Šťavnatý vitamínový salát podle Nadi Konvalinkové

Eliza Kuchařka:

Saláty 18 názorů

514

Suroviny

1/2 hlávky bílého zelí
1/2 celeru
2 mrkve
2 kyselá jablka
1 kořenová petržel
1 červená řepa
1 velká cibule
kousek křenu
ocet
cukr
sůl
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí a cibuli na jemno nakrouháme. Mrkev, celer, červenou řepu, petržel a jablka nastrouháme nahrubo.
    Z vody, octa, soli a cukru svaříme zálivku (poměr neudávám, záleží na vaší chuti), vody by mělo být poměrně dost, aby zalila všechnu zeleninu. Horkou zálivku nalijeme na zeleninu a přidáme 1-2 lžíce jemně strouhaného křenu a necháme vychladnout.

Poznámka

Salát připravovala Naďa Konvalinková v někdejší Prima vařečce a od té doby ho vyrábím docela pravidelně.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 129 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šťavnatý vitamínový salát podle Nadi Konvalinkové

  • martina martina(neregistrovaná)

    Nemáte náhodou někdo recept na ta žebírka, které vařila s Karlem Černochem?

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Moc dobrý,osvěžující salát :-p Použila jsem čínské zelí,ale i tak to bylo moc dobré.Do části jsem jsem přidala i bílý jogurt a měla tak jemnější variantu.Určitě zopakuji ;-) Posílám bod i foto :yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Tak Eli, teprve dnes jsem se dostala k tomuhle receptu a posílám bod. Je perfektní. Díky za vložení receptu:-!:-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Opuncie - přesně, jak píše žížalka, jen mě předběhla :-D:-D. Mělas už starou a vyschlou. Kvalitní čerstvá je na omak pružná a nezní dutě. A rozhodně není pravda, že pečením se uchovají všechny látky. Ty se uchovají jedině v syrovém stavu. Chuť čerstvé řepy je ohromně svěží, nakyslosladká a křupavounká. :-p:-p, jé teď jsem dostala chuť!!!Zkus ji sehnat opravdu čerstvou ;-):yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Opuncie, tak to jsi měla nějakou nekvalitní...dávám syrovou řepu do salátů taky, už léta a je výborná:-p

    Odpovědět

  • opuncie opuncie

    Jednou jsem zkusila syrovou řepu a vůbec nebyla dobrá. Musela jsem vyhodit celý salát. Byla tvrdá a měla nepříjemnou chut. Já bych dala třeba pečenou, ta si zachovává všechny důležité látky nedotčené.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Ano, řepu dávám syrovou, sterilovaná není tak šťavnatá, křupavá a i když je dobrá, není tolik dobrá (a zdravá) jako syrová :-p Takže Špagetka má pravdu a za bod Ď :-).

    Odpovědět

  • blanca.xy blanca.xy

    spagetko, díky, červenou řepu jsem nikdy syrovou nejedla, vyzkouším ji v tomto receptu. Elize posílám bodík :-).

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    blanca.xy - sice nejsem Eliza, ale tohle mi potvrdí ;-), červená řepa je přece absolutně nejchutnější a hlavně nejzdravější syrová - i se může vařit a péct, ale syrová je naprosto :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • blanca.xy blanca.xy

    Eli, tu řepu dáváš syrovou?

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    salátek vypadá velmi lákavě :-8:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Elizo - píšu ti na tuto stránku, četla jsem tvůj nářek, že by si si tak dala ráda guláš - i ten jde uvařit dietně - vaříš klasicky, jen dáš na lžíci ol. oleje cibulku, pomalu jí smažíš, přidáš - buď kuřecí, nebo soj. maso, luštěninu, nebo houby, kořeníš normálně, jak si zvyklá, rozdíl bude jen v zahuštění - v mém případě jsem dělala guláš často s rajskými a paprikou, to se mírně rozvařilo a zahustila se s tím omáčka. Podávej s těstovinou (Express Panzani )nebo rýží), kaloricky málo hodnotné, a pokud bude guláš z výše uvedených surovin, tak při 150 g přílohy a jedné porci guláše si to;-) s klidným svědomím můžeš dát 3x denně a nepřibereš ani deko (doporučuji nejlépe z hub - mají málo kJ)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Elizo, už jsem si recept uložila a určitě vyzkouším. Ikdyž mne některé druhy zeleniny nadýmaly, těžko jsem salátům odolávala. Trochu jsem si zažívání dala do pořádku, takže už můžu téměř všechno.

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)u nás by též nebylo co skleničkovat;-),protože z půl hlávky sní manžel s Vojtíkem sám a já mám peška:-(:-D.My saláty rádi jen tak nebo k večeři-k tomu chleba s máslem:-p:-p a nebo jako přílohu;-).Když o tom tak přemýšlím:-O u nás je salát(jakýkoliv) několikrát týdně ať je jaro nebo podzim:-).No jsme zkrátka salátožrouti:-D:-D.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Pipre, zkus i tento... je podstatně levnějši než šopák (i když i ten také vyrábím často a ráda) a takový "česky náš", dostupný v jakémkoli ročním období a plný cenných vitamínů...:-)

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo