Fiaker guláš podle Magdaleny Dobromily

hosta Kuchařka:

Hovězí maso 5 názorů

Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů
58

Suroviny

1000 g hovězí kližky
sůl
mletý černý pepř
hladká mouka
100 g sádla
4 velké cibule
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce vinného octa
4 morkové kosti
1 lžička drceného kmínu
2 bobkové listy
2 vídeňské párky (nebo klobásy, šunka)
4 vejce
1 lžíce majoránky
2 stroužky česneku
krajíc tmavého chleba
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Pak ho přiměřeně osolíme, opepříme a poprášíme moukou. V kastrole rozehřejeme polovinu sádla a maso na něm po částech ze všech stran opečeme.

  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Maso vyndáme na misku, do výpeku přidáme zbylé sádlo a cibuli osmažíme dohněda. Pak přisypeme papriku, krátce ji orestujeme a vmícháme rajský protlak a ocet. Do kastrolu vrátíme maso, přidáme morkové kosti a vše zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené. Vsypeme kmín a bobkový list a pomalu dusíme.

  3. Klobásu prohřejeme ve vodě (pokud dáte párky, opečte je na pánvi). Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a zchladlá opatrně rozkrájíme na čtvrtiny.

  4. Když je maso měkké, vyjmeme kosti a guláš podle potřeby zahustíme strouhaným chlebem. Dochutíme majoránkou, lisovaným česnekem, solí a pepřem. Přidáme pokrájené párky nebo klobásu (můžeme použít i kusy šunky) a vše chvíli povaříme.

  5. Podáváme s vejci a kyselými okurkami. Vhodnou přílohou je pečivo nebo knedlík.

Poznámka

Traduje se, že guláš se dostal do Vídně na sklonku 18. či 19. století. Guláš si prý s sebou přivezli do Vídně maďarští pěšáci, kteří se tam dostali při svém pobytu. Jak to tak bývá, každá novinka je postupně vylepšována a vídeňští hostinští jej přivedli postupem času k dokonalosti. Guláš se vařil v mnoha různých podnicích. To co je ale důležité, je fakt, že na tradiční guláš se po noci ve službě stavěli v hospodách fiakristé ještě před tím, než se vydali domů odstrojit povoz a načerpat síly před další noční službou. A odtud vznikl název Fiakr guláš. Alespoň tenhle příběh se o vzniku Fiakr guláše traduje.

Nesporné je, že díky svojí dostupnosti v hospodách hned ráno, se stal Fiakr oblíbeným vyprošťovákem po bujaré noci. A co je pro něj typické? Opečená klobása nebo párek a vajíčko.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 84 kuchařů a kuchařek

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy

Ohodnoťte recept: Fiaker guláš podle Magdaleny Dobromily

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo