Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pane siciliano (chléb ze Sicilie)

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 188 kJ /
1 718 kcal
Bílkoviny37,71 g
Tuky48,00 g
Vláknina10,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 15 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy278,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem přichystáme bigu – ve vodě rozpustíme droždí, přidáme mouky a uhněteme opravdu husté těsto. Zakryté ho necháme asi 3 hodiny v teple, pak uložíme na noc do lednice. Krok 2: Dvě hodiny před zaděláváním těsta vytáhneme bigu z lednice, aby se trochu ohřála. Zároveň jsem do nachystané semoliny nalila téměř všechnu vodu a promísila, aby mohla proběhnout autolýza. Tu trošku vody, která zůstala stranou (stačí 3 lžíce), jsem pak použila na rozmíchání droždí. Krok 3: Bigu v míse roztrháme, přidáme zbytek surovin včetně namočené mouky a ve vodě rozmíchaného droždí a uhněteme pevné těsto. Zakryté utěrkou ho necháme asi dvě hodiny kynout, pak vyndáme na pomoučený vál, propracujeme a rozdělíme na čtyři díly = čtyři chleby. Krok 4: Z každého dílu uděláme bulku a necháme je asi 20 minut odpočinout. Pak bulky rozválíme na 60-70 cm dlouhé prameny, které svineme buď do tvaru očí nebo mafaldy – uděláme vlnkovatého hada, kterému volný konec přehodíme přes „hřbet“ a zasuneme pod těsto. Krok 5: Všchny čtyři chleby uložíme na velký plech, dobře potřeme vodou, hustě zasypeme sezamem, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Pak chleby zastříkáme vodou a upečeme v dobře vyhřáté troubě, pokud máme, na kameni. (230°C/20 min, pak zeslabit na 170°C a dopéct – asi 20-25 minut)

Zveřejněno 10. 2. 2017

Poznámka autorky cathleen

Sicilská mafalda….sicilské oči….prostě sicilský chléb.

Svrchu tenčí úžasně křupavá kůrka, ovoněná sezamem, uvnitř neuvěřitelně hedvábná, krásně žlutá střída.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/pane-siciliano/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pane siciliano (chléb ze Sicilie)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7q0r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pane siciliano (chléb ze Sicilie)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7q0r

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
chléb pane semolina, sicilský chléb, recept na chléb ze semolíny, recepty ze semolino mouky, chleba ze semoliny, chleba zadelavany bigem, domácí chléb ze semoliny, hléb pane semolina, chléb ze semolinové bez mouky, chléb s bigou, semolinový chléb, chleb ze semolina, sicilska mafalda, pane semolino chléb, recept na sicilský chleba, chléb pane, semolinový chlěb recept, chléb ze semoliny, chleb z semoliny recept, chleba s bigou

Suroviny:
voda, mouka hladká, droždí, voda, sůl, med, olej olivový, droždí

Přidat fotografie receptu