte třetí plát, na něj rozprostřete světlý krém, zakryjte jej čtvrtým plátem, na který rozetřete čokoládový krém a zakončete pátým plátem těsta.

  6. Vše lehce zatižte a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu ztuhnout. Po vyjmutí povrch moučníku hustě poprašte moučkovým cukrem. Podávejte nakrájený na obdélníkové řezy.

  7. Náš tip: Při vaření značného množství oslazeného pudinku, který v máslovém krému převažuje, postupujte velice opatrně. Především obsah kastrolu neustále promíchávejte (osvědčila se pružinová měchačka Sonix) a jakmile jej přivedete k varu, stáhněte oheň na minimum. Po 8-10 minutách vaření by již škrob neměl být v pudinku při ochutnání cítit.

Poznámka

Podrobný fotopostup včetně návodu na přípravu máslového krému najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/delikatni-smetanov...

Převodou tabulku objemových na váhové jednotky najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/objem-misto-vahy-a...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 187 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pruhované smetanové řezy aneb medovník bez medu

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Hlavní fotka od Alexandry zkopírovaná odtud
    http://hobbymanie.tv/clanek/delikatni-smetanove-re..., takže smazána:-p

    Odpovědět

  • casino casino

    Kamila K.:
    Máte v podstatě pravdu..., ale doufám, že nejste úúúča přes matiku:-*:-D:-))

    ludmila: Maria:
    No, nestane se žádná tragedie, když dáte osminku másla;-):-):-*

    Odpovědět

  • Kamila K. Kamila K.(neregistrovaný)

    Maria:0,6 masla - přeloženo 6 desetin- to jsou tři pětiny. Je-li máslo 250g, tak je to pětkrát 50gramů, čili tři pětiny = 150gramů.
    Škoda, že se lidi v matematice učí rovnice o třech neznámých, ale obyčejné převody jednotek jim dělaj tak strašný problém.;-)

    Odpovědět

  • ludmila ludmila(neregistrovaná)

    Maria:paní Marie , dozvěděla jste se kolik je tam toho másla , já to taky nikde nenašla , což je škoda

    Odpovědět

  • Maria Maria(neregistrovaná)

    No otras ako je napísaný recept. Ešte som nevidela tak zle napísaný recept!!! 0,6 masla a pod. to je akože kolko???

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Co je to 0,6 kostky másla?Takovou váhu neznám.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    Niektore fotografie boli odstranene z dovodu porusenia autorskeho zakona

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Na tuto hlavní fotku asi pan Frejka taky nebude mít autorovo svolení
    http://www.haber.ba/zanimljivosti/svastara/67326-j...

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-O:yes: nádhera:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    hancaviolka: Hani, mrkni do autorovy poznámky a na vložený odkaz a bude Ti vše jasné;-)

    Odpovědět

  • hancaviolka hancaviolka

    Dneska jsem koupila Knihovničku receptů a je tam stejný obrázek i recept jako tady :-(

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Luxusní :yes::-K

    Odpovědět

  • mariana. mariana.

    No tak ty jsou fakt výstavní :yes::yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    opravdu luxusní řezy:yes::-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    vybusna::-D:-D:-D Ty jsi teda číslo, úplně tě vidím.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: láda hruška medovník tncz nova medovník ládi hrušky recepty ládi hrušky medovník medovník bez medu medovní našich babiček jak udelat medovnik bez medu pruhované fotky na facebooku medovník od ládi hrušky rychly medovnik l,hrušky řezy našich babiček medovnik lada hruska smetanove rezy bez peceni smetanové řezy belis recept obrácený medovník knihovnicka receptu medovnicky 11 2015 hobbymanie recept medovník láďa hruška rmedove rezy bez medu

Zapomněl/a jsem heslo