Rozmarýnové kuře na másle

Madla Novak Kuchařka: Madla Novak

Doba přípravy: 1 hodina 3-4 porce Drůbeží maso 15 názorů

Suroviny

1 kg kuře
studené máslo
čerstvé bylinky
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce olivového oleje na potření nebo kousíček másla
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kuře vyndejte z lednice, opláchněte a očistěte od zbytečků peří. Pak ho nechejte třeba na talíři osušené odpočívat 20-30 minut, aby se prohřálo a tím pádem i lépe propeklo. Přeci nechcete, aby kuře mělo teplotní šok 8-).

  2. Rozehřejte troubu na 170°C. Dojděte si natrhat bylinky, opláchněte je a osušte. Zkombinujte max 2-3 bylinky, ale klidně zůstaňte pouze u jediné. Byliny, které přežijí vysoké teploty při pečení jsou rozmarýn, tymián, šalvěj a levandule (ty ostatní je lépe přidávat až na závěr tepelné přípravy pokrmu, jinak ztratí své aroma...ale to už je jiná kapitola). Tentokrát jsem zvolila rozmarýn, kterého mám na zahradě požehnaně a protože jsem omylem utrhla i nějaké oregáno, tak jsem ho použila také - nicméně na výslednou chuť oregáno nemělo žádný vliv, neb mu nesvědčí vysoké teploty.

  3. Nyní si připravte kuře na podkožní aplikaci bylinek s máslem. Špičatým nožem opatrně vytvořte mezi kůží a masem "kapsy", tak aby jste neprotrhli kůži. Udělejte jich kolik chcete, zejména kolem prsou je to vhodné, neb použité máslo s bylinkami prostoupí jinak dost suchým masem a vytvoří voňavou šťávu.

  4. Vezměte chlazené máslo a a nakrájejte pár tenkých plátků. Každý plátek každý můžete klidně rozpůlit, pokryjte ho bylinkami a vpravte do kapsy pod kůží kuřete. Nakonec celé kuře zlehka pomažte rukama olivovým olejem (pokud ho neradi, tak použijte máslo, co vám ulpělo na prstech), lehce posolte a opepřete zvenku i zevnitř. Výhodou bylinek je i fakt, že není potřeba maso tolik solit či kořenit, neb bude aromatické už samo o sobě. Pokud vám zbylo máslo i bylinky, tak je dejte do vnitřního otvoru kuřete.

  5. Na závěr stehna překřižte provázkem či kusem srolovaného alobalu (pod stehny), či jako já prostě provlečte otvorem v kůži, aby se šťáva držela uvnitř. A máte hotovo. Samozřejmě pod kuře můžete pokrájet cibuli nebo vaši oblíbenou zeleninu, to už je čistě na vás. Toto je jen základní recept.

  6. Vložte kuře prsíčky nahoru na pekáček či zapékací nádobu a dejte na střední příčku vyhřáté trouby. Malé kilové kuře jsem pekla cca 50 minut s tím, že jsem ho podlévala šťávou, která se kolem něj utvořila. Pokud vlastníte potravinářský teploměr, tak ho zapíchněte do masa blízko kosti v oblasti stehenního kloubu a pohlídejte teplotu až do 82°C. Po dosažení této hranice je kuře pečené.

  7. Po upečení kuře vytáhněte z trouby a nechejte cca 10 minut odpočinout, takzvaně "dojít". Teprve pak porcujte. Podávejte třeba s dijonskými pečenými bramborami, či kopečkem kvalitní rýže nebo jen tak s kouskem chleba. Rozmarýnové kuře na másle vás mile překvapí šťavnatostí a aroma čerstvých bylinek navnadí vaše chuťové buňky. Je to recept velmi jednoduchý a vždy si ho můžete "vyšperkovat" dalšími ingrediencemi jako je přepůlená a neloupaná palice česneku či jablko dovnitř kuřete. Nebojte se popustit uzdu vaší fantazii a trochu zaexperimentujte.

Poznámka

pokud chcete více tipů či inspirací kolem vaření, tak mrkněte na můj blog www.korenizivota.com

tento konkrétní recept naleznete na: http://www.korenizivota.com/rozmarynove-kure-na-ma...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 111 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rozmarýnové kuře na másle

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Anna Kocikova: děkuji a užívejte svátků...v pohodě i zdraví :-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Madla Novak:Madli,děkujeme:-8Také zdravíme a přejeme krásnou pohodu nejen u sporáku;-):-K

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Anna Kocikova: a fotky jsou luxusní!!!oba vás zdravím:yes:

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Anna Kocikova: Aničko jsem fakt ráda, že se daří a že si umíte život vychutnat třeba přes tento recept:-K Jste šikulky a přeji krásné dny plné radostí nejen o svátcích :-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Madli i u nás je takto připravená drůbež v oblibě:-p:yes:
    Bod šel už minule,tak dnes jen fotky manželového pečení:-))

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    vybusna: kdepak nevadí, jen to sem dejte, ať se mi neználci přiučíme!!:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    Madla Novak: Dufam, ze Vam nebude vadit, ked sem pridam odkaz , ako vyzera to rozplacnute kura...
    http://www.toprecepty.cz/recept/4835-ploche-kure-c...

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Drobek: takové zkušenosti jsou k nezaplacení:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Madla Novak: Není zač, žil jsem léta v Americe a odkoukal to tam. Vaření zdar ;-)

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    jarda Kadic: zdravím "kuřátkového" Jardu:-D a určitě si nechejte doma chutnat!:yes:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Kuřátko se mi moc líbí,my jsme “kuřátkový“,asi na něj brzy dojde řada:yes:

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Drobek: ale to zní víc než dobře!:yes: Mám ráda nové nápady v kuchyni a děkuji za prima tip!:yes::-K

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Skutečně dobrý recept na kuře, už dlouho ho takhle dělám, s malou úpravou.
    Kuře položím na prsa, vyříznu páteř. Pak kuře otočím a rozplácnu. Ve Francii se tomu říká "na žábu", v Americe "na motýla". Takhle rozpláclé nadiju podle receptu výše a peču na mřížce, aby neleželo v tuku a zezlátlo ze všech stran. (Jakýsi antikonfit)

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Jana Pá: Jani děkuji moc, jsem ráda, že je někdo takový nadšený uživatel bylinek jaké já :-)) :yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Madlenko - recepísek je bezvadný, rozepsané do detailu, také jsem se poučila z používání bylinek, i když já je tam dávám také až na konci vaření, ale v tvém podání si toho třeba všimne více kuchtíků :-)):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kuře na rozmarýnu rozmarýnové kuře kuře na másle jak popustit máslo rozplacle kuře rozmarýnové máslo pečené kuře na másle recept kuře na na másle popustit máslo kolik na rozmarýnu na kure recept na kuře s rozmarýnem kuře s rozmarýnem rozmyrýnové máslo kuře v másle pečení na másle teplota recept rozmarýnové máslo jakou bylinku na kuře kuře rozpláclé recept kuře na vysokou teplotu pečeme kuře na másle