Židovský koláč - FLÓDNI

radiator Kuchařka: radiator

dortová forma 23 cm Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 14 názorů

Suroviny

250 g hladké mouky
125 g másla rozehřátého
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
100 ml vlažné vody
2 žloutky
1 lžíce octa
6 g droždí
Do mísy dáme všechny suroviny, rukou promícháme, aby se těsto trochu spojilo a pak ho dáme na pracovní desku, kde ho dobře propracujeme-prohněteme. Pokud by se těsto lepilo, přidejte mouku.
Zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici 30 minut odpočívat.
Náplně-například: maková, tvarohová, švestková povidla, ořechová, podle toho, které máte rády;-)
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto se rozdělí na pět stejných dílů, ze kterých postupně na pečících papírech vyválíme tenké placky. Na každou postupně položíme dno dortové formy, ostrým nožem okolo obkrojíme, zbytek těsta odstraníme a placky propícháme na několika místech vidličkou. Tři placky se upečou a dvě se ponechají syrové.

  2. roubu předehřejeme na 170°C. Pečicí papír s první plackou opatrně přeneseme do trouby na rošt a upečeme-barva placek by měla být světlá medová, na těstě se udělají jakoby malé puchýřky. Pak postupně dáme do trouby upéct zbylé dvě placky a necháme vychladnout.

  3. Vezmeme dortovu formu a na dno dáme nejprve syrovou placku, potřeme např. makovou náplní, na ní položíme upečenou placku, potřeme další náplní a tak to jde až do poslední páté placky, která je opět syrová, tu pak potřeme rozšlehaným žloutkem.

  4. Dortovou formu vložíme do trouby a pečeme cca 50 minut. Upečený moučník necháme vychladnou, nakrájíme jako dort a před servírováním pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkovým nebo ozdobíme šlehačkou.

Poznámka

Tento recept jsem kdysi objevila na maďarském webu a nechala si ho od známé přeložit. Pokud zabrousíte na google-obrázky a vložíte tam flódni, můžete se pokochat jinými variacemi a také zjistíte, že se recepty různí;-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Židovský koláč - FLÓDNI

  • Karla Karla(neregistrovaná)

  • zuzun zuzun

    Magdalenka: jo, ja jsem zrovna si rikala, ze Stedrak je vykynuty a tento vypada jako krehky testo s drozdim, chtela jsem se zrovna zeptat jestli je mozne delat uplne bez drozdi...Samozrejme kynute testo je pohadka, ale jsem unesena hlavne z tech multi-naplni. Ze je to dobre, to jsem si jista, mela jsem kolace s mix naplnema, ale musela jsem kousat pokazdy od jine strany, tady jsou naplne pekne navrstvene:-)):-p

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Vypadá moooc dobře:-!:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • babulka62 babulka62

    To musím vyzkoušet, taková kombinace tvarohové náplně s povidlovou a pár sušených švěstiček, to bymohlo být mňam

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    no joo:presnejšie - je to obľúbený koláč maďarských Židov.
    Našla som židovský recept, kde sa do cesta vôbec nedáva droždie, len múka, maslo, vajcia, cukor a suché biele víno. Náplne jablková, maková a orechová, cesto len tenučké...Momentálne vraj super hit v budapeštianskych cukrárňach.

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • no joo no joo(neregistrovaný)

    flodni je madarsky kolac;-)

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    zizala:Dik zizalko za bodik a az ho nekdy vyzkousite, dejte vedet.Mila

    Odpovědět

  • zizala zizala

    magdalenka: Aha, to máš pravdu:yes:, neuvědomila jsem si rozdíl. Já viděla jen kynuté těsto a různé náplně :-8
    Moučník je to každopádně moc zajímavý, podle ingrediencí moc dobrý:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zizala, zuzun, pokiaľ ja viem, slovenský štedrák (aspoň v našich končinách) sa nechá normálne vykysnúť. Čiže zamiesim cesto, nechám v teple zdvojnásobiť objem. V tomto je droždia málo, len cesto mierne nakyprí.
    Ale každopádne, tento koláč od radiátor musí byť úžasný!:yes:

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: vypadá moc hezky

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    zajimavy s tema pecenyma a nepecenyma plackama...:yes:vypada krasne, o Stedraku jsem uz taky (zatim jen) cetla, ale musim vyzkouset, protoze to bude u nas na dracku! Za pracnost a krasnou a chutnou uzasninu bod:yes:

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    zizala: No prosím, můžu si do sbírky uložit další název;-)-děkuji.
    Je pravda, že u tohoto receptu se píše, že se jedná o vánoční moučník

    Odpovědět

  • zizala zizala

    U nás se tomuto říká Štědrák :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: židovský koláč tncz nova levné recepty ládi hrušky syrové koláče slovenský vánoční koláč tncz nova levné recepty ládi hrušky 16.3.2014 židovský tvarohový koláč židovský koláč recept štedrák slovenské koláče sýrové koláče ládi hrušky židovský moučník židovský jablečný koláč láda hruška sýrové kolace židovsky koláč s tvarohem slovensky koláč flodni koláč bez drozdi madarsky zakusek flodni flodni madarský zákusek židovské recepty židovský dort tncz nova levné recepty ládi hrušky všechny jablečný koláč

Zapomněl/a jsem heslo