Cassoulet - specialita jižní Francie

evosheek Kuchař: evosheek

Doba přípravy: 90 minut 5-6 porcí Luštěniny 4 názory

Suroviny

300 g bílých fazolí
150 g klobásy
150 g vepřového masa (pečeného, může být i kuřecí, husí)
100 g uzeného bůčku
200 g mrkve (krájené)
3 lžíce husího sádla
2 lžíce strouhanky
2 rajčata
2 cibule
6 hřebíčků
4 stroužky česneku
bobkový list
1 bouquet garni
petrželka
mletý pepř
vývar
sůl
černý pepř
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Dvě tři hodiny před přípravou namočíme fazole do studené vody a necháme nabobtnat, potom k nim přidáme česnek, bylinky a uvaříme je téměř doměkka.

  2. Uzený bůček, klobásu, kuřecí maso a cibuli nakrájíme na kostičky a dáme péci.

  3. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, pokrájíme na kousky, stroužek česneku rozetřeme a vše podusíme v pánvi na dvou lžících tuku. Přidáme nakrájenou mrkev.

  4. Zalijeme vývarem a dusíme půl hodiny.

  5. Do pekáčku vymaštěného sádlem (olejem) urovnáme ve vrstvách fazole a masovou směs, pokapeme je vývarem, osolíme, opepříme, posypeme strouhankou.

  6. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny, až je opečená dozlatova. Pomalým vařením a pečením se bílé fazole, maso, koření a chutná klobása promění v lahodný pokrm. Dobrou chuť!

Poznámka

Cassoulet je jídlo pocházející z jihu Francie , které obsahuje maso (obvykle vepřové, husí, kachní a někdy skopové) a bílé fazole . Pokrm je pojmenován podle tradiční varné nádoby, cassole, hlubokého, kulatého, kameninového hrnce s šikmými stranami. Tradiční vlastí Cassouletu je provincie Languedoc. Zejména města Toulouse, Carcassonne , a Castelnaudary.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Cassoulet - specialita jižní Francie

  • Marie Kučerová Marie Kučerová(neregistrovaný)

    Já toto jídlo miluji. Dobře udělaný casoulet je pochoutka. Samozřejmě, že když si to někdo koupí v konzervě nebo dá v podřadné restauraci, tak to připomíná spíš fazole s párkem a kousíčkem masa, ale ve slušné restauraci si pochutnáte. Pochopitelně pokud vám nevadí fazole.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Tohle jídlo neznám, a tak jsem si našla pár informací, třeba to bude někoho zajímat;-)
    http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/vareckou-po-map...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Hmmmm, moc se mi to líbí:-p

    Odpovědět

  • Vladimír Kováč Vladimír Kováč(neregistrovaný)

    Cestujeme do Toulouse pomerne často z pracovných dôvodov.
    Cassoulet môžete nájsť temer v každej reštaurácii s francúzskou kuchyňou.
    Musím povedať, že mne to vôbec nechutí.
    Poznám aj lepšie kombinácie s fazuľou (to je môj osobný názor!).
    Toulouse je mesto s obrovským množstvom reštauácií s kuchyňou prakticky z celého sveta.

    Odpovědět

Tématické fráze: casoulet casulet kasulet vepřová panenka a cassoulet kureci cassoulet casoullet fazolový cassoulet cassulet casullet cossoulet casaulet recept casoullet francie recepty recepty francie casoulete kuřecí casulet klobása toulouse casoulete kuřecí casulet cassoullet